Česko Babylonem národů. Vietnamci sem míří za práci, Němci na penzi

16.12.2011 9:28

Sčítání lidu ukázalo, že v České republice žijí cizinci ze 182 zemí světa. To je jen o jedenáct méně, než sdružuje OSN. Česko lze tedy označit za svého druhu Babylon národů. Důvody, proč sem cizinci míří, se mohou značně lišit, ale skutečností je, že jich notně přibývá.

Česko Babylonem národů. Vietnamci sem míří za práci, Němci na penzi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Z údajů o sčítání lidí vyplývá nejen to, že k příslušnosti k romskému etniku se sami Romové nijak horlivě nehlásí, ale také to, že za posledních deset let v Česku výrazně přibylo cizinců. Zatímco v roce 2001 u nás žilo necelých devadesát tisíc příslušníků několika nejpočetnějších menšin, v roce 2011 už u nás žije 330 tisíc Slováků, Poláků, Němců, Ukrajinců, Rusů a Vietnamců. Informuje o tom dnešní MF Dnes.

Vietnamci tu mohou najít i rodinné zázemí

„Dohromady žije v Česku o dvě stě šedesát procent cizinců více, než před deseti lety, téměř půl milionu lidí, tvrdí náměstek Českého statistického úřadu Stanislav Drápal. Nejvíce jich je v Karlovarském kraji a v Praze.

Důvody proč do Česka cizinci míří se značně liší. Bývalí sudetští Němci nebo jejich potomci se vracívají na místa, kde žili nebo mají historické kořeny. Mnohdy je ale k tomu vedou spíše ekonomické důvody. Se svou penzí u nás žijí pohodlněji, než by žili v Německu. Rusové k nám často cestují za studie a nezřídka tu pak zůstávají. Ukrajinci a Vietnamci míří do Česka za vidinou lepších příjmů. Zvláště Vietnamci tu mohou najít své příbuzné a snáz se usadí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…