Dobře informovaný novinář odhaluje pozadí pádu Jiřího Pospíšila

29.06.2012 4:42

Odvolání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila vyvolalo mezi veřejností i řadou médií nebývalé množství negativních reakcí. Dnes již exministr je prezentován jako Pan Čistý, jako nejpopulárnější politik. Premiér jeho odvoláním prý zařízl naději na změnu poměrů k lepšímu. Není to ale jinak, či dokonce naopak? Zeptali jsme se komentátora Reflexu Bohumila Pečinky.

Dobře informovaný novinář odhaluje pozadí pádu Jiřího Pospíšila
Foto: Martin Kovář
Popisek: Jiří Pospíšil a Pavel Blažek na Výkonné radě ODS

Ve středu před desátou dopoledne zemi obletěla zpráva, že prezident republiky na návrh premiéra odvolal ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. Krátce nato se takřka strhla lavina. Dokonce i opozice přišla s nemalou kritikou předsedy vlády Petra Nečase, který prý dokázal, že nestojí o odstavení tak zvaných kmotrů od moci.

Anketa

Litujete odchodu ministra Pospíšila?

65%
35%
hlasovalo: 13567 lidí

Na skutečnost, že situace může být dokonce opačná, v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz upozorňuje Bohumil Pečinka, komentátor týdeníku Reflex. Máme-li se totiž bavit o Jiřím Pospíšilovi, musíme si podle něho také položit otázku, kdo je to Roman Jurečko.

Ministerstvo prý řídil víc Jurečko než Pospíšil

„Podle mě je to jeden ze tří největších kmotrů ODS. Je to člověk, který se motá kolem veřejných zakázek a který osobně řídí pana Pospíšila, jenž ho bere na různé oficiální akce. Je zaprotokolováno ve svědeckých výpovědích ze soudu s Bártou, že Jurečko přímo chodí na ministerstvo spravedlnosti a tam ovlivňuje i personální záležitosti,“ vyvrací informace o Pospíšilově boji proti tzv. kmotrům v reakci pro ParlamentníListy.cz Bohumil Pečinka.

Je také prý doložena schůzka, kterou měl Roman Jurečko s Jiřím Pospíšilem, ještě před tím, než byl do funkce jmenován nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a existuje toho prý mnohem víc. „Když sejmeme tu mediální slupku takových těch stereotypů o jeho boji proti kmotrům, kdy je Pospíšilovi dávána nálepka bojovníka proti kmotrům, tak pod tou slupkou už nic není, je to jen stereotyp,“ míní komentátor.

Různé oslavné ódy, třeba ze strany místopředsedy vlády a šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga jsou podle jeho slov jen zastíracím manévrem. „Jde o politicky účelová prohlášení, která mají odlákat pozornost od problémů s Vlastou Parkanovou, to je naprosto evidentní. Teď je taková atmosféra nadbíhání hlavnímu novinářskému proudu, snaha ukázat na ty ostatní, že jsou ti špatní, a postavit se na stranu těch hodných kluků. Myslím, že média v historii České republiky ještě nikdy neměla takový vliv, jako teď. Politici se jim proto snaží nadbíhat a říkat to, co chtějí slyšet. S analýzou situace to ale nemá nic společného. Záměrem je udělat v předvolební době z ODS stranu kmotrů, aby se ukázalo, že TOP 09 je jediná čistá,“ nebojí se konstatovat Pečinka.

Premiér zametl s „protinečasovskou“ koalicí v ODS

Ten také před časem upozornil, že ministr financí Miroslav Kalousek Pospíšilovi vysílal signály, aby přešel k TOP 09, dnes si však Pečinka nemyslí, že by exministr spravedlnosti takový krok jen tak učinil. Nyní je prý také patrné vytváření jakési protinečasovské koalice uvnitř ODS, kam patří regiony Liberec, Plzeň a dle jeho slov tluchořovská polovina středních Čech.

„Zatím to však působí jako takový klub ukřivděných, protože pan premiér měl tolik síly, že fakticky před čtrnácti dny odvolal šéfa Pozemkového fondu pana Ziku, což je příbuzný pana Sobotky, čili Liberecký kraj těžce nese, že přišel o tuto pozici. Stejně tak Středočeský kraj tehdejší odvolání Tluchoře z čela poslaneckého klubu, či odvolání Ivana Fuksy, čímž přišli i o ministerstvo zemědělství, no a teď je to i Plzeň,“ sčítá „škody“ Bohumil Pečinka.

Ten se nebojí říci, že Roman Jurečko je jedním z hlavních mafiánů v celé zemi, který se v rozhovoru pro LN nestydí zvolat, že chce osobně slyšet od Petra Nečase důvody Pospíšilova odvolání. „To je úplný skandál. Člověk, který se pohybuje v zákulisí politiky, vyzývá legitimně zvoleného premiéra, aby se mu zpovídal ze své činnosti,“ odsuzuje komentátor Reflexu.

Marvanová měla s Pospíšilem kšefty, proto prý demonstruje

„Jiří Pospíšil byl to, čemu by se dalo říct mediální ministr, měl velmi dobré zázemí v různých neziskových organizacích. Jeho náměstkem byl dlouholetý místopředseda Strany zelených a výrazný aktivista František Korbel. No a Zelení jako náhodou pořádají demonstraci na Pospíšilovu podporu. Jedním ze spoluorganizátorů té akce je i Hana Marvanová, která pro Pospíšila pracovala,“ rozkrývá Pečinka dle jeho mínění pravý důvod demonstrací. Byla to jeho mocensko-mediální základna a ta se teď přirozeně bouří,“ doplňuje pro server ParlamentníchListů.cz.

Skutečnost, že si Pospíšil svoji údajnou mocenskou základnu budoval v médiích a nikoli na politické scéně, je podle Pečinky jádrem celého současného problému. „Za hlavní platformu v prosazování jeho názorů mu nebyla ODS, ale měl k tomu Otázky Václava Moravce. On tu politiku hrozně medializoval a teď si vybírá úroky. Základem jeho odvolání je nedohoda na novele zákona o státním zastupitelství,“ uvádí.

„Státní zastupitelství vzniklo v roce 1994 z bývalé generální prokuratury, která byla centralizovaná a jinak řízená a někteří bývalí prokurátoři se s tím nikdy nesmířili, chtěli návrat pravomocí té silné centralizace a o tom je ten zákon. Pospíšil byl ve vleku lobby těch bývalých vojenských prokurátorů v čele s panem Igorem Střížem, což je dnes faktický šéf státního zastupitelství, dále Jaroslavem Fenykem a dalšími. Tihle lidé to vypracovávali, včetně paní Bradáčové,“ pokračuje Pečinka v hledání kamene úrazu konce ministra spravedlnosti.

Mediální hvězdička z Otázek Václava Moravce

Kdyby prý byl Pospíšil politik a ne mediální figurka, snažil by se onen zákon prosadit na úrovni koalice a řekl by důvody, proč je to vůbec nutné. Už jen proto, že novela toho zákona mění model systému státní moci. „Kdyby se to pokoušel prosadit, bylo by to v pořádku, choval by se jako politik. On se ale choval jako mediální hvězdička a myslel si, že Otázky Václava Moravce jsou tím prostorem, kde musí zvítězit a kde musí vybojovat hlavní bitvu,“ analyzuje dále Pečinka.

Nedávno se prý sešla právnická komise ODS, kde tento návrh zákona řešili s výsledkem, že se vše bude znovu posuzovat. „To je politika, ale on to chtěl všechno prosazovat tlakem veřejného mínění, proto v ODS vůči tomu narůstal odpor. A díky té mediální slupce teď získal vzezření politika, který byl bezdůvodně odvolán. Jenže on na své stranické půdě nedokázal prosazovat své názory a hlavně se v posledních třech, čtyřech letech přestal úplně politicky vyjadřovat. Chvílemi nebylo vůbec jasné, za jakou stranu tam je a jaké názory hájí. Působil možná jako nestranický ministr, což je možná fajn pro popularitu, protože lidi to mají rádi. Funkce ministra je ale definována jinak,“ konstatoval v komentáři pro ParlamentníListy.cz komentátor týdeníku Reflex.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…