Děčínský primátor: Politici by si tady měli uvědomit, že jde hlavně o město

01.09.2011 20:20

ROZHOVOR Sociální demokrat František Pelant nabádá všechny zastupitele, aby konali zejména ve prospěch města. To a jeho občany považuje za základní stavební pilíř svého "primátorování".

Děčínský primátor: Politici by si tady měli uvědomit, že jde hlavně o město

Splnila se očekávání, s nimiž jste po volbách v roce 2010 vstupoval na radnici?

Očekávání je jedna věc, realita bývá většinou jiná. I mě překvapilo mnoho věcí. Po bývalém vedení města jsme zdědily projekty Integrovaného plánu rozvoje města, a přestože máme jiné priority, musíme tyto projekty dokončit. Po nástupu na radnici mě překvapilo, jak jsou některé věci zdlouhavé. Například proces schvalování. Přesto se snažíme prosadit změny, které jsou a vždy byly součástí našeho programu. Chceme zlepšit podmínky našim seniorům, zvýšit počet míst v mateřských školách, nebo vytvořit nová pracovní místa.

Co jste za své dosavadní volební období dokázal prosadit vzhledem k obyvatelům města?

V současné době připravujeme začlenění nového projektu mezi projekty IPRM. Projekt by měl řešit rekonstrukci Domu pro seniory. Také jsme připravili akci na zvýšení počtu míst v mateřských školách. Podařily se některé opravy komunikací a mostků, které byly v zoufalém stavu. Založili jsme Středisko městských služeb, které dává práci nezaměstnaným občanům města a zároveň šetří rozpočet města.

Jaké priority pro občany Děčína plánujete od září letošního roku a jaké v následujících dvou až třech letech?

Jak už jsem zmiňoval, důležité je, aby maminky měly kam umístit své děti, které dovršily věk pro návštěvu mateřských školek. To se nám podařilo a během podzimu dojde po určitých stavebních úpravách několika městských objektů a stěhování některých institucí k navýšení kapacity mateřských škol. Neustále také pracujeme na zkvalitnění prostředí a modernizaci Domova pro seniory, který je opravdu v žalostném stavu. Opravy si vyžádají velký objem prací a jistě to nebude krátkodobá záležitost. V plánu máme také rekonstrukci stávající městské tržnice a vybudování nového dopravního hřiště. Nutné je dobře pečovat o celý majetek města, tak abychom jeho hodnotu neustále zvyšovali. Díky změně systému pojištění se nám při zachování podmínek podařilo ušetřit nemalé finanční prostředky. Zavedením nové směrnice, která upravuje zadávání veřejných zakázek a využívání elektronických aukcí dochází k větší transparentnosti a samozřejmě dalším finančním úsporám. Mimo jiné nás samozřejmě čeká intenzivní práce na přípravě rozpočtu na příští rok, tak abychom dostáli všem závazkům.

Jak pravidelně se setkáváte s občany a při jakých příležitostech to je?

Moje kancelář je občanům k dispozici, pokud mají potřebu, chtějí se se mnou setkat, stačí se objednat. Pořádáme také setkání s občany, která jsou věnovaná vždy konkrétní městské části. Pravidelně se účastním jednání komisí rady města, ve kterých je zastoupena veřejnost.

Co konkrétně jste v poslední době pro občany vašeho města udělal či prosadil?

Díky setkání s občany se podařilo vyřešit problém s hřištěm v Boleticích nad Labem, kde na základě podnětů občanů došlo k úklidu a opravě stávajícího školního hřiště a dobudování hřiště u Domu dětí a mládeže. Na základě tohoto setkání došlo k posílení hlídek Městské policie, tak aby zamezily vandalům v ničení zelených prostranství na sídlišti. Pravidelně zde začali také uklízet pracovníci Střediska městských služeb. Částečně se opravily rozbité chodníky.  Podařilo se nám získat část nových oken do Domova pro seniory. To je velice pozitivní věc, která zpříjemní život mnoha seniorům. V nedávné době se mi podařilo svolat ostatní primátory Ústeckého kraje a vydat společné prohlášení, ve kterém kritizujeme vedení Krajské zdravotní, a. s. Občané našich měst se totiž bojí o fungování jednotlivých nemocnic. Doufám, že toto prohlášení povede k dalším jednáním a zachování úrovně a rozsahu poskytované péče nemocnic. Podobným problémem je poliklinika, které je jako místo prvního styku pacientů s lékařem pro naše obyvatele velmi důležitá. Snažíme se proto o zachování všech ordinací v budově. V letošním roce se zatím podařilo dokončit výstavbu plaveckého multifunkčního bazénu a nové budovy magistrátu, které byly budovány v rámci Integrovaného plánu rozvoje města Děčín zóna centrum. Díky dotaci dojde k opravě střechy a kabin na zimním stadionu.  Vytvořili jsme nový systém sociální práce a tím se nám podařilo získat lepší prostory pro klientky Domova pro osoby se zdravotním postižením v Horním Žlebu.

Jak hodnotíte práci politické opozice na radnici?

Opozice je důležitá, někdy však věčné rozpory jenom prodlužují některá rozhodnutí. Rád bych, aby práce opozice byla konstruktivní a netýkala se převážně osobních rozepří a antipatií, které občas pronikají do jednání zastupitelstva. Zájmem všech zastupitelů by mělo být budování našeho města pro dobré žití všech obyvatel.

Kam dál:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …