Filip (KSČM): Smyslem jednání musí být příměří a uznání suverenity Palestiny

20.11.2012 19:40

Mezi Palestinci a Izraelci je otevřený vojenský konflikt. Tak jako nikdo po II. světové válce nemohl zpochybnit vznik státu Izrael, tak už dlouho, a zejména dnes, nemůže nikdo zpochybnit právo Palestinců na vlastní stát a jeho mezinárodně právní zakotvení v OSN.

Filip (KSČM): Smyslem jednání musí být příměří a uznání suverenity Palestiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

Je těžké hledat v historii příčiny a následky jednotlivých křivd, sérií útoků a vražd jak politických představitelů, tak zcela nevinných obětí včetně dětí, a to na obou stranách konfliktu. Nikdo také nemůže zpochybnit, že od roku 1967 okupuje stát Izrael cizí výsostná území a dlouhodobě ničí či alespoň zásadně omezuje jejich suverenitu. Je jasné, že současný konflikt už není konfliktem pouze lokálním, ale hrozí, že se rozšíří do konfliktu regionálního nebo dokonce celosvětového. Tomu by měli ti, kteří vyznávají mír jako skutečnou hodnotu, zabránit. Týká se to zejména stálých členů Rady bezpečnosti OSN. Nejde o to, kdo útočí a kdo organizuje výlety do míst konfliktu a ukazuje válku v přímém přenosu, to jen dělá z války sprostý „kšeft“.

Co tedy dodat, ve válce jsou vždy vítězové a poražení, v této válce bude poraženým ten, kdo bude konflikt jakkoli eskalovat, byť by na chvilku ve vojenské fázi konfliktu vítězil. Pro budoucnost není totiž důležité, kdo bude mít na své straně více vojáků a zbraní, ale to, kdo je na straně míru a práva národů na sebeurčení. Jen okamžité bezpodmínečné příměří a uznání suverenity Palestiny musí být smyslem jednání. Přál bych si, aby konflikt skončil, aby se znovu představitelé obou znesvářených stran setkali u jednacího stolu a aby se tzv. cestovní mapa stala opět základem pro dosažení skutečné suverenity Palestiny a jejího uznání v rámci OSN.

JUDr. Vojtěch Filip, poslanec PČR a předseda ÚV KSČM

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…