Čas vypořádání s Ištvanem nadejde, věří Ivan Langer. A toto říká o Babišovi, Zemanovi a chybách Nečase

21.11.2013 7:06

ROZHOVOR Žalovaní budou žalobci a žalobci budou žalovanými, je přesvědčen někdejší vlivný místopředseda ODS, exministr vnitra, dnes advokát Ivan Langer o tzv. kauze Nagyová, která vedla k pádu vlády. Podle něj musí i státní zástupce a policista nést důsledky za své prokazatelně špatné rozhodnutí.

Čas vypořádání s Ištvanem nadejde, věří Ivan Langer. A toto říká o Babišovi, Zemanovi a chybách Nečase
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Langer na kongresu ODS

„A stejně jako jsem držel exposlancům ODS pěsti, budu je podporovat, aby se domáhali náhrady škody a náhrady újmy, která jim byla způsobena. A budu první, který se postaví před Vrchní státní zastupitelství v Olomouci a bude říkat: Ivo, tvůj čas nadešel,“ řekl. V rozhovoru pro ParlamentníListy. cz mluvil i o neposkvrněném početí Andreje Babiše, definitivním rozchodu Václava Klause s ODS, chybách Miloše Zemana, o plivání pražského exprimátora na otce zakladatele a nekomunikativnosti Petra Nečase.

Je podle vás TOP 09 autentickou politickou stranou? Ona sama se považuje za lídra pravice poté, co ODS propadla ve volbách.

Jako mám jednu ženu a neplánuji žádnou další, tak je to u mne s politickou stranou. Oproti mnoha politickým turistům jsem vstoupil do této a tam budu, dokud bude existovat. ODS vznikla, fungovala a stále ještě, alespoň částečně funguje jako autentická politická strana. Nikoli jako fanklub jednoho člověka, nikoli jako obchodní firma, nikoli jako sekta. Fungování politické strany je postaveno na struktuře od místního sdružení až po celostátní vedení.

K tomu, abyste mohl promluvit do celostátní politiky, musíte nejdřív přesvědčit své kolegy v nekonečných diskusích ve svém místním sdružení, ve své oblasti, pak uspět v rámci kraje, pak teprve můžete fungovat na celostátní úrovni. S vědomím toho, že jste pořád budoucí bývalý, protože to nemáte napořád. Nemáte jednou provždy většinu, nemáte absolutní právo rozhodovat o všem, máte jen oprávnění o něčem rozhodovat, ale víte, že za dva roky po skončení funkčního období budete skládat účty. V mé práci mě bavilo nejvíc skládání účtů, být někam zvolen je jedna věc, ale obhájit to je druhá věc.

ODS má tento potenciál jako jedna z mála, ne-li jediná politická strana. TOP 09 je vlastně fan klub Karla Schwarzenberga, který nefunguje na základě standardních stranických mechanismů. Je to součást slepence se starosty, kteří nepředstavují nic než jednu, i když významnou lobbistickou skupinu, která je na tom spektru liberálně konzervativně sociálně komunistickém, levo pravém nezařaditelná. Lobbují za zájmy svých obcí, ale kde je ta ideologie, kde je ta struktura, na které funguje politická strana? ODS je jediná, a pokud se s ní něco stane, tak tady nikdo jiný nebude.

Není vina standardních politických stran, že teď voliči podpořili právě ta vlevo pravém spektru nečitelná hnutí, díky nimž se poslanci stávají lidé, které někdo prostě vybral na kandidátku, kteří nemuseli o své místo soutěžit s dalšími stranickými kolegy?

Je to nepochybně vina politických stran a vina lidí, kteří jsou zodpovědní za fungování politických stran, za jejich politiku. ODS šla do minulých voleb s tím, že tři roky před tím nesla vládní odpovědnost, a přesto v nich uspěla natolik, že znovu mohla sestavovat vládu. Teď nesla opět vládní odpovědnost a dopadla tak, že se málem stala neparlamentní stranou. Není tedy nefér, když teď po někom chcete, ať skládá účty. Co mě naplňuje obavami, je fakt, že jakoukoli výzvu ke skládání účtů a vyvození odpovědnosti berou mnozí jako osobní útok, odmítají to, a pořád ukazují prsty někam do minula.

Opravdu mnou cloumají emoce, když čtu slova bývalého pražského primátora, který místo toho, aby sám řekl: Tady jsme to nezvládli a vyvodil z toho pro sebe osobní odpovědnost, plive na osobu bývalého dlouholetého předsedy ODS, bývalého premiéra a bývalého prezidenta Václava Klause. A to říkám s plným vědomím toho, že nerozumím krokům Václava Klause v poslední době, považuji je za krajně nešťastné. Ale kde bere pan docent Svoboda odvahu po svém necelém tříletém působení v ODS s tím, co dokázal, takhle plivat na otce zakladatele? Nic na tom nemění fakt, že se ODS podle mne na 99,9 procent s Václavem Klausem definitivně rozešla.

Ale je přece fakt, že Václav Klaus v posledních letech ODS moc neprospěl. Spíš naopak.

Bojovali jsme s ním pořád. Bojoval s ním Mirek Topolánek, já jsem se s ním hodněkrát neshodl, ani Petr Nečas s ním neměl jednoduché vztahy. O tom bych mohl hodně povídat. Já mluvím o něčem jiném, že kluci počmárají zeď, a když jsou chyceni, ukazují jeden na druhého: To udělal on. Nelíbí se mi, že lidé, kteří mají za sebou takové výsledky, ukazují prstem, co měl podle nich někdo udělat v dávné minulosti. Místo toho, aby sundali kaťata, vystrčili zadek a nechali si na něj napráskat.

ODS zklamala své voliče i spoustou skandálů, některé se vyšetřují. Jen namátkou – blízký přítel Mirka Topolánka a lobbista Marek Dalík, přítel pražského exprimátora Pavla Béma a lobbista Roman Janoušek, Ivo Rittig. Neuškodilo spojení s takovými lidmi straně víc než vládní politika s nepopulárními reformami? Ať už si o pádu Nečasovy vlády myslíme cokoli, voliči těžko odpustí premiérovi, že dal takové pravomoci a důvěru své přítelkyni a ředitelce kabinetu Janě Nagyové. Nebyla to podle vás obrovská politická chyba? A nezklamalo i vedení strany, když dovolilo, aby premiéry tolik ovlivňovali nikým nevolení Marek Dalík a Jana Nagyová? Přece museli vidět, že to škodí celé straně.

Lidé jako Marek Dalík, Roman Janoušek, Ivo Rittig existovali, můžeme spekulovat, nakolik byl jejich reálný vliv, nakolik médii nafouknutý vliv, nakolik se účelově v rámci politického souboje z nich stal klacek, kterým se mlátily po hlavách tisícovky členů ODS, kteří ani nevěděli, že ti lidé existují, natož aby věděli, jak vypadají.  Pokud jde o druhou otázku, když jste na vrcholu, pak teprve poznáte, jak tam fouká. Dobrý šéf si musí umět poskládat tým tak, aby v něm měl lidi odvážné, kteří se mu nebojí říci, že něco dělá špatně. Já jsem byl vždycky ostražitý vůči lidem, kteří mě chválili, podezíral jsem je z toho, že mi jen lichotí. Jednou z prapříčin toho, čeho jsme byli v případě Petra Nečase svědky, byla neschopnost postavit si opravdu výkonný, odborně erudovaný, fungující tým a delegovat pravomoc na někoho jiného. Petr Nečas postupně začal být nedůvěřivý a nekomunikativní vůči veškerému svému okolí, a to při odpovědnosti, jakou máte jako předseda vlády a předseda strany, není možné.

K pádu vlády přispěli „vaši“ olomoučtí vrchní státní zástupci. Co jste razanci, s jakou šli do boje s politiky a premiérem, říkal?

Pro mne je způsob, jakým postupovalo státní zastupitelství a policie v případě tří exposlanců ODS, naprosto nepřijatelný a neakceptovatelný a odmítám hrát hru na odlišný právní názor. Postup, který zvolil vrchní státní zástupce Ivo Ištván, byl v rozporu se zákonem.  Měl se hned obrátit na Nejvyšší soud. Ti lidé vůbec neměli být stíháni za předpokladu, že by Nejvyšší soud rozhodl již tehdy. Kroutím nevěřícně hlavou nad vyjádřením nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana na otázku, zda je spravedlivé, že tři exposlanci nebudou stíháni a Nečas bude stíhán. Řekl, že je nespravedlivé, že Nečas bude stíhán. To je jako zvukový přepis George Orwella a jeho románu 1984.

Nespravedlivé přece je, že ti tři byli vůbec stíháni, že ti tři vůbec byli vzati do vazby. Věřím, že platí teze, kterou jsem kdysi psal na svůj facebookový  profil: Žalovaní budou žalobci a žalobci budou žalovanými. Opravdu věřím v to, že v této zemi musí existovat vedle nepochybné pravomoci i odpovědnost, že i státní zástupce a policista stejně jako každý jiný řadový občan musí nést odpovědnost za své prokazatelně špatné rozhodnutí. A toto bylo špatné rozhodnutí a oni musí nést důsledky. A stejně jako jsem držel exposlancům ODS pěsti, budu je podporovat, aby se domáhali náhrady škody a náhrady újmy, která jim byla způsobena. A budu první, který se postaví před Vrchní státní zastupitelství v Olomouci a bude říkat: Ivo, tvůj čas nadešel.

Co říkáte na to, že po pěti měsících není jasné, jakou spojitost měly zabavené miliony a zlaté cihly s tehdy zadrženými a obviněnými politiky - i když státní zástupci naznačovali, že jde o důkazy propojení politiků a kmotrů?

Neznám spis, nechci hodnotit. Ale co jsem říkal k bývalým poslancům ODS (Marek Šnajdr, Ivan Fuksa a Petr Tluchoř byli obviněni, že poslanecký mandát vyměnili za tzv. trafiky – místa v orgánech státních firem – pozn. red.), vychází z přesvědčení, že vyjednávání je součástí politiky od jejího prapočátku. A pokud bychom přistoupili na ten zrůdný výklad Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, potom by museli být zavřeni všichni. Já jsem to s nadsázkou glosoval tak, že v daném okamžiku má stíhat pana prezidenta za to, že jmenoval Livii Klausovou velvyslankyní, protože podle tohoto právního výkladu to byla nepochybně korupce a úplatek za to, že ho podpořila ve volbách.

Vždyť to je obludné a z toho se tají dech. Dílem k tomu přispěla atmosféra vytvářená médii, která zde podporovala tzv. boj proti korupci. Ten neměl v důsledku za výsledek nic jiného, než že se přijímaly další zákony, které komplikovaly fungování státu, že se rozšiřovaly pravomoci represivních orgánů na úkor osobních svobod a soukromí občanů, že se navrhovala destrukce základních principů státu, dělby moci zákonodárné, výkonné a soudní, a chtěla se zde vytvářet čtvrtá a pátá moc – žalobní a kontrolní. Já si velmi přeji, aby jednoho dne, až to všechno skončí, ti, kteří žalovali a stíhali, našli dost síly se těm, kterým zasáhli do životů, omluvit a aby z toho vyvodili odpovědnost.

Myslíte, že tato kauza měla vliv i na špatný volební výsledek ODS?

Tady po takovéto demonstraci moci a síly, jejímž důsledkem byl pád vlády, se rozléhá ticho a mlčení, s výjimkou toho, že nejvyšší státní zástupce řekne, že je nespravedlivé, že ti tři poslanci stíháni nebudou a že možná bude stíhán expremiér Nečas. Doufám, že to nebude konečná za tím případem. Není možné mlčet. Ale jednou z dalších příčin volebního výsledku v ODS bylo, že se rozléhalo ohlušující mlčení a ticho, že se v jedné chvíli přestalo diskutovat, že jsme se přestali v dobrém slova smyslu hádat, přestali jsme chtít po tom druhém, ať se zpovídá z toho, co dělá.

Jak se jako někdejší stávkující student po čtyřiadvaceti letech od 17. listopadu díváte na to, že bude možná ve vládě s velkým politickým vlivem a pozitivním lustračním osvědčením miliardář Andrej Babiš?

Já si Andreje Babiše vážím za to, co v podnikání dokázal. Ale to, co představuje v politice, je přesně to, co do politiky nepatří. On do politiky nepatří, protože způsob, jakým se do politiky dostal, tím, že nadával na všechny kolem, tvrdil, že všichni jsou zkorumpovaní a hrozní a sám vystupoval jako neposkvrněné početí panenky Marie, není správný. A zejména není správné, když spojíte nepochybné úspěchy v podnikání s politickou a mediální mocí. Teď každé jeho politické rozhodnutí bude muset být posuzováno, zda mu přináší nebo nepřináší nějaký ekonomický či jiný efekt. Bude-li hlásat snížení DPH, nepochybně první otázka, kterou si budou muset všichni položit, je: Dělá to proto, že je to správné, nebo že na tom chce jako velký podnikatel, který zaměstnává velké spousty lidí, vydělat?

Jak vidíte působení Miloše Zemana ve funkci prezidenta, například jeho schůzku s částí bývalého vedení ČSSD hned po volbách za zády předsedy strany Bohuslava Sobotky?

To, co se odehrálo v sociální demokracii, hodnotím jako vítězství spindoktorů (volně přeloženo – expertů na blbnutí veřejnosti, pozn. red.), kteří převrátili podstatu toho, k čemu došlo. Je to v ledasčem podobné s ODS. Místo toho, aby se hovořilo o příčinách volebního výsledku, vytvořil se obraz souboje dobra se zlem. Někteří aktéři byli označeni za pučisty a byli z vedení strany vyobcováni. Takové zastření problému může vést krátkodobě k úspěchu, ale dlouhodobě se vymstí.

Myslím si, že v případě Miloše Zemana velké očekávání slovy klasika Járy Cimrmana střídá ne velké zklamání, ale střízlivění. Jeho úspěch byl fenomenální, ale někteří lidé zapomněli, že jsme lidské bytosti, že nás pán Bůh nestvořil s křídly, ale s nohama, můžeme si vyskočit, ale nemůžeme se vznášet. Takové opojení úspěchem možná zastřelo racionální obezřetnost a vedlo to k výsledku, kterého jsme svědky. Řada věcí se mne dotýká, protože jsem patriot.  Mohu s prezidentem Milošem Zemanem nesouhlasit, ale jsou věci, které považuji za projev neúcty vůči prezidentu republiky, jsou věci, které by se neměly dít. Prezident je jen člověk, ale je to hlava celého ústavního systému, reprezentant České republiky v zahraničí.

Jedna věc je s někým nesouhlasit, druhá věc je s někým polemizovat a třetí věc je forma, kterou k tomu zvolím. A to rostoucí dryáčnictví považuji nejen za projev neúcty k majestátu prezidenta republiky, on je také jen člověk, ale je to pokračující eroze fungování tohoto státu a jeho institucí, které jsme svědky v několika posledních měsících. Stát skutečně nefunguje tak, jak by měl. Možná to bylo tím, že do Poslanecké sněmovny přišli lidi, kteří půl roku nebo rok hledali toalety místo toho, aby fungovali a aby dostali vládu pod racionální a odborný tlak a aby vláda byla schopna se opřít o odborníky v poslaneckých lavicích. Myslím, že přichází doba vystřízlivění, Miloš Zeman je člověk, kterého znám jako nesmírně houževnatého, odolného a inteligentního a myslím, že moc dobře ví, a víc než kdokoli jiný, co se mu povedlo a nepovedlo. Myslím si, že je typ člověka, který své chyby neopakuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…