Fond proti korupci hledá odvážné a slušné lidi. Nabízí jim milion

10.12.2011 10:13

Nadační fond proti korupci hodlá vyplatit milion korun tomu, kdo upozorní na korupci významného ekonomického rozsahu nebo zvláště zavrženíhodné korupční jednání. Člověk odměnu získá, pokud podá trestní oznámení, které povede k odsouzení korupčníka.

Fond proti korupci hledá odvážné a slušné lidi. Nabízí jim milion
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Fond chce projektem Wanted podpořit odvážné a slušné lidi v České republice. Odměna má být předána den poté, kdy odsuzující rozsudek nabude právní moci.

Občan musí upozornit na významný korupční trestný čin. Korupčník musí být odsouzen

„Normální je, že politici hlídají, aby lidi nekradli. U nás je to ale jako v Kocourkově, proto musíme začít hlídat my, aby nekradli politici," prohlásil člen správní rady Nadačního fondu proti korupci Jan Kraus.

Projekt se nemá týkat trestních oznámení podaných v minulosti, ale jen takových, která budou podána po 9. prosinci 2012, což je den, kdy sdružení učinilo tzv. veřejný příslib.

Podle fondu je významným korupčním trestným činem, pokud pachatel díky němu získal pro sebe nebo někoho jiného prospěch ve vši nejméně 500 tisíc korun nebo způsobil škodu ve výši nejméně 500 tisíc korun.

Má se jednat o „vysoce postaveného pachatele, který v době spáchání trestního činu nebo v době odsouzení byl předsedou vlády, místopředsedou vlády, ministrem, či jejich náměstkem, předsedou či místopředsedou Poslanecké sněmovny Parlamentu či Senátu Parlamentu, předsedou výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu či Senátu Parlamentu, předsedou politické strany či hnutí, která má účast v Poslanecké sněmovně Parlamentu či Senátu Parlamentu, vedoucím Kanceláře prezidenta republiky či jeho zástupcem, vedoucím Úřadu vlády, soudcem Ústavního soudu, předsedou či místopředsedou Nejvyššího soudu, předsedou či místopředsedou Nejvyššího správního soudu, nejvyšším státním zástupcem či jeho náměstkem, vrchním státním zástupcem či jeho náměstkem, policejním prezidentem nebo prezidentem republiky."

Fond vyplatí odměnu nejvýše třem lidem, kteří splní všechny podmínky

Oznamovatel musí splnit řadu podmínek. Musí podat oznámení na vysoce postaveného pachatele pro podezření ze spáchání významného korupčního trestného činu do jednoho roku od data učinění veřejného příslibu.

Člověk, který podá oznámení, musí na policii dodat zásadní důkazy o spáchání trestného činu. Fond proti korupci vyplatí odměnu nejvýše 3 oznamovatelům. Pokud bude oznamovatelů více, obdrží odměnu jen ti, co splní podmínky nejrychleji.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…