ČSSD: Prezidentem by mohl být Rychetský

26.09.2011 6:11

V nejužším vedení sociální demokracie se podle MF DNES diskutuje o tom, že by strana přemluvila ke kandidatuře na českého prezidenta předsedu Ústavního soudu Pavla Rychetského. Mandát soudce mu vyprší v roce 2013, kdy přijde na řadu i prezidentská volba. I když jím přestane být až o pár měsíců později, než se prezident bude volit, Ústavní soud by mohl opustit ještě před volbou, píše MfD.

ČSSD: Prezidentem by mohl být Rychetský
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Debaty uvnitř strany deníku potvrdil hejtman a stínový ministr zdravotnictví David Rath. "Samozřejmě se neoficiálně debatují různá jména. Pavel Rychetský si v čele Ústavního soudu vydobyl značné renomé. Určitě to je jedno ze jmen, o kterém se musí velmi vážně uvažovat," řekl Rath. 

Související Haškem zmínění kandidáti na prezidenta úvahu odmítají

Rychetský: O tom neuvažuji 

Rath prý není sám, kdo Rychetského zmínil. "Pavel Rychetský by byl dobrým kandidátem do nepřímé volby," cituje MfD dobře informovaný zdroj z ČSSD. 

Sám Rychetský zatím reaguje zdrženlivě. "O ničem takovém nevím a neuvažuji," odpověděl listu SMS zprávou ze zahraničí. Na další dotazy, zda zarazí i debaty na toto téma v ČSSD, či zda by v budoucnu svůj postoj mohl přehodnotit, však už listu neodpověděl. 

O Rychetském jako o kandidátovi na prezidenta se mluvilo už v letech 2003 a 2008, tehdy to nakonec odmítl kvůli obavě ze ztráty soukromí, připomíná MfD a dodává, že v pátek večer oznámil kandidaturu na prezidenta Přemysl Sobotka (ODS). A Petr Gazdík z TOP 09 o víkendu pro deník Právo zopakoval, že jasným kandidátem této strany je její předseda a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Psali jsme:
Kandidát na prezidenta nemusí být členem ODS, uvažuje Tluchoř
Vláda chce jednat o přímé volbě prezidenta i s ČSSD 
Přímá volba prezidenta? To není dobrý nápad, tvrdí politologové 
Vláda schválila přímou volbu prezidenta 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravskoslezský kraj: Sobota nabídne na Hukvaldech Hrad plný pokladů

22:03 Moravskoslezský kraj: Sobota nabídne na Hukvaldech Hrad plný pokladů

Akce Hrad plný pokladů nabídne celodenní zábavný kulturní program na hradě Hukvaldy. Formou workshop…