Hradní recepce. Kde jinde se dá do řeči Vít Bárta a Iva Janžurová

29.10.2010 5:23

Redaktor ParlamentníchListů.cz se zúčastnil slavnostní recepce u příležitosti státního svátku obnovení české nezávislosti 28. října, která se konala po předávání vyznamenání ve Španělském sále. Přinášíme reportáž z této akce.

Hradní recepce. Kde jinde se dá do řeči Vít Bárta a Iva Janžurová

Na Pražský hrad jsem dorazil někdy v 19.45. Před vstupem do Španělského sálu probíhala obvyklá bezpečnostní prohlídka. Naštěstí šlo všechno hladce. V 19.50 jsem již v předsálí Španělského sálu, kde příchozí vítá jazzová kapela složená se samých sličných slečen. Právě hrají jazzovou verzi písně Jiřího Schelingera Holubí dům.

Welcome drink

Dám si jako welcome drink sklenici šampaňského a zdravím pár známých. V předsálí i přímo ve Španělském sále je připraveno promítací plátno, aby ti, kteří nesedí ve Vladislavském sále a jsou již na Hradě, mohli vidět prezidentův projev.

Ještě v předsálí a ve Španělském sálu jsem viděl například exsenátora Josefa Kalbáče, který dal svůj hlas v prezidentské volbě Václavu Klausovi, zpěváka Žlutého psa Ondřeje Hejmu, který byl i na posledním Jazzu na Hradě, děkana Národohospodářské fakulty VŠE Miroslava Ševčíka, profesora Miloslava Bednáře, který je místopředsedou Strany svobodných občanů či senátora ČSSD Vladimíra Drymla.

Sledujeme projev ve Španělském sálu

Dále senátora ODS Richarda Svobodu, senátora ODS Jiřího Stříteského, který nebyl znovuzvolen, člena bankovní rady ČNB Kamila Janáčka, poradkyni prezidenta Stanislavu Janáčkovou, ekonoma Dušana Třísku či poslance ODS Waltra Bartoše. Zajímavostí je, že na Hrad byli i pozváni i představitelé konzervativní Akce D.O.S.T. Michal Semín, Ladislav Bátora, Petr Bahník a František Červenka. S hnutím sympatizují tajemník prezidenta Ladislav Jakl, vicekancléř Petr Hájek i sám prezident. Hájek se ostatně se skupinou po prezidentově projevu pozdravil.

Tito a mnozí další sledovali projev prezidenta ze Španělského sálu a jeho předsálí. Nebyla zde však příliš dobrá akustika, přesto všichni prezidentovu řeč pozorně sledovali a nakonec zatleskali. Asi ve 21.20 dorazil do Španělského sálu ve společnosti své choti Livie prezident Klaus, který prostřednictvím mikrofonu v zaplněném sále všechny pozdravil a popřál nám ke státnímu svátku.

Zdraví nás prezident. Skleniček je dost

„Vy, co jste sem dnes přišli, i svou vlastní přítomností demonstrujete, že ten státní svátek berete vážně, že vám to něco říká a já myslím, že to je asi hlavním smyslem dnešního večera. Takže děkujeme, že jste tady. Věříme, že se tady setkáte s celou řadou lidí, vašich známých a přátel, které jste třeba dlouho neviděli, ale že tady také objevíte i někoho úplně nového, kterého jste dosud neznali," řekl na úvod Klaus.

„Takže si vezměte skleničky, ale koukám, že skleničky nemáte, když tleskáte. Každopádně skleniček tu máme dost," vtipkoval Klaus, který zahájil dle svých slov „decentralizovanou" zábavu a šel slavnostně rozkrojit dort.

Co bylo na zub

Co se týče občerstvení, tak z teplé kuchyně byly k dispozici kuřecí stehýnka, vepřová panenka s tymiánem a hovězí guláš. Jako příloha byla rýže, brambory a knedlíky. Ze studené kuchyně zde byly řízky s bramborovým salátem, různé paštiky a masové rolky, tvrdé sýry, ovoce a zelenina, dorty, tekoucí čokoláda, kuličky Ferrero Rocher a Rafaelo, kopečková zmrzlina a podobně.

K pití bylo pivo Krušovice, různé druhy českých vín jako Ryzlink rýnský 2008 - pozdní sběr, Sauvignon 2008-pozdní sběr, Modrý portugal 2009 -pozdní sběr, Tramín červený 2007-pozdní sběr, Avé rosé 2008 či Rulandské bílé pozdní sběr. Nealko: kola, džus a voda.

Kdo tam všechno byl

Na rautu bylo samozřejmě mnoho známých osobností. Na začátku akce jsem viděl například herce Pavla Zedníčka, senátora ODS Miroslava Škalouda, poslance a starostu Prahy 6 Tomáše Chalupu či spisovatele Arnošta Lustiga. Jako jeden z prvních se dal do jídla poslanec ODS Aleš Rádl, který si pochutnával na řízku s bramborovým salátem. Tento pokrm byl ostatně velmi oblíbený, takže na některých stolech úplně zmizel.

Dále jsem na akci viděl bývalého člena ODS a současného véčkaře Petra Skokana či novopečeného senátora ODS Petra Bratského, poslance KSČM Miroslava Grebeníčka, exposlankyni Evu Dudáčkovou, senátora ODS Tomáše Töpfera či Lianu Janáčkovou. Klaus se postupně prodíral sálem, zdravil své příznivce a fotil se s nimi. Pokud jsem si dobře všimnul, tak se kvůli návalu kolem své prezidentské osoby pomalu nedostal ani k té skleničce, k jejíž využívání vybízel ostatní.

Kdo se spolu baví

Vznikaly zde různé dlouhodobé i krátkodobé debatní kroužky o různém počtu členů: například Tomáš Chalupa a zpěvačka Eva Pilarová, poslanci ODS David Šeich a Boris Šťastný, Kristian Kodet se zdraví s Vladimírem Dlouhým, Edvard Kožušník v předsálí hovoří se svou španělskou manželskou španělsky. Manželka herce Luďka Soboty Adriana Sobotová si dala kuřecí stehno a vedle ní je Světlana Nálepková s těstovinovým salátem a také si o nčem povídají.

Sváteční ParlamentníListy.cz:
Klaus v projevu: Světovláda nás připraví o svobodu a občanství
Važme si našich dějin. ČT si jich neváží, znělo Národním muzeem
Národní stát není veteš, hlásá Klaus stejně jako TGM
Ptali jsme se ministra na 28. říjen. A výborně to tedy nedopadlo
Masaryk i Rašín, vzory vašich politiků. Drží se jich? Zkontrolujte

Je zde i kroužek Véček. Něco po čtvrt na jedenáct vidím Kristýnu Kočí v černých šatech. Chvíli se spolu bavili i ministr Pavel Drobil, který má motýlka, s ministrem Vítem Bártou a Ivou Janžurovou a něčemu se smáli. Dále spolu mluví Kateřina Klasnová a Karolína Peake. „Ahój", zdraví se s nimi za chvíli Kočí. Klasnová je také celá v černém, Peake má bílou blůzu. Nejodvážnější model á la Gábina Partyšová má další véčkařka Lenka Andrýsová, která má na šatech odhalená záda.

Někdy ve tři čtvrtě na jedenáct vidím, jak si povídá Radek John s vyznamenanou herečkou Hanou Maciuchovou. S tou mluvil i ředitel RWE Transgas Martin Hermann. Europoslanec Ivo Strejček zase pogratuloval k úspěchu asi o tři hlavy větším českým basketbalistkám.

Kolem jedenácté to prezident balí

Z dalších osobností jsem v sále viděl dále například Elišku Haškovou Coolidge, která byla poradkyní několika republikánských amerických prezidentů, senátora Jiřího Lišku, europoslance Jana Zahradila, šéfa komunistů Vojtěcha Filipa, poslance Jiřího Dolejše, exministra Cyrila Svobodu, náměstka ministra zahraničí Tomáše Duba, senátora ČSSD Milana Štěcha, Janu Bobošíkovou s manželem Pavlem, Karla Dybu, Miroslavu Kopicovou...

Chvilku po jedenácté odchází prezident. „Musím se ještě vyfotit s těmi dívenkami, které nám tu hrály. Slíbil jsem jim to," řekl a myslel tím členky jazzové kapely. Po jedenácté část lidí začíná odcházet. Já jsem to "zapíchnul" asi o půl dvanácté. Ještě před tím jsem také viděl Radka Johna s bílým vínem, jak se baví s Ivou Janžurovou a Ondřejem Hejmou. Bulváruchtiví čtenáři budou zklamáni. Opilého jsem na Hradě nikoho neviděl.      

Foto: autor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…