Berete do 36 tisíc? Spoření v penzijních fondech se Vám prý nevyplatí

27.03.2011 13:19

Pokud vyděláváte méně než šestatřicet tisíc korun měsíčně, spoření na důchod formou penzijních fondů je pro Vás zřejmě zbytečné.

Berete do 36 tisíc? Spoření v penzijních fondech se Vám prý nevyplatí

Lidem s příjmem pod 1,5 násobek průměrné mzdy v Česku by se totiž prý převedení části odvodů do vlastního spoření na důchod, jak s ním počítá vládní návrh důchodové reformy, nevyplatilo. Tvrdí to expert odborů na problematiku penzí Vít Samek.

Samek: Úspory budou moc nízké 

Podle něj by si lidé s platem jen o něco vyšším než 30 000 korun po přesměrování části odvodů do fondů dostatečně na důchod nenašetřili. Samek to uvedl v Senátu na semináři o důchodové reformě. 

Loni dosáhla průměrná mzda v Česku podle statistického úřadu 23 951 korun. Její 1,5 násobek tedy činí zhruba 36 000 korun.


Možnost volby jako ideál

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS), jejímž je Samek odborníkem, navrhovanou podobu důchodové reformy kritizuje. Podle záměru kabinetu by se lidé mohli do svých 35 let rozhodnout, jestli odvody budou posílat jen do státního systému či jestli jejich část přesunou na vlastní účet a budou si na penzi šetřit. Důchod od státu by pak byl nižší. Vláda podle Samka cílí na špatnou generaci. Lidé by se o penzi neměli rozhodovat do 35 let, ale už ve dvaceti, míní.

Nyní se odvádí do státního systému 28 procent. Podle návrhu by se tři procenta mohla přesměrovat. K nim by si ale lidé museli do spoření na důchod doložit ještě částku, která by odpovídala dvěma procentům. Podle Samka má tento soukromý důchodový pilíř ale smysl jen tehdy, pokud se do něj vkládá aspoň šest procent z příjmu. Odvolal se na propočty OECD, která prý doporučuje spořit mezi šesti a 12 procenty.


Švýcarsko jako vzor

"Z malých vstupů (spořených částek) nikdy vysoké švýcarské důchody mít nebudete - ani vy tady v Česku, ani my na Slovensku," řekl slovenský ekonom Peter Staněk. Ve státním důchodovém systému by podle něj ale v budoucnu peníze na penze nutně chybět nemusely, a to díky růstu mezd a vyšší odvedené částce. "Pokud počítáme ale s tím, že naši lidé budou jen poskoky pro jiné země, tak ano," dodal Staněk.

ČMKOS se staví proti vyvedení části odvodů ze státního důchodového systému. Podle odborů by v něm pak chyběly na penze peníze. Fondy by prý navíc byly drahé a jejich výnosy příliš nízké.

Více čtěte:

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…