Bolševici z Bruselu způsobí hladomor. Šéf EU zhnusil politiky

29.09.2011 19:42

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso v Evropském parlamentu hřímal za větší centralizaci Evropské unie. Státy by se podle něho měly vzdát posledních zbytků suverenity a práva veta. „To, co nefunguje, není Evropa, ale národní státy,“ řekl také Barroso. Řada českých politiků s ním ale nesouhlasí.

Bolševici z Bruselu způsobí hladomor. Šéf EU zhnusil politiky

„Tak pan Barroso má svým způsobem pravdu. Nefungují ty národní státy, které jsou členy Evropské unie. Členství v EU státům v jejich normálním fungování brání, protože je Brusel zahlcuje dalšími a dalšími nesmysly. Současné zákonodárství národních států z velké většiny pochází právě z Bruselu, tak by se měli eurosoudruzi podívat hlavně na sebe, jaké hlouposti vymýšlí. My to tady pak musíme už jenom zavádět. V této logice je tedy řešení jednoznačné: pokud chcete aby stát fungoval, neměl by být v EU," řekl ParlamentnímListům.cz senátor Jaroslav Kubera.

Čtěte také: Prezident? Kubera ho poslal do háje, Hájek ho ani nezná 

Barroso je větší marxista než Filip

S Barrosem nesouhlasí ani šéf KSČM Vojtěch Filip. „Pan Barroso se hluboce mýlí. Zdali něco funguje, se pozná na spokojenosti občanů. A občané s Evropskou unií moc spokojení nejsou. Ať pan Barroso řekne, komu EU pomáhá: nadnárodním korporacím a monopolům. Je opravdu tak trapný, že to neví? Jako větší marxista než já, jako maoista, by to mohl pan Barroso vědět. Za to, že ze všeho profitují pouze nadnárodní firmy přece nemůže národní stát. Mluví se také o řeckém dluhu. Dobře. Ale Německo by mělo nejprve Řecku splatit válečné reparace ve výši 200 miliard eur," podotkl předseda strany, který také narazil na maoistické názory šéfa Evropské komise.

ČSSD je tradičně vůči Bruselu o dost vstřícnější. „Souhlasím s tím prohlášením v tom smyslu, že za současnou krizi není zodpovědná EU, ale nezodpovědná rozpočtová politika některých států EU," uvedl místopředseda Zahraničního výboru sněmovny Jan Hamáček z ČSSD.

Čtěte také: Přečtěte si, jak Brusel reguluje celý váš den minutu po minutě

„Je to typický výkřik extremistického eurofanatika, který zjistil, že jeho pomatené vize nefungují, a snaží se odpovědnost za to svést na někoho jiného. Stejně argumentovali například bolševici v Rusku, když jejich prvotní pokus zavést komunismus do praxe skončil hladomorem. Ti to zase sváděli na lidi, co nepochopili velikost jejich myšlenek a tak je pro jistotu rovnou likvidovali. Možná se teď Barroso a jemu podobní pokusí teď také rychleji zatočit s těmi, kteří ještě nechápou," řekl nekompromisně poslanec ODS Aleš Rádl.

Psali jsme: Zákaz kouření v celé EU? Ať už jde Brusel do hajzlu, říká Kubera

Rudý Barroso nás chce zotročit

Bývalá europoslankyně a šéfka Suverenity Jana Bobošíková se s šéfem komise Barrosem také nepárala. „To, co nefunguje, je sociální inženýrství eurobyrokratů, včetně rudého Barrosa a bruselských elit se spornou demokratickou legitimitou, které společně národním státům diktují a de facto se je snaží znásilnit a zotročit. O tom, že by Evropa, pan Barroso ve své namyšlenosti zřejmě nerozlišuje mezi EU a Evropou, fungovala, mi není nic známo. Ekonomická data jasně říkají, že EU stagnuje, klesá její konkurenceschopnost a její měna se zmítá. Politicky přechází od tržní ekonomiky a svobodné demokracie k centrálnímu plánování a prosazování jednoho správného názoru," zlobí se europoslankyně.

Čtěte také: Češi jsou proti Unii. Za to může Klaus, říká kníže

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek z ČSSD souhlasí s Barrosem ale naprosto: „Má sice pravdu, ale to přece víme. Států je příliš mnoho a s krizí se nepočítalo. Teď je obtížná dohoda i společný postup. Některé státy nahromadí dluhy a staví nás na okraj ještě hlubší krize. Rok a půl se hledá řešení, a stále ho nemáme. Ve chvíli, kdy je budoucnost EU v sázce, nemůže Barroso říkat: ´já nic, já muzikant´. Evropská komise musí společně s Evropskou radou připravit celkový plán a vizi, jak krizi překonat. Třeba i sloučit kompetence jednotlivých institucí EU. Mí jasnou odpovědnou ekonomickou reprezentaci, jasné vedení, program pro posílení zaměstnanosti a růstu. Ani do Česka dnes nejde mnoho investic. Občané očekávají od evropských politických vůdců praktická a dosažitelná řešení," sdělil serveru ParlamentníListy.cz Zaorálek.

K tématu:
Kubera nevěří: Unie je v troskách a soudruzi regulují pejsky a kočičky

S tím nesouhlasí ale senátor ODS Petr Pakosta: „Cokoli kdy řekl pan Barroso, se ukázalo jako mylné. Cokoli kdy učinil, se ukázalo jako kontraproduktivní. Katastrofální selhání bruselského centrálního plánování svádí Barroso na národní státy, které musí jenom držet hubu a krok a přebírat moudré bruselské normy do svého právního řádu. Barrosa by měl z Evropské komise co nejdříve někdo vykopat, protože je zodpovědný za současný neutěšený stav," řekl redakci senátor Petr Pakosta.

Psali jsme: Ne homeopatika kravám, ale léčbu "volů", nadávají čeští politici Bruselu

„Euro se ukázalo jako nesmyslný projekt, který neměl s ekonomikou nic společného. Je to politický nástroj unifikace EU. Jejich argument je jasný: vytvořili jsme euro, které nefunguje, tak si musíme přidat další pravomoci, abychom hasili požár, který jsme způsobili. Kdyby Řecko a další státy neměly euro, nemusely jsme řešit současnou hospodářskou krizi, kterou způsobila EU," dodal Pakosta.

Vystoupit z EU

Ekonom a předseda Svobodných Petr Mach míní, že i kdyby Česko vystoupilo z EU, volný obchod se státy unie bychom zachovali prostřednictví členství v Evropském hospodářském prostoru a nemuseli bychom přijímat nesmyslné bruselské směrnice a financovat zadlužené státy. „My máme vliv na EU? Ztratili jsme 90 procent naší suverenity za možnost ovlivnit unii našimi dvěma procenty. To není výhodný obchod. Brusel vymýšlí hlouposti a když to nefunguje, ještě to hází na nás," dodal Mach.

K tématu: Hájek: Možná nás čeká bratrská pomoc vojsk Evropského svazu

„Zajímalo by mě, jestli pan Barroso má na seznamu viníků, proč něco nefunguje také své vlastní jméno. Bylo by velmi žádoucí, aby si v Portugalsku šel po ránu někdy koupit pečivo. Lidé by mu vysvětlili, co si o jeho převratných myšlenkách myslí. Nemá žádný mandát vzešlý z voleb, a přesto nese plnou odpovědnost za morální hazard, kterému nečinně dlouhá léta přihlížel. Jeho éra, ´normální je žít na dluh a oni to Němci zaplatí´, skončila naprostým fiaskem," kritizuje Barrosa šéf Výboru pro evropské záležitosti Jan Bauer z ODS.

„Je mi upřímně líto, ale s Barrosem mohu souhlasit pouze v tom, že EU prodělává těžkou krizi. Toho si ostatně nelze nevšimnout. Dokonce i v Bruselu," reagoval poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

Související: EU jako dr. Cajthamlová, chce kádrovat potraviny. Kubera: Zlaté RVHP

V EU neexistuje rovnost

Poslankyně KSČM Soňa Marková se domnívá, že národní státy fungují tak, jak je politickými reprezentacemi nastaven politický a ekonomický systém v kontextu s vývojem Evropy a světa. „To, že jsme se ocitli v politické, ekonomické, ale i mravní krizi, je jasné. Není tedy možné, aby za této situace plně fungoval projekt EU, který je založen na proklamacích o rovnosti, ale je záležitostí pouze několika vůdčích zemí," doplnila Marková.

„Tak to je od pana Barrosa skoro mučednické odkrytí karet. O to ale šlo vždy, rozbít národní státy, ať už fungující či kulhající. U ´goldmanů´si musí mnout ruce," reagoval poslanec ODS Michal Doktor.

Čtěte také: Blbost jak v RVHP? Jednotná krabička cigaret

Umírněný postoj zaujala poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová. „Stávající EU se skládá ze suverénních národních států, které dobrovolně předali část své suverenity ve prospěch EU a podílí se na jejím rozhodování. Podle mého názoru nelze hovořit obecně o selhání národních států, ale ze strany Evropské komise je ve stávající situaci nutné hledat a navrhovat řešení, která budou přijatelná právě pro reprezentanty národních států a budou je motivovat k zodpovědnému chování," míní poslankyně. Její kolega František Laudát jen krátce uvedl, že s Barrosem zásadně nesouhlasí.

Senátor Severočechů.cz Jaroslav Doubrava se domnívá, že chyba ve fungování EU, která vše centralizuje a chová se nezodpovědně. „EU ovládají velké státy a slouží jejich zájmům. Je dobře, že prezident Václav Klaus upozorňuje na nebezpečí z EU a eura," míní senátor.

Více: Klaus: Hitler neuspěl, Německo ale Evropu ovládlo přes EU

EU je odsouzena k zániku

To střední pozice se staví i místopředsedkyně Zahraničního výboru sněmovny Lenka Andrýsová: „Podle mě je pravda někde uprostřed. Chyba je jednak na straně jednotlivých států, například v případě fiskální politiky Řecka, tak na straně evropských institucí, které zanedbaly kontrolu pravidel a které neodhalily problémy včas."

Bývalý stranický kolega Andrýsové Jaroslav Škárka se domnívá, že Barroso je úplně vedle: „Byrokratický šiml Evropské unie necválá, ale spíš se z posledních sil vleče. To ukazuje i řešení či spíš neřešení ekonomické krize a naprosto nerozhodný postoj ke kolabujícímu Řecku. Evropská unie je v této podobě brzdou rozvoje jednotlivých zemí a je odsouzena k zániku."

Čtěte také: Druhý muž VV šije do Unie. Eurodaně? To se radši rozpusťte

Poslanec KSČM Stanislav Grospič s Barrosem nesouhlasí. „V dnešní hospodářské krizi a politické krizi EU se plně ukazuje podstata této integrace, která právě přehlížela národní státy. EU by je měla naopak více respektovat," říká poslanec.

Hospodářská vláda EU

Poslankyně TOP 09 Jitka Chalánková se domnívá, že musí dojít ke zpřísnění sankčních mechanismů, které mají v současnosti omezenou účinnost. „Musíme usilovně překonat krizi důvěry, nic jiného nám stejně nezbývá. Nacionalismus je velmi nebezpečný, jak se v minulosti v Evropě strašně ukázalo. Ti, kdo nacionalismus vzývají, vědomě vyvolávají nebezpečné stíny minulosti," obává se poslankyně.

Psali jsme: Čeští europoslanci kritizují zlatá koryta úředníků EU  

Podle předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka je na příkladě Řecka vidět, že selhání systému přišlo selháním jednoho státu. „Osobně bych ale nezjednodušoval a nepaušalizoval," dodal Bělobrádek.

Barroso ve středu v Evropském parlamentu také říkal, že jednomyslnost je potřeba zrušit, tedy že členské státy mohou být přehlasovány a je potřeba zavést hospodářskou vládu, nové celoevropské daně a kontrolu rozpočtu evropských států. Europoslanec Ivo Strejček varoval, že takto by Brusel rozhodoval i o národních rozpočtech a kam mají putovat veřejné peníze. Státy by tak už nerozhodovaly o ničem.

Související: Kubera: Evropská unie se rozpadne ještě za mého života 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…