Čistý jak padlý sníh, ikona morálky. Lidé volají Švejnara na Hrad

28.12.2010 22:22

Nástupcem Václava Klause na Pražském hradě se stane Jan Švejnar. Tak alespoň dopadl průzkum agentury Median, která zjišťovala šance prezidentských kandidátů. Oslovení politologové soudí, že lidé nyní oceňují slušnost více než politické názory.

Čistý jak padlý sníh, ikona morálky. Lidé volají Švejnara na Hrad

Při přímé volbě prezidenta by měl největší naději na zvolení profesor Jan Švejnar, který v únoru 2008 neúspěšně kandidoval proti stávající hlavě státu. V průzkumu agentury Median se pro něj vyslovilo téměř 31 procent respondentů, zatímco Karlu Schwarzenbergovi dalo hlas devět a Přemyslu Sobotkovi sedm procent dotázaných. Zbylých 54 procent se pro nikoho z těchto tří kandidátů rozhodnout nedokázalo.

„Lidé oceňují slušnost víc než politické názory. Ta je sice patrná i u jeho konkurentů Karla Schwarzenberga a Přemysla Sobotky, ale ti se v očích lidí v politice už příliš zapletli. Švejnarovou výhodou proto je, že se politicky nijak neangažoval a uchovává si image slušného člověka," říká pro ParlamentníListy.cz politolog a vysokoškolský pedagog Rudolf Kučera.

Výsledky průzkumu souvisejí se zklamáním z politiky

„Švejnarovo prvenství souvisí s morální vizí politiky. Kdo je spojený se současným politickým děním, tak na něj padá stín krize, v níž se politika u nás nyní nachází. Z toho zklamání pak může u veřejnosti profitovat ten, kdo zůstává mimo a je politikou nedotčen," přidává svůj názor pro ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil.

Podle něj jde o problém iracionální volby, který je v politologii v souvislosti s referendem či přímou volbou často zmiňován. „Protože je ale prezidentská volba daleko, lidé si luxus iracionální volby mohou dovolit. Čím blíž volba bude, tím bude jejich rozhodování racionálnější," míní Zbořil a poukazuje na jev, kdy v průběhu volebního období zaznamenávají vládní strany výrazný úbytek voličské přízně, ale při samotných volbách se k nim znovu mnozí nespokojenci vrátí.

V Zemanovi lidé oceňují nemorálního populistu

V prováděném průzkumu dala agentura Median respondentům rovněž šanci, aby sami navrhli kandidáta na prezidenta. I v tomto případě se jich nejvíce vyslovilo pro Jana Švejnara (9,9%). Za ním se seřadili Miloš Zeman (4,9%), Karel Schwarzenberg (4%), Václav Klaus (3,9%), Přemysl Sobotka (2,9%) a bývalý prezident Václav Havel (2,7%).

„Miloš Zeman určitých úspěchů dosáhl, ale jako politik je nemorální. Léta letoucí poškozuje ČSSD, a to nejsem jejím příznivcem, jeho chování je msta za něco, co se mu v minulosti stalo. To, že ho lidé ještě oceňují, nechápu. Vždyť oceňují nemorálního populistu," pozastavuje se Kučera nad tím, jaké přízni se stále těší bývalý předseda vlády i ČSSD.

Lidé upřednostňují osobnosti před těmi, kdo jsou zapleteni s nynější politikou

„U Zemana jde o stejný efekt jako u Švejnara. Také je mimo politiku, navíc o něm dva až tři měsíce nebylo prakticky slyšet. V tomto případě to je navíc nostalgická vzpomínka, ale apolitická vzpomínka na osobnost. A lidé dávají přednost osobnostem před těmi, co mají nějaké vztahy se současnou politikou," vysvětluje Zbořil.

K věci:

Lidé chtějí prezidentem Švejnara, poráží i knížete 

Přímá volba možná nebude, svěřila se vláda 

Švejnar se opět ozval. Nevyloučil kandidaturu na Hrad  

Foto: snked.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…