Hájek: Halíku, urazil jste arcibiskupa Duku. Požehnané Vánoce!

15.12.2011 16:57

Vzájmné popichování hradního vicekancléře Petra Hájka a religionisty Tomáše Halíka pokračuje. Spor komentoval již i pražský arcibiskup Dominik Duka. Ten je přesvědčen, že by se filozof Tomáš Halík měl s Petrem Hájkem usmířit. Na slova Duky reagovali oba dva.

Hájek: Halíku, urazil jste arcibiskupa Duku. Požehnané Vánoce!
Foto: hrad.cz
Popisek: Bývalý vicekancléř Václava Klause Petr Hájek ve své pracovně.

„Žádná přestřelka není dobrá, žádná hádka není dobrá, protože jsme v adventu. Myslím, že by ti, kteří na sebe střílí, měli říci: 'Příměří, odpusťme jsme si, co jsme si.' To je jediné řešení,“ řekl Duka.

Halíkova nabídka na vicekancléřství

Tomáš Halík ve svém prohlášení informoval, že již o své prezidentské kandidatuře neuvažoval, ale„nedávné útoky Petra Hájka“ podle Halíka natolik zvýšily jeho popularitu ve společnosti, že kandidaturu znovu zvažuje.

„Navíc kdyby se panu Hájkovi skutečně podařilo prokázat, že nejsem knězem, padla by jediná námitka, která byla dosud proti mé kandidatuře vznášena. V této souvislosti však musím přiznat to, co dříve nebo později stejně vyjde najevo: Petr Hájek je ve skutečnosti mým dlouhodobým agentem na pražském Hradě. Má za úkol diskreditovat Václava Klause, zvyšovat mou popularitu v národě a v poslední fázi mne osvobodit od překážky antiklerikálních předsudků. V případě svého zvolení prezidentem uvažuji o tom, že ho ponechám v úřadu vícekancléře pro komunikaci, v němž se tolik osvědčil, nebo ho dokonce jmenuji kancléřem,“ rýpl si Halík.

Sledujeme téma Hájek versus Halík

„Výzva arcibiskupa Duky, abychom se z Hájkem smířili, je tudíž zcela nemístná: Hájek je ve skutečnosti můj dobře placený člověk na Hradě. Pokud po tomto odhalení ztratí své místo v hradní kanceláři, nabízím mu do voleb výhodné místo kostelníka v kostele Nejsv. Salvátora,“ dodal Halík.

Požehnané Vánoce!

Pozadu v debatě nezůstal ani Petr Hájek, který reagoval na Halíkovo adventní pošťouchnutí. „Ano, na slova Tomáše Halíka bych rád reagoval. Protože mnohem více mě oslovila slova pražského arcibiskupa a primase českého Dominika Duky, který nás oba vyzval, abychom v adventním čase mysleli více na příchod Ježíše než na své spory. Hluboce s tím souhlasím,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz Petr Hájek.

„V dnešním vyjádření pro ČTK vyjádřil pan Halík myšlenku, která je zřejmě jeho přáním, spojeným s politickými ambicemi. Pokud tvrdí, že je tedy výzva arcibiskupa Duky nemístná a ironickým způsobem ji zpochybňuje, já, jak už jsem řekl, jsem přesvědčen, že je naopak zcela namístě. Proto přicházím také já s přáním, které je však reálnější: Aby každá rozjitřená mysl nalezla v adventu klid a útěchu. Vždyť je to přece pro nás mnohé čas naděje, rozjímání a radostného očekávání. Pro mě to alespoň platí. Takže požehnaný advent a svátky vánoční, pane Halíku!“ popřál vicekancléř Hájek Halíkovi.

Co se stalo

Petr Hájek nedávno pro ParlamentníListy.cz zpochybnil kněžství Tomáše Halíka. Česká biskupská konference poté poslala dokument, který měl údajně dokazovat Halíkovo kněžství. Avšak jak upozornily ParlamentníListy.cz, dokument od kolínského arcibiskupa od Joachima Meisnera není podle církevního práva platným potvrzením o vysvěcení. Tím je potvrzení od biskupa světitele, či zápis v křestní matrice, které však Halík ani ČBK nepředložila.

Hájka pak kritizoval i kardinál Miloslav Vlk, který se současně opřel i do tradičních katolíků kolem Michala Semína, na což Semín v komentáři pro ParlamentníListy.cz reagoval s tím, že Halík i Vlk se přátelí s estébakem Františkem Holečkem.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …