ČSÚ: Česká ekonomika zpomaluje. Ale stále ještě roste

09.12.2011 10:28

Česká ekonomika ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostla o 1,2 procenta, což je o 0,3 procentního bodu méně, než předpokládal předběžný odhad. Ve srovnání s předcházejícími třemi měsíci se hrubý domácí produkt snížil o 0,1 procenta, předběžný odhad uváděl stagnaci. Uvedl to dnes Český statistický úřad s tím, že hlavním zdrojem růstu poptávky zůstává pouze zahraniční obchod s výrazným předstihem růstu vývozu před dovozem.

ČSÚ: Česká ekonomika zpomaluje. Ale stále ještě roste
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

"Postupné mezičtvrtletní zpomalování ekonomického růstu, které začalo v loňském třetím čtvrtletí, nyní vyústilo v jeho zastavení. Pokles poptávky po konečné spotřebě i tvorbě kapitálu byl plně kompenzován růstem přínosu zahraničního obchodu, kde podstatně rychleji rostl vývoz než dovoz zboží i služeb," uvedl ČSÚ.

Lidé šetří

Na nabídkové straně ekonomiky se ve třetím čtvrtletí o meziroční zvýšení hrubé přidané hodnoty (HPH) zasloužil zejména zpracovatelský průmysl. Podle statistiků vytvořil téměř o 11 procent větší objem HPH než ve stejném čtvrtletí loňského roku, těžil ovšem z přírůstků v předchozích čtvrtletích a úrovně letošního druhého čtvrtletí už nedosáhl.

Obchod zůstal pod úrovní jak loňského třetího čtvrtletí, tak i letošního druhého. Skupina odvětví převážně netržních služeb naopak meziročně i mezičtvrtletně mírně rostla. Z ostatních odvětví se v meziročním i mezičtvrtletním srovnání nejvíce zvýšila HPH v peněžnictví včetně pojišťovnictví, mezičtvrtletně pak také v zemědělství a lesním hospodářství. Naopak další pokles postihl stavebnictví, uvedl ČSÚ.

HPH v úhrnu vzrostla meziročně o 1,1 procenta, zatímco ve srovnání s druhým čtvrtletím stagnovala. Žádná ze základních složek poptávky, s výjimkou zahraničního obchodu, nedosáhla v reálném vyjádření úrovně loňského třetího ani letošního druhého čtvrtletí.

Meziročně se výdaje na konečnou spotřebu snížily o 1,2 procenta, z toho u domácností o 0,4 procenta a u vládních institucí o tři procenta. Domácnosti omezily hlavně spotřebu spotřeby potravin, alkoholických i nealkoholických nápojů, tabákových výrobků. Méně vydaly také za oděvy, obuv, nábytek, bytové vybavení a dopravní prostředky. V běžných cenách byly jejich celkové výdaje vyšší o 1,3 procenta.

Obchodníci pořizují menší zásoby

Vysoký pokles tvorby hrubého kapitálu meziročně o 6,6 procenta byl ovlivněn zejména vývojem zásob. Ve třetím čtvrtletí zásoby materiálu, nedokončené výroby, hotových výrobků a obchodního zboží bez očištění o sezonní a kalendářní vlivy sice vzrostly nominálně o 17,4 miliardy Kč, loňského mimořádně vysokého základu však zdaleka nedosáhly.

Tvorba hrubého fixního kapitálu (THFK) v reálném vyjádření byla o 1,9 procenta meziročně a půl procenta mezičtvrtletně nižší, na čemž se podílely hlavně klesající investice do staveb a strojního vybavení. Investice do dopravních prostředků naopak vzrostly.

Přebytek zahraničního obchodu zbožím a službami v běžných cenách 39,2 miliardy Kč byl třikrát vyšší než ve třetím loňském čtvrtletí, a to i přes zhoršení směnných relací o 1,5 procentního bodu. V reálném vyjádření vzrostl vývoz meziročně o 8,8 procenta, zatímco dovoz pouze o 3,1 procenta.

V běžných cenách HDP ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostl o 1,1 procenta na 957,8 miliardy Kč.

Ze zpráv ČSÚ:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …