Hulinský: Rozpočtové určení daní podle TOP 09? Populismus

29.09.2011 15:41

Plán, za nímž stojí zejména politické dvojče TOP 09 hnutí Starostové a nezávislí, zavání velice laciným populismem, tvrdí ve svém čtvrtečním prohlášení poslanec ČSSD Petr Hulinský.

Hulinský: Rozpočtové určení daní podle TOP 09? Populismus

"Jakkoli chápu snahy středních a menších obcí na posílení jejich rozpočtů prostřednictvím přerozdělení sdílených daní, nemohu souhlasit se záměrem činit tak na úkor někoho jiného, v tomto případě především hlavního města Prahy," uvedl Hulinský ve zprávě zaslané ParlamentnímListům.cz.

Autoři plánu si podle slov Hulinského slibují sebrat „bohaté Praze" každý rok 2,2 miliardy korun a tyto peníze rozdělit menším a „chudším" obcím. Pravděpodobně si od toho slibují, že to zhruba 8,5 milionu obyvatel těchto obcí v příštích volbách patřičně ocení.

"TOP 09 a Starostové a nezávislí obyvatelům menších obcí slibují, jak se díky novému přerozdělení daní budou mít lépe. Zároveň se ale „zapomínají" zmínit o tom, že si významnou část těchto nových peněz ministerstvo financí zase vezme zpátky. V důsledku zavedení nových sazeb daně z přidané hodnoty se totiž zvýší výdaje obcí, které zaplatí více peněz například za stavební práce, čištění vody, zpracování odpadu, dodávky tepla či zajištění hromadné dopravy. Meziroční nárůst je přitom odhadován na desítky miliony korun, samozřejmě v závislosti na rozsahu obcí zajišťovaných služeb. Kromě toho má být novelou zákona o dani z přidané hodnoty snížen procentní podíl obcí i krajů na výběru DPH. O tom však nikdo ze zastánců nového přerozdělování daní nahlas nemluví," píše dále Hulinský, stínový ministr pro místní rozvoj za ČSSD.

Ten mimo jiné ocenil, že se ODS a premiér Petr Nečas nepřipojili k tomuto údajně populistickému návrhu a hledají jiné cesty, jak prostřednictvím rozpočtového určení daní přidat peníze malým obcím.

Téma rozpočtového určení daní bude probíráno také ve čtvrtečním diskusním pořadu Máte slovo s Michaelou Jílkovou. Pozvaní hosté jsou Petr Gazdík, poslanec TOP 09 a předseda hnutí Starostové a nezávislí, Petr Kajnar, primátor města Ostrava a Jaroslav Kubera, senátor a primátor Teplic.

K tématu:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…