EU odblokovala čerpání dotací z programu Podnikání a inovace

21.11.2011 7:05

Evropská komise odblokovala České republice čerpání evropských dotací z Operačního programu Podnikání a inovace (OPPI), jehož platby zastavila unijní exekutiva kvůli nejasnostem v květnu. O obnovení čerpání dotací v operačních programech Životní prostředí, Doprava a regionálním programu Severozápad Česko s unií nadále vyjednává. Napsal to dnes deník E15 s odvoláním na vyjednávače ministerstva pro místní rozvoj.

EU odblokovala čerpání dotací z programu Podnikání a inovace

"Znovuobnovení proplácení finančních prostředků ze strany Evropské komise považujeme za velmi pozitivní zprávu a věříme, že podobný krok se podaří i zbývajícím operačním programům," řekl deníku první náměstek ministra pro místní rozvoj Daniel Braun.

Bruselu vadí především výjimky

Komisi se na základě podkladů, které si v Česku vyžádala, nezdál u OPPI hlavně systém výjimek. "Evropská komise zpochybňovala způsob udělování výjimek v období ekonomické krize při výběru projektů v tomto programu. Ze strany řídicího orgánu bylo prokázáno, že tento postup nebyl v rozporu s právními předpisy nebo s nastavenými pravidly," řekl deníku Braun. Řídicím orgánem OPPI je ministerstvo průmyslu a obchodu.

Ministerstvo financí tak nyní opět může Brusel žádat o uznání realizovaných projektů v rámci OPPI za "evropské". Počátkem října představovala u OPPI částka předložená Evropské komisi k certifikaci 10,2 miliardy korun, tedy 11,6 procenta peněz v programu do konce roku 2013. Certifikace označuje v celém procesu čerpání dotací fázi, která následuje až po proplacení peněz příjemcům. Dotace jim totiž úřady vyplácejí z prostředků českého státního rozpočtu, a teprve následně stát tyto výdaje předkládá ke schválení EK. Celý cyklus uzavírá převod peněz z Bruselu do rozpočtu ministerstva financí.

Podpora pro malé a střední firmy

Certifikaci pro čerpání dotací v operačních programech Životní prostředí, Doprava a regionálním programu Severozápad přestala komise udělovat také letos na jaře. Dvě výzvy eurodotací z regionálního programu Jihozápad vyšetřuje policie. "V případě operačních programů Životní prostředí, Doprava a Severozápad stále probíhají intenzivní jednání jak na národní, tak evropské úrovni s cílem nalézt uspokojivé řešení. V případě regionálního operačního programu Jihozápad došlo k vyčíslení korekce nápravných opatření. V návaznosti na to byla v září znovu spuštěna certifikace ze strany ministerstva financí," řekl Braun.

V rámci OPPI poskytuje Česko finanční podporu hlavně malým a středním firmám. Většinu peněz dostávají z Evropské unie, asi 15 procent jde ze státního rozpočtu. Do roku 2013 má OPPI českým podnikatelům rozdělit zhruba 90 miliard korun. Celkem může Česko v období 2007 až 2013 získat z Bruselu zhruba 26,7 miliardy eur, podle nynějšího kurzu asi 680 miliard Kč.

Související:

Dotace z EU na západě ohroženy. Spadla klec na korupčníky?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…