Do zbraně, zní Moravou. Zotročený lid prý musí povstat, už brousí vidle

16.01.2012 18:51

"Do zbraně!!! Lide český!!!" nabádá šílený autor e-mailu, který teď koluje mezi lidmi ve Zlínském kraji. Doputoval na Moravu zřejmě ze Šluknovska, kde o této věci informoval už začátkem ledna server denik.cz.

Do zbraně, zní Moravou. Zotročený lid prý musí povstat, už brousí vidle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Střelec ze samopalu

Povstání by se mělo uskutečnit 3. března 2012 ve všech městech republiky. A jak si to autor e-mailu v praxi představuje? „Dozrál čas pozvednout proti tyranům  zbraně nejsilnější! Hlas prostého dělného lidu! Do zbraně !!!, obsaďte policejní stanice, slušní policisté půjdou s námi, vojska se nebojte, jsou to naši synové a jsou placeni z našich daní,“ uvádí autor textu, který koluje mezi lidmi.

„Žádné  politické strany, žádné hnutí a mocenské skupiny, ale sám podvedený,  ožebračený a zotročený lid český musí povstat. Novodobá šlechta nás vytrhla z područí  SSSR,  aby nás následně zaprodala ekonomickým okupantům z celého světa a uvrhla  nás  naopak do područí USA,“ doplňuje autor.

Vidle máme, čas ještě nepřišel

Mezi některými politiky v regionu vyvolal e-mail ironickou odezvu. „Mám sice doma připravené nabroušené vidle, ale takový čas ještě nenastal. Nebo ano?,“ reagovala se smíchem Libuše Rousová, opoziční zastupitelka Rožnova pod Radhoštěm. Text je podepsán jen třemi písmeny V.A.M., takže jde v podstatě o anonym. „Kdyby to někdo myslel vážně, má se podepsat,“ podotkla Rousová. Ten, kdo pamflet napsal, zřejmě dobře věděl, proč plné jméno chybí. Jeho fanatické upozorňování na politickou mafii a socialistické kapitalisty, kteří zotročují dělný lid, ho může stát pobyt za mřížemi.

Právníci varují, e-mail nešiřte, jde o trestný čin

Z textu lze podle advokátů dovodit, že cílem ozbrojeného útoku mají být také orgány veřejné moci nebo demokraticky volení zástupci občanů. Autor výzvy se svým jednáním proto pohybuje na hraně spáchání několika trestných činů: rozvracení republiky nebo násilí proti orgánu veřejné moci ve fázi přípravy. „Každý další, kdo by pamflet šířil by se mohl dopustit pomoci spáchání uvedených zvlášť závažných zločinů. Takováto pomoc je podle zákoníku také trestná,“ vysvětlil Jan Drozd, advokát ze Zlína pro ParlamentniListy.cz.

Populistické gesto nebo jen zoufalý krok?

V  Česku je již na sedm set tisíc rodin s dokladem o hmotné nouzi. To tvrdí pisatel e-mailu a pokračuje. „Rodin,  které si  po dotahování opasku pomalu začínají utahovat smyčku kolem krku. PROČ ??? Sedm set tisíc rodin to už je tak velká armáda, která již nelze umlčet a která  už  nemá co ztratit jen získat,“ vysvětluje autor e-mailu. Nikdo taková tvrzení, ať už jde o politology nebo politiky rád nekomentuje. Možná jen o zbytečný text, který zabírá mailové schránky, možná o zoufalý výkřik do tmy. Třeba bude jasno, pokud se autor přihlásí.



Dá se ovšem předpokládat to, že sociální napětí různého druhu může v republice eskalovat. „Přesné číslo rodin v hmotné nouzi Vám teď neřeknu, ale jejich počet se bude určitě zvyšovat kvůli schváleným reformám. V žádném případě ale takovéto výzvy k ozbrojenému povstání nepodporuji,“ uvedla jednoznačně poslankyně Marta Semelová (KSČM) pro ParlamentniListy.cz.

Upozornila na to, že někteří lidé přestávají mít peníze na bydlení a základní životní potřeby. „Se zvyšujícími nájmy mohou přijít o střechu nad hlavou. Je proto možné, že se dál bude sociální napětí zvyšovat. K tomu by lidé neměli mlčet, ale odmítám spekulace o nějakém povstání. Měly by se začít sjednocovat odbory a organizace, které by upozornily na důsledky rozhodování této vlády,“ uzavřela Semelová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Čunková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…