ČZU: Vědci hledají šestý smysl

06.12.2012 15:02

Máme šestý smysl? Jsou-li kapři ponecháni v klidném prostředí, zaujmou velmi často severo-jižní polohu. Tuto polohu dávají vědci do souvislosti s geomagnetickým polem. V renomovaném vědeckém časopisu PLOS ONE (http://dx.plos.org/10.1371/journal.pone.0051100) tento výsledek publikovali vědci z České zemědělské university pod vedením Dr. Vlastimila Harta ve spolupráci s kolegy z Přírodovědecké fakulty UK a z University Duisburg-Essen.

ČZU: Vědci hledají šestý smysl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti, ilustrační foto

Experiment s vánočními kapry byl vlastně jednoduchý. Vědci fotografovali ryby v kruhových kádích, z nichž dočasně odstranili přívody vzduchu, aby nezkreslovaly výsledky. Po vyhodnocení nebyla statisticky významná žádná jiná orientace než severo-jižní.

Výzkum zahrnoval přes 800 měření celkem 14 537 ryb v 80 kádích umístěných ve 25 lokalitách.

Podobných prací bylo dosud publikováno jen málo. Například lososům tento šestý smysl pomáhá spolu s čichem v orientaci při návratu do řek, kde přišli na svět.  

V roce 2008 publikoval prof. Ing. Jaroslav Červený z ČZU společně s kolegy University Duisburg-Essen v renomovaném časopisu PNAS studii, která dokládala, že skot a jeleni na pastvě využívají magnetického smyslu a často odpočívají v severo-jižní ose. Výzkum se tehdy týkal více než osmi tisíc kusů dobytka na několika stovkách různých pastvin a téměř tří tisíc kusů jelení zvěře v 250 lokalitách.

Nyní se vědci z ČZU zaměřili na sledování šestého smyslu u psů a výsledky, které snad světu představí brzy, budou jistě velmi zajímavé.

***

Česká zemědělská univerzita v Praze

Česká zemědělská univerzita, která letos slaví 60 let své samostatnosti, je třetí největší univerzitou v Praze. Spojuje více než stoletou tradici s nejmodernějšími technologiemi a progresivními směry vědy a výzkumu v oblasti zemědělství, lesnictví, ekologie, technologií a techniky, ale i související ekonomiky a řízení. Díky rozsáhlým mezinárodním aktivitám, moderně vybaveným laboratořím a dalšímu zázemí včetně školních podniků nabízí moderní vzdělávání, možnost zapojit se do vědeckých projektů, ale i prostředí k osobnímu růstu. Česká zemědělská univerzita zajišťuje kompletní vysokoškolské studium, letní školy, speciální kurzy, univerzitu třetího věku. Ve výzkumné oblasti spolupracuje s mnoha vědecko-výzkumnými institucemi i soukromým sektorem. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…