Heger má zpoždění. Zrušil málo lůžek v nemocnicích

05.01.2012 7:33

Místo deseti tisíc nemocničních lůžek byl zatím zrušen jen zlomek z nich. Ambiciózní plán ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) tak nabírá zpoždění a peníze, které mělo zrušení lůžek přinést, mu budou chybět. Náměstek ministra k tomu ovšem dodává, že jde o postupný proces a nepotřebná lůžka nakonec opravdu zmizí. Zaniknou např. porodnice, kde mají méně než 600 porodů za rok.

Heger má zpoždění. Zrušil málo lůžek v nemocnicích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nemocnice - ilustrační foto nemocnice

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) slíbil, že zredukuje počet nemocničních lůžek, protože se již dlouho ukazovalo, že v Česku zůstává řada poostelí prázdná. Loni mělo být zrušeno hned deset tisíc lůžek. Plán ale nevyhází, zatím se podařilo zrušit jen asi desetinu z nich a plánované úspory ve výši až miliardy korun se tak stále neprojevují. Zprávu přináší dnešní MF Dnes.

Zrušená lůžka vedou k vyšší pracovní efektivitě lékařů

Největší zdravotní pojišťovna v zemi Všeobecná zdravotní již v loňském roce navrhla, aby se zrušila jen asi polovina z původně plánovaných deseti tisíc postelí. Ukazuje se navíc, že některá lůžka existovala jen na papíře, a když došlo k jejich zrušení, žádnou okamžitou úsporu to nepřineslo. Náměstek ministra Petr Nosek k tomu ovšem dodává, že jde o postupný proces, jehož efekt se výrazně projeví až během roku 2013.

„A to přesto, že je pravda, protože úspory jsou zatím spíše obecné, protože když se z pětadvaceti lůžek zruší pět na oddělení v nemocnici, tak to žádný okamžitý ekonomický efekt nemá. Ale nižší počet lůžek vede k vyšší efektivitě léčebného procesu, takže ty úspory se ještě projeví, myslí si náměstek.

Která lůžka by tedy měla být zrušena? Zaniknou prý např. porodnice, kde mají méně než osm set porodů za ro. Výjimky z pravidla se jistě najdou v případech, kdy jde o porodnici důležitou pro malé obce, ale zařízení, kde proběhne méně než šest stovek porodů ročně, zaniknou zcela určitě.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…