Bezcitná vláda, pohrdá lidmi a okrádá je. Novoroční projev levice

02.01.2012 4:36

Nový rok 2012 Čechům nic dobrého nepřinese. Alespoň co se týče dopadů vládních reforem. Podle všech redakcí oslovených opozičních poslanců výrazně zhorší naši životní úroveň. Důchodcům se pak vláda schválenými změnami prý vysloveně vysmívá.

Bezcitná vláda, pohrdá lidmi a okrádá je. Novoroční projev levice
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Lidé na farmářských trzích

S příchodem nového roku nastává pro Čechy řada změn, ať už v sociální či jiné oblasti. ParlamentníListy.cz zajímalo, jak se na novinky v oblasti důchodové, zaměstnanecké, ale i dalších politik dívají členové opozice. Ti dlouhodobě kritizují Nečasovu vládu jako celek. Nejinak je tomu i v oblasti reforem, k jejichž provedení vládu levice rozhodně nevyzývá.

Program chudoby

Podle poslance Stanislava Grospiče jsou reformy kabinetu zcela neakceptovatelné. "Pro mne i KSČM jsou neoliberální reformy Nečasovy vlády naprosto nepřijatelné, jednoznačně výrazně zhorší postavení velké části občanů ČR. Jde o program chudoby, nikoliv hospodářského oživení," řekl ParlamentnímListům.cz politik.

Stejný názor sdílí i poslankyně Květa Matušovská. Ta přiznává, že reformy jsou nutné, ovšem ve zcela jiné podobě, než v jaké je představil kabinet Petra Nečase. "Pro nás jsou nepřijatelné, jelikož neskýtají řešení problémů většiny obyvatelstva, naopak je budou prohlubovat a zvyšovat socioekonomické rozdíly," řekla redakci jedna z nejmladších členek Poslanecké sněmovny.

Podle dalšího z komunistických poslanců, Josefa Šenfelda, reformy vlády Petra Nečase výrazně sníží životní úroveň českých občanů. "Vzrostou náklady na základní životní potřeby, především na bydlení a potraviny. Rodinné rozpočty budou napjatější," řekl redakci poslanec.

Vláda okrádá a vysmívá se, míní Semelová

Poslankyně Marta Semelová šla ještě dále. "Takzvaná reforma výrazně zhorší situaci mnoha rodin. Zvýšenou DPH přijdou domácnosti o stokoruny měsíčně, protože se týká základních potřeb, které jsou nutné k životu. Za výsměch důchodcům v té souvislosti považuji přidání ani ne 200 korun měsíčně. Přála bych členům této bezcitné vlády vyžít z té almužny, kterou seniorům blahosklonně přiznali," řekla redakci s tím, že Nečasova vláda se s arogancí sobě vlastní chová také k nezaměstnaným nebo lidem s postižením, a to při posuzování nároků na dávku. "Jde o nehorázné pohrdání a okrádání naprosté většiny občanů," uzavřela poslankyně.

Poslanec KSČM Miroslav Opálka je přesvědčen, že vlády již od roku 2006 soustavně likvidují chudší občany. "Vládní reformy zlepší příjmy občanů, ale těch vícepříjmových. Drtivá většina se bude muset uskrovnit a klesne i jejich ochrana pracovním právem," upozornil pro ParlamentníListy.cz Opálka.

Stěžují si i socialisté

S komunisty se ztotožňuje i sociálnědemokratický poslanec Antonín Seďa. "Reformy vládní koalice zhorší úroveň drtivé většině občanů," řekl ParlamentnímListům.cz. Nikdo podle něj nezpochybňuje nutnost reforem, ale ty prý musí být spravedlivé a sociálně únosné. A také musí vést ke zvýšení konkurenceschopnosti země. "Vládní reformy tyto podmínky nesplňují," dodal Seďa.

Naopak zástupkyně vládní TOPky, která se na reformách výrazně podílí, poslankyně Jana Kaslová tvrdí, že se naopak lidé díky změnám, jež Nečasova vláda nastolí, budou mít lépe. "Uplynulý rok považuji za velice důležitý pro léta následující, kdy budou všechny schválené reformy přicházet v platnost a kdy budou tyto reformy nejvíce zapotřebí. Považuji jej tudíž za takovou startovní pozici pro zlepšení situace u nás. Bez přijetí všech změn bychom se nemohli posunout dál," řekla v uplynulém týdnu ParlamentnímListům.cz.

Prvního ledna nabývá účinnosti například balíček úspor v sociální oblasti, novela zákoníku práce, novela zákona o daních z nemovitosti nebo novela zákona o spotřební dani, která zdražuje cigarety.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…