Chomutovské slavnosti a krušení nabídly zábavu a představily Chomutov

24.04.2012 15:43

Celý víkend už od pátku patřil Chomutov hornickému setkání a městským slavnostem, které se konaly na několika místech v centru.

Chomutovské slavnosti a krušení nabídly zábavu a představily Chomutov
Foto: chomutov-mesto.cz
Popisek: Chomutovské náměstí

Bohatý program prezentující hornické tradice, ale i krásy Chomutova zaujal početné delegace horníků, návštěvníky i Chomutovany. „Chtěli jsme ukázat, že Chomutov není jen město spojované s hornictvím, ale že má svoji krásnou historii. Musím říci, že odezvy byly vynikající,“ sdělil primátor Chomutova Jan Mareš. Divácky nejatraktivnější byla páteční světelná show, sobotní dopolední a večerní průvod a ohňostroj.

Zástupci hornických delegací měli příležitost prohlédnout si chomutovské památky. Návštěvy kostela svatého Ignáce, galerie Špejchar, starobylé radnice a kostela svaté Kateřiny umocnily pěvecké sbory Hlahol, Happy Smile a Vox Cantabilis, jež jsou také chomutovskými klenoty. Světelná show Památky září rozsvítila potemnělé náměstí a poutavě představila památky a historii města. „V Chomutově jsme přivítali padesát devět delegací z jedenatřiceti měst. Přijely nejen z naší republiky, ale i z Polska, Německa a významné zastoupení měla Slovenská republika,“ přiblížil primátor Mareš. Všichni účastníci se sešli ve velkém hornickém průvodu, který za doprovodu pěti dechových kapel, 150 malých chomutovských permoníků a alegorických vozů prošel centrem města, všude znělo Zdařbůh. „Průvod představil malé i velké hornické obce, spolky i s tradiční hudbou a kroji. Prostřednictvím alegorických vozů se prezentovaly chomutovské organizace a školy,“ řekl náměstek primátora Martin Klouda. Velkolepou podívanou si nenechaly ujít stovky lidí. Večerní průvod již nebyl tak veliký, ale lucerničkami a lampiony přivedl na náměstí všechny, kdo se přišli podívat na gigantický ohňostroj za doprovodu písně skupiny Kabát Dole v dole.

Hornické tradice, jako jsou svěcení tupláku nebo skok přes kůži, připomněly divákům na náměstí zajímavosti z hornického života. K tomu bezpochyby patří i pití piva, kterého Chomutovem protekly hektolitry. Pestrá byla i nabídka občerstvení od sladkostí pro děti po staročeské, maďarské nebo německé speciality, které šly na dračku. „Hlavními hvězdami programu na několika pódiích byli především chomutovští umělci. Při přípravách jsme vycházeli z toho, že chceme představit město Chomutov všem návštěvníkům, což se nám s úspěchem podařilo,“ dodává náměstek Klouda. Na náměstí 1. máje, Husově náměstí, v atriu knihovny či v městském parku vystoupili chomutovští a regionální tanečníci, zpěváci a soubory. V neděli se navíc v městském parku sešli příznivci Rodinného zápolení na Kozím krušení. Společně s kozou Rózou a jejím bráškou Rozmarýnkem vyráběli lucerničky a malovali hornické symboly. O kousek dál se děti mohly protáhnout i při dovednostech a tělocvičných disciplínách.   

Chomutovské slavnosti, které jsou v dubnu tradičně jednou z prvních městských slavností v širokém okolí, měly už svůj 17. ročník v novodobé historii města. Setkání hornických a hutnických měst a obcí České republiky je o ročník mladší. Právo uspořádat toto setkání, které neslo název Chomutovské krušení, převzal primátor Mareš při zahajovacím ceremoniálu z rukou starosty Chodova Josefa Hory. „Na krásné a pestré slavnosti nám posvítilo i sluníčko a podle všech ohlasů byly povedené. Nechyběla zde pro všechny zábava, ale i výborná prezentace města a připomenutí hornických tradic,“ zhodnotil primátor. Požehnané světlo svaté Barbory, které na radnici hořelo od loňských slavností, jež byly patronce horníků zasvěcené, předal primátor pořadatelům dalšího setkání – Kladenského fedrování.     

Šárka Schönová, tisková mluvčí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Chomutov-mesto.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…