Drábek porušuje zákon, odhalil šéf podnikatelů

12.06.2012 18:13

ROZHOVOR Šéf Hospodářské komory Petr Kužel se dopouští odvážných tvrzení. Říká totiž, že nejen on sám a spousta dalších Čechů, ale i ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) porušuje zákon.

Drábek porušuje zákon, odhalil šéf podnikatelů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Kužel, exprezident Hospodářské komory České republiky

Vy i Hospodářská komora často kritizujete kontroly MPSV s tím, že se zaměřují na firmy, které pracují legálně, dělají všechno, co mají, neprovádí žádné podvody, na rozdíl od těch, které stát okrádají, ať už se to týká daní nebo něčeho jiného. Už jste přišli na konkrétní řešení, jak tomu zamezit?

Hospodářská komora ČR nemá nic proti kontrolám inspektorátu práce. Tak, jak hlásí z některých krajů někteří podnikatelé, mámě zásadní informace o tom, že některé inspektoráty práce nepostupují minimálně v souladu s etikou chování úředníků při kontrolách.

Ministr Drábek je si toho vědom, mluvil jsem o tom s ním, že nastolit etiku zaměstnanců nelze ze dne na den. Problém je ale v tom zatočit s černou prací. My jsme si vědomi toho, že ani ministr práce nenosí s sebou do zaměstnání pracovní smlouvu, ani pověření předsedy vlády k výkonu své funkce. Nenosím to ani já, zřejmě ani Vy tady s sebou nemáte svou pracovní smlouvu. Čili všichni tady porušujeme zákon. 

Máte nějaké řešení?

Ano. Nabídli jsme ministrovi práce nabídli řešení, a to je zavedení elektronických pracovních knížek, které by se staly součástí sociální elektronické karty, pan Drábek mi napsal, že je to velmi rozumný nápad, budoucí týden máme spolu schůzku a tento nápad dořešíme do formální podoby. Ten návrh je velmi jednoduchý.

Na elektronický čip  se nahraje, že například já jsem nastoupil 23.6. v osm hodin ráno do práce, a firma bude mít za povinnost to do té karty zapsat. Paní účetní bude mít do osmi dnů povinnost mě zaevidovat na ČSSZ, to se nezmění. Ale když přijde kontrola, tak je třeba u sebe tu kartičku mít, strčí se do čtečky, a z ní je zcela patrné kdo a kde a od kdy je zaměstnán a pak jednoduchým úřednickým úkonem se zjistí, zda firma v daný čas odvedla sociální a zdravotní pojištění v čas, ve který měla. Podnikatelé si ale stěžují i na druhý aspekt, a to jsou postihy za používání systému ES, já už tomu ani švarcsystém neříkám, je to červený hadr úředníků.

Proto my přicházíme s novelou tohoto systému. Evropa se musí ubírat směrem zjednodušování navázání a rozvázání pracovního poměru, a to i u sezónních prací. Systém by měl přinést i zkvalitnění kontroly tak, jak to žádá stát. Všechna ministerstva by měla mít na paměti, že jsou za stát, ne za politické strany, nesmí hájit své pole, ale jejich úkolem je, aby se státu dařilo dobře. To samé musí vyžadovat i od našich zástupců v Bruselu. Musí zcela jasně a legitimně vykonávat svou práci za Českou republiku.

Podle posledních výzkumů asi dvě třetiny firem by švarcystém rády legalizovaly s tím, že pokud by neexistoval, vzrostla by nezaměstnanost. Co na to říkáte?

Máme švarcsystém a nelegální práci. Nelegální práce znamená, že někdo nastoupil dnes nebo před měsícem, a přijde na něj kontrola. Pingl nebo servírka není přihlášen na sociálce, třeba bere i podporu v nezaměstnanosti. Když přijde kontrola, tak může zaměstnavatel říct, že ten který člověk nastoupil ten den a nebyl čas jej přihlásit na sociálce a podobně. Proto navrhujeme elektronické knížky, aby se tomuto mohlo zabránit. To je černá práce. Na druhou stranou švarcystém, zaměstnávání na živnostenský list, tedy na dohodu. 

Pan Drábek je návrhu elektronických knížek nakloněný?

Ano, říkal: připravte to, budeme o tom diskutovat, švarcsystém ještě není dořešený. S elektronickým knížkami souhlasí.

Mohly by začít fungovat už do konce tohoto roku?

To nevím, ještě se to musí doladit. Důležité ale je už to, že se o tom diskutuje. Dlouhá léta jsme se tomu všichni bránili. Teď se to změnilo, chce se to zavést.

Byl jste zastupitelem za ODS. Daří se podle Vás pražské ODS zatočit s kmotry? Nedávno ve svých funkcích skončil třeba Ondřej Palounek, o němž se mluvilo jako o vlivném kmotrovi napojeném třeba na Pavla Horálka...

Ambice primátora Svobody nejsou tak rychlé, jak by si pan primátor představoval. Pan primátor je také politickým nováčkem. Je třeba, aby se pravicová praha oprostila od toho, že bude mít jakékoliv přívlastky, je důležité, aby se tu Pražanům dobře žilo a podnikatelům dobře podnikalo. 

Více rozhovorů ZDE

V souvislosti s kauzou Davida Ratha se hovoří právě i o pravicových stranách. Týkají se podobné aféry podle Vás třeba i ODS, jen se "dělají" fikaně a "lépe"?

V současnosti žijeme ve velmi zvláštní době, připadá mi jako deváté, desáté nebo jedenácté století, kdy byl hon na čarodějnice. Jsem velmi rozpačitý z dnešní doby, vytratila se nám z našich životů úcta, úcta jednoho k druhému, úcta ke stáří. Všichni, které vidíme, jsou potenciálními zločinci, korupčníky. Statistiky, které vyplňujeme, posíláme do Evropy, v nich sami o sobě říkáme, že jsme ti nejhorší, přitom to tak není. Je jedno, o koho jde, zda o pravicovou, levicovou nebo středovou stranu. Základní myšlenkou politiky musí být něco rozvinout, přinést okolí to nejlepší, co v lidech je. Pokud se stane politická chyba, strana nebo sdružení za ni musí nést odpovědnost. Pokud se stane, že někdo má problém se zákonem, ať to řeší orgány činné v trestním řízení. Každý den slyšíme, jak ten či onen má na sobě nějaký škraloup. Za chvíli budeme už hlásat, že muž a žena spolu nemají spát, protože by z toho něco mohlo být. K tomu chceme dojít? Já osobně ne.

Zmínil jste Evropskou unii, jak hodnotíte čerpání z eurofondů?

Musí se říct, jaká nápravná opatření v této věci jednotlivá česká ministerstva udělala. Auditorská pracoviště jsou pod částečnou dikcí ministerstva financí. Brusel říká, to nejde, kontrolujete sami sebe. To je potřeba odstranit. Zcela jasně musí bý ministrem zodpovězeno, jsme připraveni tento problém do konce července vyřešit tak, že v září Brusel řekne, ano, je to v pořádku. A od září, října aby finance mohly být auditovány a peníze mohly být čerpány ve prospěch ČR. Také je nutné nastavit nový mód od roku 2013, který se přenese i do roku 2014.

V souvislosti s politickými kauzami se hovoří o tom, že by někteří živnostníci nebo firmy mohly začít přestat platit daně. Považujete tuto hrozbu za reálnou?

 Podnikatelé jsou nervózuní, atakují na mě, abych tvrději postupoval při jednáních. Tuto variantu jsem slyšel z mnoha úst, ale jsou to liché obavy, je to nesmysl, šlo by o porušení zákona.

Uvažujete Vy sám o politické kariéře?

V současnosti ne, mám ambice v pozici, kterou vykonávám, chci dosáhnout toho, aby se v této zemi co nejlépe dýchalo podnikatelům.

Co říkáte na přímou volbu prezidenta, máte svého kandidáta?

Jsou kandidáti dobří a špatní. Ale nejsem přesvědčen o tom, že zrovna v České republice je přímá volba nejlepším řešením. Nejsme přece v USA ani Rusku. Ke konkrétním kandidátům se teď vyjadřovat nebudu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Jana Šulcová

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…