Chalupa by jako ministr ódésákům vyhovoval. Není zelený blázen

29.12.2010 15:08

Jak informovaly ParlamentníListy.cz, pražská ODS podporuje dle vyjádření svého šéfa Borise Šťastného na ministra životního prostředí místopředsedu pražských občanských demokratů, starostu Prahy 6 a poslance Tomáše Chalupu. Redakce zjišťovala mezi jeho kolegy v ODS, jak by se jim jako případný ministr zamlouval.

Chalupa by jako ministr ódésákům vyhovoval. Není zelený blázen

Většině oslovených „ódésáků" by se Chalupa jako šéf zeleného rezortu poměrně zamlouval. „Pro Prahu a speciálně mou Prahu 6 by to byl úspěch. Tomáš Chalupa je přesně tou tváří, kterou teď ODS potřebuje. Znám ho 15 let, byli jsme spolu v Sarajevu. Má velké zkušenosti z komunální politiky, na radnici byl čtyři roky místostarosta a osm let starosta. Je navíc právník. Obojí se v takové funkcí hodí," přimlouvá se za svého kolegu ze šestky člen grémia a místopředseda europarlamentní frakce Evropských konzervativců a reformistů Jan Zahradil.

Šestka stojí za svým Chalupou

„Není to navíc žádný zelený blázen a nikde není psáno, že ministerstvo životního prostředí musí řídit ekolog. Jinak Chalupa slaví velký politický návrat. Titíž, co ho před půl rokem odvolávali z vedení pražské ODS, jej tam znovu instalovali a teď jej podporují do vlády. To je znamení, že kvalita se nakonec prosadí. Věřím, že časem najde své místo i ve vedení celé ODS," dodal Zahradil.

Podobně má podporu i dalšího člena ODS z Prahy 6, poslance Pavla Béma, který mu vyjádřil svou plnou podporu. „Ano, byl by dobrým ministrem. Bez výhrad," reagoval stručně Michal Doktor. Podporu mu vyjádřil i senátor Tomáš Jirsa.

Projedná to grémium

To předseda poslaneckého klubu a rovněž člen grémia Petr Tluchoř je o něco zdrženlivější. „Ministři se nevybírají na stránkách novin, ani nominacemi z jednotlivých organizací ODS. Je to pravomoc předsedy vlády. Věřím, že to budeme předem projednávat na grémiu strany," sdělil redakci Tluchoř.

První místopředseda Senátu Přemysl Sobotka, který je rovněž členem nejužšího vedení strany, proti případnému jmenování Tomáše Chalupy nic nemá, ale grémium podle něj ještě o otázce obsazení uvolněného rezortu nejednalo. „Tomáš Chalupa je jistě variantou, ale grémium o této věci ještě nediskutovalo," řekl Sobotka.

To senátor Jaroslav Kubera by nejradaši zrušil celé ministerstvo, i když si myslí, že by Tomáš Chalupa byl jinak dobrým kandidátem. "Tomáš by byl určitě dobrý kandidát, ale já jsem zastáncem zrušení celého ministerstva životního prostředí a Státního fondu životního prostředí. O dost by se tak zmenšil prostor pro korupční jednání v tomto státě. Navíc toto ministerstvo nebylo ministerstvem životního prostředí, nýbrž ministerstvem ekologů a často sloužilo různým ekoteroristům, i když je fakt, že ministr Drobil posunul to ministerstvo částečně k normálu," řekl redakci Kubera.

Drobil se nechce k budoucímu ministrovi vyjadřovat

Sám exministr Pavel Drobil, který je současně i místopředsedou strany, nechtěl tuto případnou nominaci komentovat. „Omlouvám se, ale to je dotaz na pana premiéra. Já výběr nového ministra nebudu nijak komentovat," odpověděl bývalý šéf ministerstva.

Sám předseda ODS a premiér Petr Nečas na dotaz nereagoval. Neodpověděli ani další členové grémia: Miroslava Němcová, Pavel Blažek, Alexandr Vondra, Jiří Pospíšil, Richard Svoboda a Miroslav Ouzký.

Podle názoru europoslance a člena Výkonné rady ODS Hynka Fajmona je Chalupa kvalitním kandidátem. "Musel by se tak ale vzdát starostování Prahy 6, které ho očividně baví. Takže si nejsem jistý, zda o to ministrování vůbec stojí," myslí si Fajmon.

"Prezidentova podpora Tomáši Chalupovi je pro mě známkou kvality tohoto případného kandidáta, protože prezidentovy názory na ochranu životního prostředí pro člověka jsou mi blízké," řekl redakci senátor Petr Pakosta.

Je to zkušený politik

David Vodrážka, o kterém se také uvažovalo po volbách jako o možném ministru životního prostředí, nominaci Chalupy podporuje a považuje ho za vhodného kandidáta. Podobně za Chalupou stojí i Nečasovi blízký europoslanec a člen výkonné rady Ivo Strejček. „Tomáš Chalupa je schopný politik, letitý úspěšný starosta. Řídit úřad umí. V Praze patří určitě ke zdravé části ODS. Je to rozumný člověk, který by své rozumné postoje na ministerstvu jistě uplatnil. Jde tedy o zajímavý návrh hodný vážné úvahy a podpory," sdělil Strejček.

Senátor Jiří Oberfalzer Chalupu také podporuje. „Určitě ano, je to vynikající manažer a úspěšný a důvěryhodný politik," uvedl senátor. Europoslanec Evžen Tošenovský se domnívá, že Chalupa je slušný, chytrý a zkušený politik. „Post ministra by určitě zvládl, ale o jmenování zásadně rozhoduje premiér," míní exhejtman Moravskoslezského kraje.

Ministr nemusí být zelený aktivista

Chalupa je podle poslance Petra Bendla dobrou alternativou. Europoslanec Oldřich Vlasák se domnívá, že Chalupa je zkušeným a úspěšným politikem a funkci by zvládl. "Na tento post nemám kandidáta. Myslím však, že by to měl být někdo, kdo se této problematice věnuje," míní pražská senátorka Daniela Filipiová. "Tomáš Chalupa je dobrý a šikovný manažer a funkci by určitě zvládl. Konečné rozhodnutí je ale na premiérovi," míní jihomoravský poslanec David Šeich.

Podle pražského senátora Miroslava Škalouda by byl Chalupa bezpochyby dobrým kandidátem. „Předesílám, že ministr životního prostředí nemusí být apriori zeleným aktivistou, spíše naopak. Médii oblíbené posuzování vhodnosti podle toho, zda a jak má potenciální ministr rád přírodu, je slabomyslné. Zde jde o daleko důležitější věci. Například o dopady takzvané ekologické legislativy na celou společnost nebo o emisní povolenky či ohromné výdaje, které EU plánuje na takzvaný boj s klimatem a podobně. Za další vhodné kandidáty považuji Václava Mencla. Rut Bízkovou a Ivo Hlaváče," řekl redakci Škaloud.

Všichni kandidáti jsou dobří

Diplomaticky odpověděl i europoslanec Edvard Kožušník. „ODS na rozdíl od nových a malých stran měla vždy dostatek kvalitních kandidátů. Nominaci Tomáše Chalupy bych uvítal stejně jako ostatních, o kterých se v současnosti mluví," sdělil Kožušník. Podobně, i když se zúženým výběrem, reagoval i poslanec Jan Vidím. „Tomáš Chalupa je jistě velmi dobrý kandidát na tuto pozici, stejně jako Václav Mencl. Je na premiérovi, koho do té funkce navrhne prezidentu republiky," odpověděl.

„Nedovedu to posoudit. Nevím, jaké má s touto problematikou zkušenosti," odpověděl poněkud vyhýbavě předseda Rozpočtového výboru sněmovny Pavel Suchánek. Podobně jako poslanec Aleš Rádl: „Vládu sestavuje premiér. Petr si určitě vybere vhodného kandidáta."

Pražská ODS i prezident podporují Chalupu na "zeleného" ministra

Drobila možná nahradí Mencl

ODS zmítají stranické spory. Nečas versus Blažek

reklama

autor: Lukáš Petřík

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…