Elitní lidovec se vrací, aby vážně promluvil ke Kalouskovi a TOP 09

02.04.2013 4:44

ROZHOVOR I když bývalý předseda KDU-ČSL Jan Kasal patřil vždy ke konzervativnímu křídlu lidové strany, politiku TOP 09, kterou založili jeho bývalí lidovečtí kolegové, kritizuje. Projekt sKaret nebo druhý pilíř důchodové reformy označil za ostudu a podvod. „Já bych politiku TOP 09 neuměl hájit,“ řekl ParlamentnímListům.cz, proč ani na minutu neuvažoval o odchodu z KDU-ČSL k TOPce.

Elitní lidovec se vrací, aby vážně promluvil ke Kalouskovi a TOP 09
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Jan Kasal

Anketa

Je dobře, že Zeman vyvěsí na Hradě vlajku EU?

46%
54%
hlasovalo: 7943 lidí

Co říkáte tomu, že na pravici svádí boj ODS s TOP 09, tedy stranou, jejíž mnozí představitelé se rekrutují z KDU-ČSL?

To se dalo čekat. Ale je možné, že je současná situace na pražské radnici zase sjednotí.

Vidíte nějaký ideologický rozdíl mezi těmito dvěma stranami?

Vidím mezi nimi asi takový rozdíl jako mezi Coca colou a Pepsi colou.

Rozdíl je možná v personální oblasti, TOP 09 se nemůže pochlubit takovým počtem mediálně známých tváří…

ODS na rozdíl od TOP 09 jako zavedená politická strana disponuje řadou osobností, ať už z vysoké politiky, nebo z řad hejtmanů a starostů. Souhlasím s Petrem Nečasem, když říkal, že kdyby z ODS odešel on i první místopředseda Martin Kuba, tak to pro ODS není žádné neštěstí, kdežto kdyby z TOP 09 odešel Karel Schwarzenberg i Miroslav Kalousek, tak by TOPka v podstatě neexistovala. Na tom je vidět ten markantní rozdíl, to je výhoda i nevýhoda. Nové strany mohou spoléhat na ztrátu paměti u voličů, což se u TOPky jasně povedlo, to špatné nechali nám, to dobré si přenesli do nové strany, ale já jim to přeju.

Lidovci byli vždycky také konzervativní stranou, ale s důrazem na sociální problematiku. Nepřekvapilo vás, že TOP 09, která vzešla vlastně odštěpením části členů od KDU-ČSL, je kvůli některým krokům, které prosazovala a prosazuje zejména v sociální oblasti, považována za stranu spíše asociální?

Myslím, že to, co říkáte, se povedlo hlavně dvojici Drábek – Šiška, možná i 1. místopředsedovi Kalouskovi. Ale já bych si řadu lidí do této kategorie nedovolil zařadit, třeba paní ministryni Ludmilu Müllerovou nebo poslankyně Chalánkovou, Langšádlovou, to jsou určitě ženy, které to sociálno v sobě cítí, to bych jim nechtěl upírat. Otázka je, zda to mají v současné TOP 09 šanci prosadit.

Jak se díváte na problém sKaret, který se moc nepovedl a který bude možná zastaven?

To je velká ostuda všech aktérů a všech těch, kteří neslyšeli včasná varovná vystoupení, i z naší strany. Ale myslím, že ještě větší ostuda je druhý důchodový pilíř.

Vy kritizujete penzijní reformu, vždyť jste po ní jako lidovci v minulých letech volali?

To není reforma. Ani náhodou. Z mého pohledu je to podvod především na mladé lidi, protože je jim slibováno něco, co nemůže být splněno. A je to podvod i na střední a starší generaci, která celý tento experiment má zaplatit.

Takže souhlasíte se sociální demokracií, která chce druhý pilíř po příštích volbách, pokud se dostane k moci, zrušit?

Nevím, jestli to půjde. Kdybych měl vyčíst této vládě jedinou věc, tak to rozhodně bude to, co vy nazýváte penzijní reforma, protože promarnila obrovskou šanci něco podstatného s touto věcí udělat, a neposlouchala. Je to protirodinné, což mne mrzí nejvíc.

Ale současné vládě se podařilo, o co jste se jako KDU-ČSL snažili marně dvacet let, a to prosadit restituce církevního majetku. Co si myslíte o tomto zákoně, někteří vaši kolegové, například Cyril Svoboda, jeho podobu kritizovali, jiní jsou rádi, že se podařilo konečně už vrácení majetku církvím schválit?

Já jsem rád, že už je to za námi. Bohužel to přišlo v době, kdy se státní pokladně nevede moc dobře, ale budoucnost ocení, že to byl pozitivní krok. Až opadnou emoce, zjistí se, že to je dobré, ne pro církve, ale pro všechny občany, protože závislost církví na státní kase postupně odpadne, a to je dobře. Za to patří ocenění, protože řada lidí z TOP 09 a především z ODS s tím zákonem měla vždycky problémy. Teď to tedy podpořili. Je jen škoda, že to neudělali před patnácti lety, náklady by byly mnohem menší.

Menší by byly nejen náklady finanční, ale i ty morální.

Jistě. To byla chyba Václava Klause a jeho spolupracovníků, že ve vládách, kterých jsme se účastnili, tohle nepřipustili.

Lidová strana se možná znovu dostane do sněmovny, určitě tam chybí středová strana s tak dlouhou tradicí. Ale podle voličských preferencí nejste tolik úspěšní jako TOP 09. V čem jsou podle vás důvody, že TOP 09, která se vlastně odloupla od lidové strany, dokáže překročit desetiprocentní hranici, ale KDU-ČSL se to nepovedlo?

Je zajímavá jedna věc. My jsme úspěšnější ve volbách, kde nás lidi dobře znají. To znamená v místních a krajských volbách. Ale nedokážeme si opatřit mediální prostor a nikdy jsme to nedokázali. Je tu celá řada věcí, které by politologové lépe pojmenovali. Je to pocit veřejnosti, že jsme mluvčí katolické církve, což není pravda, ale připouštím, že se marně snažíme dvacet let vysvětlovat, že tomu tak není, a stejně si to většina lidí myslí. Stále máme tu nálepku. Je to určité stigma, které si neseme neprávem. Ale je to i naše chyba. Asi nejsme schopni vysvětlit některá témata, jako je úcta k lidskému životu od početí do konce, podpora standardní rodiny v době, kdy se polovina manželství rozvádí. Těch příčin je víc. Ale myslím, že se ukáže, že jsme potřeba.

Nefunguje u úspěchu TOP 09 i fenomén charismatického Karla Schwarzenberga?

Určitě, to souvisí s citátem Petra Nečase, který to vystihuje docela přesně. Karel Schwarzenberg do televize, Miroslav Kalousek na stranickou práci, stranické struktury, které má zmáknuté, tím nemyslím nic špatného, jen to konstatuji.

Proč jste vlastně před třemi roky také neodešel s mnoha svými dlouholetými stranickými kolegy z poslaneckých lavic – Miroslavem Kalouskem, Vlastou Parkanovou nebo Pavlem Severou – do TOP 09?

Já jsem lidovec ve třetí generaci, mne to ani nenapadlo a Miroslav Kalousek to samozřejmě věděl. Předpokládám, že by se našla celá řada těch, kteří do TOP 09 odešli z KDU-ČSL a kteří by byli rádi, kdybych tam šel s nimi, ale já jsem o tom ani na chviličku nepřemýšlel.

Takže toho ani dnes, kdy je TOP 09 úspěšnější než vaše strana, nelitujete?

To v žádném případě. Já bych politiku TOP 09 asi neuměl hájit.

Proč? Co vám na politice TOP 09 vadí?

Já jsem třeba patřil k těm, kteří prosazovali zachování progresivního zdanění u fyzických osob. To byla jedna z věcí, kde jsme se s Miroslavem Kalouskem dlouhodobě neshodovali. Preference vysoko příjmových skupin u TOPky je velmi patrná. Když se podíváte na sponzory jednotlivých politických stran, třeba i z prezidentské kampaně, tak je to zjevné. To není skupina lidí, kterou bych já uměl nebo chtěl zastupovat. Jsem z venkova, nikdy jsem se toho nezřekl, naše preference jsou jiné než zastupovat velký kapitál.

Lidé se dnes více přiklánějí k levici, takže by mohla uspět díky sociálnímu akcentu i lidová strana. Věříte, že se znovu dostanete po čtyřleté přestávce do Poslanecké sněmovny?

To víte, že věřím. Jinak bych si četl knížky a věnoval se vnoučatům, nedělal bych politiku.

A budete znovu kandidovat?

Nebudu. Do sněmovny už nehodlám kandidovat, myslím, že za těch dvacet let jsem si své už odsloužil, dám příležitost mladším nebo jiným, kteří na to mají chuť. Ale to vůbec neznamená, že jim nebudu pomáhat, jako pomáhám doposud. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…