Ivan Langer promluvil o poctivosti, kvalitní politice a o tom, co teď dělá

22.10.2013 14:34

Po volbách v roce 2010 se Ivan Langer nedostal do Poslanecké sněmovny, ačkoliv byl na kandidátce na prvním místě – lidé ho vykroužkovali. Teď po letech ale příliš nelituje, má alespoň čas na rodinu a přátele. Přesto mu je líto, kam se posouvá česká pravice.

Ivan Langer promluvil o poctivosti, kvalitní politice a o tom, co teď dělá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Langer

„Z osobního pohledu mi to líto není, naopak. Umožnilo mi to plně se věnovat tomu, na co jsem neměl dostatek času - rodině, přátelům, odbornému růstu i všem svým veřejně prospěšným aktivitám. Z politického hlediska mi to líto je, neboť mě trápí stav české politiky, stav české pravice, zejména ODS, a věřím, že by se mnohé nestalo a ODS by byla v lepší kondici, kdybych zůstal politicky aktivní,“ říká Ivan Langer v rozhovoru pro týdeník 5plus2.

„Jsem tělem i duší sportovec, soutěživý tip. Prvotní pocit proto bylo zklamání. Současně však předvolební kampaň, kterou jsem vedl, umožnila to, v co nikdo před volbami nevěřil. A sice zabránit vzniku vlády Jiřího Paroubka a umožnit ODS sestavení vlády,“ dodává Langer.

Co nakonec stálo za jeho osobním neúspěchem ve volbách? „Vedle chyb a omylů, kterých se dopustí každý člověk, který něco dělá, jsem se stal terčem někdy až brutální, negativní kampaně ze strany ČSSD a Bártovy kryptomafiánské struktury s názvem Věci veřejné. A zatímco jsem se plně soustředil na vedení předvolební kampaně, přišly i rány z vlastních řad. S odstupem času, při pohledu na ten marasmus, který do české politiky přisel s lidmi, jako je Vít Bárta, Radek John, Josef Dobeš, Kristýna Kočí a další, si říkám, že to bylo vlastně voličské ocenění mé práce, protože do světa špiclování, šmírování, nahrávání a vydírání opravdu nepatřím,“ říká exministr vnitra.

Podle něj ale bývalá vláda byla poměrně dobrá a nadčasová, pouze byly její úspěchy zahlušeny různými skandály. „Česká republika je v lepší kondici, než nám ji mediální pseudorealita prezentuje. Jejím výsledkem je atmosféra zloby, závisti a z ní plynoucí nenávisti. A to je živná půda pro populisty všech barev a forem, která dusí profesionalitu, racionalitu při správě věcí veřejných,“ míní Langer.

Od svého odchodu z vrcholné politiky se exministr věnoval advokacii, udělal si i advokátní zkoušky. „Před šesti měsíci se nám narodil synek Jakub a já si i díky tomu naplno uvědomil, že vedle práce a přátel je rodina a děti vskutku ta největší hodnota, kterou v životě máte. Více svobody a více času mi umožnilo se naplno věnovat i Vysoké škole Cevro Institut, o. p. s, kterou jsem s kolegy před sedmi lety založil a která se má čile k světu,“ popisuje dál Langer.

Do vrcholové politiky se už nehodlá vracet. „Mám velkou odpovědnost za všechny, kteří se mnou spojili svůj život, ať již v práci, škole či v nadacích, a současně i velkou motivaci dokázat sám sobě, že k životu a úspěchu nepotřebuji veřejné funkce. Chci si současně užívat svobodu, vybrat si, s kým chci být, s kým chci pracovat a s kým ne,“ říká.

„Ideální politik neexistuje. Ale měl-li bych se pokusit o nějaký stručný výčet povinných předpokladů, určitě bych zmínil ideovou ukotvenost, hodnotovou pevnost, schopnost formulovat svůj názor a odvahu ho prosazovat. A důsledně dodržovat zásady, že jednou dané slovo, jednou podaná ruka, platí,“ uzavírá Langer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…