Bém se zlobí kvůli zprávám o svém autu. Chystá žalobu na bulvár

08.07.2013 17:14

Někdejší pražský primátor Pavel Bém podal trestní oznámení na deník Blesk. Pořádně ho totiž rozžhavil článek z minulého týdne, který autor nazval „Kde vzal Bém na nové auto“. Podle Béma jsou ale informace v článku nepravdivé a celá věc jej tak může poškodit u občanů. Soudí tak, že se deník mohl dopustit trestného činu pomluvy.

Bém se zlobí kvůli zprávám o svém autu. Chystá žalobu na bulvár
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bém vítá občánky

Ve středu 3. července referoval deník Blesk své čtenáře o tom, že si Pavel Bém, někdejší primátor Prahy, koupil terénní vůz Volkwagen Touareg za milion 140 tisíc od jedné z libereckých firem. Jenže nemůže prý doložit, kde na tento nákup vzal peníze.

„Šetřílek, lhář, nebo kouzelník s čísly? Poslanec Pavel Bém si koupil auto za více než milion korun. Pokud ale sečteme všechny jeho příjmy, nemohl si na ně vydělat,“ napsal Blesk na začátek článku. Nad tato slova ještě ukotvil podtitulek: "Když koťátko rozbije prasátko..."

Deník dále referoval o tom, že si Bém jako řadový poslanec loni vydělal 780 tisíc hrubého a podle přiznání si bokem přivydělal dalších 152 tisíc korun. Rozebíral proto to, kde na auto Bém vzal. Podle deníku mu mohl údajně finančně pomoci jeho kamarád Roman Janoušek. Tomu dle deníku dohazoval Bém kdysi „různé kšeftíky“.

Článek ale Béma nejspíše pořádně nadzvedl. A to tak, že se rozhodl podat na deník trestní oznámení, neboť informace v článku jsou podle něj nepravdivé. „Dnes jsem proto podal trestní oznámení,“ informoval ParlamentníListy.cz Bém. Znění trestního oznámení, které podal na Vrchní státní zastupitelství v Praze, navíc ParlamentnímListům.cz poskytl.

Celé trestní oznámení je ZDE

Poslal jsem mu SMS...

„Předmětné informace jsou nepravdivé a autor článku Vladimír Barák si byl této skutečnosti při psaní předmětného článku nepochybně vědom,“ uvádí v oznámení Bém s tím, že redaktorovi, který se ho tázal na nákup prostřednictvím SMS zprávy, také poslal SMS zprávu, v níž ale vysvětlil, že vůz má v užívání již dva roky.

„První rok za něj (oznamovatel) řádně hradil standardní nájem a v roce 2012 se oznamovatel s manželkou rozhodl automobil zakoupit. Standardní kupní cena byla uhrazena dohledatelným bankovním převodem z jejich společného účtu u České spořitelny, a. s., na kterém mají uloženy rodinné úspory,“ vysvětluje Bém v oznámení.

„Údaje obsažené v předmětném článku jsou přitom nejen nepravdivé, ale z povahy věci jsou rovněž způsobilé značnou měrou ohrozit moji vážnost u spoluobčanů, poškodit mě při výkonu mého povolání, případně způsobit jinou vážnou újmu na straně mé či mých rodinných příslušníků,“ píše v oznámení dále Bém.

Mohlo dojít k pomluvě

Soudí tak, že článek vzbuzuje podezření, že mohlo dojít ke spáchání trestného činu pomluvy a proto žádá, aby orgány činné v trestním řízení zasáhly, respektive jej „vyrozuměly o jimi učiněných opatřeních“. Sděluje ale zároveň, že „hodlá využít veškerých práv“, které jeho osobě jako poškozenému dává trestní řád. Orgánům činným v trestním řízení navíc Bém prý předává i záznam SMS komunikace mezi ním a autorem článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…