David Koller je prase. A podporuje nacisty, chce jim vracet majetky. Aleši Brichtovi po zásahu známého zpěváka zrušili koncert, tak mu po rockersku vzkazuje, co si o něm myslí

23.11.2016 4:34

ROZHOVOR „Namísto toho, aby kvitoval, že teď máme svobodu oproti době, kdy nám radili ty bolševický inspektoři kultury, ti estébáčtí kontroloři, který jsme tak nenáviděli, tak se staví do role toho, kdo někomu někde zakazuje hraní,“ roztrpčuje se v rozhovoru ParlamentníchListů.cz rocker Aleš Brichta nad konáním zpěváka Davida Kollera. Podle něj má sám Koller máslo na hlavě, neboť dává najevo své sympatie k nacismu svojí podporou zrušení Benešových dekretů. Nejenom to ale Brichta sdělil. Na slinu mu přišli i Angela Merkelová anebo Donald Trump.

David Koller je prase. A podporuje nacisty, chce jim vracet majetky. Aleši Brichtovi po zásahu známého zpěváka zrušili koncert, tak mu po rockersku vzkazuje, co si o něm myslí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Muzikant Aleš Brichta

Anketa

Vadilo by vám, kdyby učitelé vaše děti ve škole přesvědčovali, že je třeba přijímat uprchlíky?

98%
2%
hlasovalo: 20919 lidí

Prý vám David Koller utnul koncert, jelikož se velmi hlasitě stavíte proti islamistům a své koncerty spojujete s dalším protiislamistou, Tomášem Ortelem. A to prý Kollerovi vadí. O co v tomto příběhu vlastně jde?

Momentálně jedeme turné a já jsem se dozvěděl, že na nátlak Davida Kollera musela agentura Bohemia concert přemísťovať vystoupení z Meet Factory do Kulturního domu Ládví. Přiznám se, že se mě to docela dotklo, protože to je jako za totality!

Je běžné, když se takové věci dějí mezi hudebníky, mezi rockery?

Ne, nevím o něčem podobném. Proto mě to překvapilo a proto jsem k tomu prohlásil, že se Koller zachoval jako prase. To je ale můj soukromý názor. A popravdě řečeno – nejenom můj. Koller totiž dával najevo svoji podporu zrušení Benešových dekretů a vrácení majetku fašistům a válečným kolaborantům, čímž asi vyjadřuje své sympatie k nacismu, což mi přijde jako vrchol arogance.

Namísto toho, aby kvitoval, že teď máme svobodu oproti době, kdy nám radili ty bolševický inspektoři kultury, ti estébáčtí kontroloři, který jsme tak nenáviděli, tak se staví do role toho, kdo někomu někde zakazuje hraní. Tím se ale staví po bok těch estébáckých kontrolorů, a to mi přijde strašný. Asi si vůbec neuvědomuje, co dělá.

David Koller a zpívaný apel "Milí spoluobčané" k Roku Václava Havla

O vás je známo, že nejste zrovna příznivec imigrantů, a také jste to několikrát dal veřejně najevo. Měl jste někdy kvůli svému názoru nějaké problémy? Dal vám třeba někdo najevo, že už s vámi tzv. skončil?

Já mám názory pořád stejné, nijak je neměním a ví se to o mně. A co se týče podstaty problému, nevidím důvod, proč by Evropa měla zmizet v područí nějakého chalífátu. To pro mě není přijatelná záležitost! Dál to rozvádět nebudu, protože si myslím, že evropská politika má momentálně velký problém, ale konečně se začíná řešit, že je něco špatně a že celá aktivita Angely Merkelové asi nebyla správný způsob, jak přistupovat k otázce uprchlíků. Protože co si budeme namlouvat. Ve většině případů nejde o uprchlíky, ale je to normální invaze do Evropy. A já k tomu říkám, že když se tady v minulých stoletích bránili proti Osmanům a proti Maurům, tak přece i my se musíme snažit si trošku bránit svoje území anebo svůj stát, kde žijeme. No a jestliže to nebudeme dělat, tak to špatně skončí!

Přečtěte si více o klubu MeetFactory, založeném Davidem Černým a spravovaném Davidem Kollerem. Například o tom, kdo všechno se podílí na jeho financování.

Zmínil jste Angelu Merkelovou, jejíž jméno se opět dostává na první stránky deníků, a to kvůli tomu, že oznámila svou kandidaturu na šéfku CDU a na kancléřku Spolkové republiky Německo...

Ano. Ale také k jejímu jménu v tisku píší, že dnes ji aktuálně chce za kancléřku 55 procent Němců a že si prý v průzkumech popularity od léta polepšila. Já mám ale takový pocit, že to jsou stejné průzkumy, ze stejného ranku, jako když Hillary Clintonová vyhraje zcela bezkonkurenčně post amerického prezidenta. Víme, jak to dopadlo s Clintonovou, a podobné to bude i v případě Merkelové. Ale to je můj soukromý a subjektivní názor, protože vidím, jakým způsobem k tomu média přistupují ať už v Americe, anebo v Evropě. Nechme to koňovi, ten má větší hlavu! Myslím, že situace s Merkelovou může být nakonec jiná, nežli jak se píše.

Nejen v Německu se blíží volby, ale i ve Francii a v Rakousku. Do jaké míry může nastat, že kandidáty typu Trump budou volit i lidé v Evropě? Bude nucen politický mainstream pootočit kormidlo?

Já vím, jak fungují průzkumové agentury. Tam je vzorek, který oni mají už vybraný po nějakou dobu dopředu a který jim vyhovuje v rámci zadavatelů průzkumů. Důležité také je, jakým způsobem položíte otázku – podle toho se samozřejmě odvíjí i odpověď. A za další jde také o to, jaký vzorek obyvatel oslovujete. Agentury ale mají samozřejmě dopředu vypracované otázky a také vědí, jaké na ně přijdou odpovědi.

Jde o to, že podle zadavatele průzkumu se oslovuje vzorek těch lidí, které oni potřebují. Proto si nedělám iluze o tom, že by jakékoliv průzkumy byly přesné a odpovídaly skutečné situaci. Je sice hezké, že za Merkelovou stojí 55 procent obyvatelstva, jde ale spíše o to, že to je z hlediska jejich podporovatelů jenom zbožné přání. Ona je kancléřka a ti, kdo za ní stojí, mají samozřejmě média pod palcem. Proto tyto průzkumy dopadají jinak, než jaký je potom výsledek.

Myslíte si tedy, že Němci, běžní obyvatelé, jsou jiného názoru?

Mám několik přátel a známých v Německu, především v Bavorsku, a od nich vím, jak mají Němci, běžní lidé, Merkelové totálně plný zuby!

Jenže Bavorsko není celé Německo. Myslíte si, že se tato nálada šíří po celém Německu?

Ano. Nálady proti její politice tam jsou podle mě docela jasně převažující, tedy alespoň mezi běžnými občany. Problémem ale je, že o čem se mluví a co kvasí pod povrchem, to není oficiálně v médiích.

Část veřejnosti podezírá média z toho, že nejsou objektivní, že straní určitým zájmům. Tento fakt byl hodně viditelný v době sčítání výsledků hlasů při volbě amerického prezidenta. Netřeba připomínat, jak výsledek překvapil hlavně Českou televizi...

To je přesně ten systém „koho chleba jíš, toho píseň zpívej“. Víme, kým je Česká televize placená, víme, kdo sedí v Radě ČT a v Radě pro vysílání a co oni dnes „musejí“. Takže by k tomu člověk měl přistupovat i z tohoto pohledu. Prostě taková je situace a v téhle chvíli asi někdo těžko něco změní. Jakákoliv média jsou pod tlakem a pod vlivem nějakých zájmových struktur, a proto také nějak vypadá i zpravodajství.

Nezávislost médií je jenom pojem, který je jako plivnutí do větru. Je to o ničem. Vždycky je nějaká zájmová skupina – ať už politická nebo jiná – a ta se samozřejmě snaží utvářet názory nebo obraz něčeho. Štábní kultura je prostě daná a od toho to všechno plyne. A protože to vím, nedávám jen na to, co si kde přečtu u nás doma, ale také na to, co si přečtu na zahraničních serverech a co se dozvím od různých známých, které ve světě mám. Z toho si pak vytvářím obrázek, který ale vůbec nemusí odpovídat tomu, co je oficiálně prezentováno médii v Česku.

Lze předpokládat, že se svět po vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách určitým způsobem změní? Budou mít tyto volby nějakou odezvu ve světě? Komu jste přál vítězství?

Mám pocit, že demokracie ve Spojených státech došla do takového stadia, jako je demokracie v Evropě, které ale já říkám pseudodemokracie. Přiznám se tak k tomu, že jsem Hillary Clintonové vítězství ve volbách nepřál. Nám stačí jedna Merkelová a k tomu ještě aby v Americe vyhrála Clintonová? Tak to by mě moc nebralo! Proto jsem byl spíše příznivcem Donalda Trumpa, moje manželka ale zase byla spíše fanynkou Clintonové. Musím se však přiznat, že osobu Trumpa nijak neřeším, jenom jsem porovnával demokraty a republikány v rámci přístupu k různým otázkám a sympatičtější mi byli republikáni. Ono je ale jedno, jak to dopadlo, protože stejně se bude odvíjet americká politika podle plánů zbrojařské a bankovní lobby. Ta vždy rozhodne, jak to bude vypadat!

Takže si myslíte, že si Trump nechá diktovat od zbrojní lobby?

Mám takový pocit, že bude muset, neboť mu nic jiného nezbude. Jde o to, že nebude vládnout jen on sám, má kolem sebe mnoho lidí, kteří jsou také ovlivněni, a co si budeme namlouvat: peníze světem vládnou! A ty budou rozhodovat o všem, ať se tváříme jakkoliv. Peníze vždycky rozhodují, ať jde o USA či Evropu a ať jde o obchodní záležitosti, o kulturní věci anebo o vztahy s Čínou. Amerika momentálně potřebuje, aby se vzpamatovala, neboť jí Číňané dávají obchodně na frak. Proto se potřebuje bránit a proto její obchodní politika bude muset být zaměřená proti asijským trhům... Finanční lobby zase mají zájem na tom, aby jim vydělávaly půjčky – když někomu půjčí peníze, tak mu pak mohou určovat, co se jim zlíbí, a mohou tlačit, takže mají určitou vrstvu pod palcem. Prostě celej svět se motá kolem peněz...

Stejně jako u nás, tak i ve Spojených státech se říká, že se s Ruskem nejedná. Trump chce ovšem nastavit jiné kormidlo. Jak tomu rozumíte?

Rusům i Američanům jde jenom o ekonomiku, o nic jiného. To, že se někdo tváří a mlátí tady nějakými idejemi, to jsou jenom řeči. Vždycky jde o ekonomickou situaci, o finance a o to, aby se přes ně stát prosadil, etabloval a mohl prosazovat svoje zájmy. Zájmy státu dnes tak nejsou ideologické, jako spíše ekonomické. To by si měl každý uvědomit, když veřejně hraje na strunu tolerance a korektnosti. To jsou jenom řeči, za něž se schovávají tlak byznysu a ekonomika.

Jste prý Zemanovým příznivcem... Jak vám zní, když se do souboje o Hrad pustí podnikatel Michal Horáček? Byl by pro Česko přínosem?

Michala zase tak osobně neznám, abych znal jeho názory a nějak do nich šťoural. A když ty jeho názory neznám, nemůžu hodnotit ani jeho přínos do budoucna. Je to jeho záležitost. Pokud se cítí na to, že to všechno ustojí, tak proč ne? Každý má možnost kandidovat. Když jsem si měl v poslední volbě vybrat mezi Schwarzenbergem a Zemanem, tak jsem hlasoval pro Zemana z prozaických důvodů. Ani trochu totiž nechápu, proč by měl Čechům prezidentovat člověk, který není rodilý Čech. Navíc mi vadí – podobně jako u Kollera – když někdo chce rušit Benešovy dekrety. Ty dekrety přece nevznikly jen tak z plezíru! Tam byl důvod, proč je zavést, byl to pozůstatek okupace a druhé světové války. A aby někdo prohlásil, že bere za správné rušení Benešových dekretů a vracení majetku fašistům a kolaborantům, tak to mi nepřijde v pořádku. Tuhle věc jsem vyčítal jak Schwarzenbergovi a teď i Kollerovi. Jestliže k tomu někdo přistupuje tímto způsobem, je to špatně, neboť mu asi nezáleží na Češích a na naší republice, ale spíše na tom, aby se v rámci majetku a restitucí dostal k nějakým prachům.

Nedávno jsme si připomínali 17. listopad 1989. Jenže prezident Miloš Zeman zůstal v ten den na zámku v Lánech. Udělal dobře?

Upřímně řečeno: co měl dělat? Aby to zase někdo okamžitě zneužil proti němu? Veškeré akce, které dosud byly proti Zemanovi, to byl jen nátlak určitých zájmových skupin. A proč někomu zbytečně dávat klacek do ruky, aby jej zneužil? To je podobné jako v případě toho Kollera, kterého jsem vždycky spíše hájil a říkal jsem, že mu občas podsouvají věci, které nikdy neřekl. Proč si ale neustále vytváříme nějaké nálady – jednou proti Zemanovi a pak proti někomu jinému namísto toho, aby se řešilo, že živnostníci a malí podnikatelé si dnes rvou hlavy kvůli tomu, že nastoupí EET a oni nebudou stíhat vůbec nic. To beru jako podstatnou záležitost, ale někomu se hodí do krámu, aby se namísto toho psalo a kecalo o Zemanovi. A to je špatně. Máme teď řešit věci, které nás pálí, a ne nějaké žabomyší války a uměle nastavované politické kaše, které nám mohou být úplně jedno. Ať se lidé baví, starají se o sebe a nevymýšlejí si nesmysly a kauzy, které nejsou vůbec podstatné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…