Brněnský tramvaják promluvil: Bojím se chodit do práce. Vytahují na mě nůž

07.05.2012 18:46

Poškrábaná okna, posprejované sedačky, poleptaný interiér, tak běžně vypadají tramvaje projíždějícím Brnem. Dopravní podnik města Brno zaplatil loni za vandalismus brněnských cestujících 4,8 milionů korun českých. Vozidla mají poničený interiér, neméně žalostný je i pohled zvenčí. Dopravní podnik města je bezradný a svých cestujících se začal ptát, zda-li má vůbec smysl poničená vozidla stále opravovat.

Brněnský tramvaják promluvil: Bojím se chodit do práce. Vytahují na mě nůž
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tramvaj - ilustrační foto

V tramvajích se lidé mohou nyní setkat se samolepkou, která je umístěná na poničených oknech a provokativně se ptá: “Výměna tohoto okna stojí 5 tisíc korun českých. Má vůbec smysl toto okno vyměnit?"

Tisková mluvčí Dopravního podniku města Brna Linda Škrancová uznává, že otázka má vyvolat spíše diskuzi a výměnu oken ve skutečnosti neplánují: “Výměna oken nemá smysl. Cílem bylo vyprovokovat diskuzi a zjistit, jak se lidé, především mladí lidé, kteří nejčastěji stojí za vandalismem, staví k této problematice. Diskuzi se nám podařilo centralizovat na stránky faceboku Dopravního podniku města Brno, protože jsme jej považovali za komunikační kanál především pro mladé. Od spuštění kampaně vzrostl počet fanoušků na faceboku o 25 až 30%, takže se domníváme, že letáčky skutečně splnily účel a zájem vzbudily,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz Škrancová.



Okna vyměněna nebudou

Škrancová zároveň vysvětluje, proč poškrábená okna v tramvajích nebudou vyměněna: “To je natolik nákladné, že to prostě nemá význam. Navíc se to neustále opakuje. Poničená jsou i vozidla, která jsou například jen tři roky stará. Jsou v nich zabudované kamery, ale ani to neodradí vandaly. Policie je samozřejmě jen těžko dohledá. Je to hrozné dívat se na novou tramvaj, která je moderní, zajišťuje plnohodnotný komfort cestujícím, po vzoru nejmodernější techniky, a stejně za pár měsíců vypadá jako by neměla žádnou hodnotu. Zaráží nás, že vandalové neušetří tyto nové, na první pohled moderní, krásné a finančně nákladné tramvaje. Výdaje na jejich opravu se pohybují kolem 5 miliónů korun, za to můžete pořídit úplně novou tramvaj,“ stěžuje si ParlamentnímListům.cz Škrancová.

Řidič Josef, který jezdí s tramvají již pět let o vandalismu ví své: “Snažím se dohlížet na pořádek vozu, který řídím, ale samozřejmě jsem zodpovědný především za včasnost a bezpečnost dopravy, nemůžu dělat ještě hlídače. A upřímně, když někdy vidím ty výlupky, tak se jich docela i bojím. Ti jsou schopni na vás vytáhnout nůž,“ děsí se Josef.

Cestující: Neměnit a ty parchanty využít při čištění vozů

Na sociální síti se rozpoutala žhavá debata na otázku výměny oken. Většina má stejný názor jako Dopravní podnik města Brna. Nákladně vyměňovat poničené okna stále dokola prostě nemá význam. Uživatel Víťa Švarc je také proti výměně: “Určitě neměnit. Nové čísté okno je jen výzvou pro vandaly. Možná by stálo za zvážení peníze na nová okna využít na kamerový systém ve vozech.“

Uživatel Martin Šuran souhlasí. "Jo kamery. A potom ty parchanty využít pro veřejně prospěšné práce u výměny oken a číštění vozů,“ uvedl v diskuzi. Podle Škrancové ani kamery nepomáhají. “V nových vozech jsou umístěny kamery a vandalové je stejně ničí. Nic je neodradí. Nechápu, kde berou tu drzost zničit nový a krásný vůz,“ povzdechne si Škrancová.

Dopravní podnik města Brna se ale nevzdává. “Budeme i nadále pokračovat podobnými kampaněmi. Ve vozidlech se pravděpodobne objeví více samolepek s provokativními otázkami,“ uvedla Škrancová pro ParlamentníListy.cz.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

reklama

autor: Irena Ševelová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…