Hájek je blbej. Klaus přes něj testuje, co sneseme, komentuje Šiklová

02.12.2011 19:39

Podle socioložky Jiřiny Šiklové je obvinění, že teolog Tomáš Halík není kněz, jen další z "blbostí", které vypustil z úst hradní pán Petr Hájek. Ten prý svými výroky jen testuje, kam až je možné v české společnosti zajít.

Hájek je blbej. Klaus přes něj testuje, co sneseme, komentuje Šiklová
Foto: red
Popisek: Jiřina Šiklová

Mezi prezidentovým vicekancléřem Petrem Hájkem a teologem a knězem Tomášem Halíkem se v minulých dnech rozhořel téměř krvavý spor.

Začal tím, že Hájek Halíka v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz osočil z toho, že nebyl řádně vysvěcen na kněze. Tuto hodnost tak prý užívá neoprávněně.

Psali jsme:
Hájek: Trvám si na svém. Pořád nevěřím, že Halík je kněz
Halíku, jste neznaboh. Nemluvíte za Církev, vrací Hájek úder za Klause

Halík o prý "o sobě prohlašuje, že jej kdysi tajně vysvětil kardinál Meisner, arcibiskup z Kolína nad Rýnem. Z naprosto důvěryhodných zdrojů vím, že je to lež. Pan kardinál se velmi divil, jak si mohl Tomáš Halík něco takového vymyslet. Tím vzniká nikoli nepodstatná otázka - kdo pana Halíka vysvětil, respektive zda vůbec svěcení má. Tedy je-li skutečně kněz, nebo jen běžný havlistický aktivista," řekl Hájek v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Halík vrací úder: Hájek není duševně zdravý

Teolog pro redakci kontroval. „ Je to stejný nesmysl, jako když pan Hájek říká, že kouření neškodí zdraví, že 11. září bylo dílem CIA nebo že evoluce může být zpochybněna. Musíme  pochybovat o jeho duševním zdraví. Vysvěcen jsem byl 21.10. 1978 biskupem Hugo Auftenbertkem v kapli v Erfurtu."

Vicekancléř Hájek si však trvá na svém. „Upřímně řečeno blesková reakce pana inženýra Halíka ve mně vzbuzuje ještě více pochybností než předtím. To, co nazýváte dokumentem, moc dokumentem není. Nemá ani datum, takže nevíme, kdy vznikl, jestli ne třeba včera večer. Je vydán kolínským arcibiskupem, v jehož kompetenci toto není. Nemá ani protokolární číslo. To by znamenalo, že kolínský arcibiskup vydal potvrzení o svěcení, aniž by to zaregistroval ve své vlastní kancelářské agendě. To je ovšem nepochopitelné, protože se registrují i odpovědi na dotazy věřících - natož potvrzení o svěcení či jiných svátostech," vysvětlil redakci prezidentův vicekancléř.

Socioložka Jiřina Šiklová celý spor hodnotí jako další nevydařený šprým ze strany hradní partičky.

K tématu:

Šiklová: Hájek zkouší, kam lze zajít

"Pan Hájek neustále na někoho útočí. Zkouší, co tento národ snese. Řekne nějakou blbost, a čeká, co bude," komentovala výroky Klausova muže. Právě přes ty prý prezident testuje, jak lidé budou reagovat a co už překračuje únosnou míru.

"Hájek je prostě blbej, Tomáš Halík je kněz vysvěcený ještě za normalizace, pan Hájek jako syn tehdejšího komunistického prominenta o tom pochopitelně nevěděl," vysvětlila možné důvody Hájkových slov socioložka.

Hájek proslul svými svéráznými výroky už několikrát. O Usámovi bin-Ládinovi hovořil jako o "mediální fikci".

Více: Halíkův protiúder Hájkovi: Mluví jako Rudé právo. Samé lži

"Bin Ládin je mediální fikce. Tak jak se zrodil, tak také zemřel, za podivných, téměř mystických okolností. Je to moderní pohádka pro dospělé - dobro a zlo. Chceme-li, věřme. Jak se praví ve filmu Vrtěti psem: Je to pravda, bylo to v televizi," uvedl v květnu hradní kancléř. Svými výroky vyvolal vlnu nevole. Kritizoval jej třeba politolog Jiří Pehe nebo šéf TOP 09 a zahraničí Karel Schwarzenberg.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …