Chováme se jako zodpovědní hospodáři, tvrdí Peake

09.01.2012 21:39

Chápu koaliční partnery, že se na nás zlobí. Oni zase musejí pochopit, že se snažíme chovat jako zodpovědní hospodáři, vzkazuje představitelům ODS a TOP 09 v rozhovoru pro Týden.cz vicepremiérka a místopředsedkyně Věcí veřejných Karolína Peake.

Chováme se jako zodpovědní hospodáři, tvrdí Peake
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vicepremiérka Karolína Peake

Na pondělním jednání koaličních špiček pohrozil premiér a předseda ODS Petr Nečas odvoláním těch ministrů za Věci veřejné, kteří by ve středu na jednání vlády hlasovali proti návrhu zákona o církevních restitucích. ODS a TOP 09 jednoznačně zavrhly návrh Věcí veřejných, které podmiňovaly svůj souhlas s dojednanou podobou církevních restitucí úspornými opatřeními ve státním rozpočtu. Situace se vyhrotila do té míry, že pokud by ministři za VV pro vládní návrh nezvedli ruku, znamenalo by to porušení koaliční dohody.


Sledujeme téma Miliardy pro církve

Chceme úspory

“Když jsme řekli koaličním partnerům, že bychom na církevní restituce chtěli najít dvě miliardy úspor ve veřejné správě, řekli nám, že buď to máme vzít, nebo nechat tak, jak to je,“ popisuje Peake pondělní situaci. Dodala také, že členové koalice upozornili, že pokud nebudou ve středu hlasovat pro zákon o církevních restitucích, tak padá vláda.

“Podle toho, co říkal pan premiér, tak bude chtít odvolat ministry za Věci veřejné,“ vysvětluje Peake, což by podle ní jasně vedlo k rozpadu koalice.

Věci veřejné budou mít jednání o dalším postupu v úterý. Chtějí totiž stále hledat rozpočtově odpovědné úspory v mandatorních výdajích tak, aby si stát nemusel půjčovat dvě miliardy. Místopředsedkyni Peake se ale nelíbí přístup vlády: „Bylo nám řečeno - buď berte, nebo nechte být. Nebo padne vláda.“

Přežije koalice?

Místopředsedkyně si nechce tipovat, zda koalice přežije nebo ne, ale dodává, že už na podobných rozcestích několikrát byli. “Opravdu jsme se snažili dojít k nějaké dohodě. Není pravda, že bychom požadovali nějaké machinace na ministerstvech, natož že bychom chtěli ministerstvo vnitra, jak také proběhlo médii před jednáním K9,“ obhajuje vicepremiérka svoji stranu.

Věcem veřejným se nelíbí, že by vyrovnání s církvemi šlo na úkor jiných vládních priorit.  “Je to právě ministr financí, který nás v posledních dnech zásobuje černými scénáři o tom, jak bude propad státního rozpočtu 30 až 50 miliard korun. My se takto pouze připravujeme na jednání o státním rozpočtu, jehož součástí bude nepochybně ze strany našich koaličních partnerů žádost o zvýšení DPH na 19 procent,“ říká Peake.

Vyplatí se svrhnout vládu kvůli dvěma miliardám?

Zda se vyplatí kvůli dvěma miliardám shodit celá vláda, Peake neumí přesně odpovědět. “Opravdu jsme se snažili nějak dohodnout, v úterý bude jednat naše výkonná rada, určitě budeme hledat způsob, jak najít řešení,“ obhajuje se místopředsedkyně Věci veřejných. Žádné schůdné východisko z dané situace nevidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nip

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…