Jak uctít památku Havla? Jemu blízcí radí: Studujte jeho dílo

21.12.2011 20:53

Smutečního pochodu s rakví bývalého prezidenta Václava Havla na Pražský hrad se zúčastnilo na deset tisíc lidí, celá trasa pochodu byla beznadějně ucpaná. Je však spousta lidí, třeba z venkova, kteří si exprezidenta vážili, přesto však z důvodu nedostatku peněz nebo času nemohou navštívit významné akce spojené s jeho skonem. Jak se i oni mohou přidat k jeho uctění a poklonit se mu? Ptali jsme se lidí názorově nebo osobně exprezidentovi blízkých, jak by takovým lidem poradili důstojně se s Václavem Havlem rozloučit.

Jak uctít památku Havla? Jemu blízcí radí: Studujte jeho dílo
Foto: rep
Popisek: K úmrtí Václava Havla

Hlavním doporučením, na kterém se shodli všichni, které redakce ParlamentníchListů.cz oslovila, je studovat exprezidentovo dílo. Ať už jeho politické projevy, knihy nebo divadelní hry a hlouběji se nad poselstvím, které nám zanechal, zamyslet.

Vše o skonu Václava Havla najdete ZDE

„Myslím si, že lidé by se nad ním a jeho myšlenkami měli především zamyslet. A pokud už se člověk dostane na takové setkání, jako byl ten smuteční průvod, kde vám mrznou nohy, fouká vítr, tak je to do jisté míry určitým způsobem oběť. Ale pochopitelně se ne všichni lidé na takové akce dostanou, pak je dobré si třeba vzít jeho knížku a zamyslet se nad nějakým textem,“ doporučuje lidem socioložka Jiřina Šiklová.

Lidé si uvědomí, že významné osobnosti žijí i v naší době

Podle ní však hrozí, že i tohle časem opadne a může se na mnoho věcí zapomenout. „To teďka budou lidé dělat, ale bohužel asi ne dlouho, zase pak upadnou do takového toho všedního života,“ myslí si.

„Jsem ale ráda, že si lidé uvědomili, že i v jejich době mohou žít významné osobnosti. To se někdy stává, že závidíme předkům, že v jejich době žily různé velké osobnosti a neuvědomujeme si, že ty osobnosti žijí i v naší době,“ uvedla redakci ParlamentníchListů.cz Šiklová.

Podle spisovatele a publicisty Karla Hvížďaly je na každém člověku a jeho povaze, jak takovou osobně projevenou úctu pojme. „Jsou lidé, kteří si dokážou doma zapálit svíčku nebo jsou lidé, kteří jdou do místního kostelíčka se pomodlit nebo jsou třeba lidé, kteří jdou projít do lesa a přemýšlejí o něm. Těch způsobů může být nekonečně a nedá se nic předpisovat. Je to vnitřní věc každého člověka a taky to člověk vidí na sobě,“ řekl redakci Hvížďala.

„Já sám třeba také místo toho, abych šel v průvodu a bavil se s lidmi, tak sedím v redakcích a komentuji to a je to taky služba, která mě nutí k nějaké artikulaci. Každý to dělá po svém,“ dodal spisovatel.

Kocáb: Nechme se ovlivnit jeho dílem

Exprezidentův bývalý poradce a někdejší ministr pro menšiny a lidská práva Michael Kocáb řekl, že základní a nejbližší příležitostí pro všechny je držet minutu ticha v pátek ve dvanáct hodin.

„Hlavní možností jak uctít památku Václava Havla je vzít si alespoň do určité míry k srdci to, co se nám snažil říct svým životem. Byl tu s námi dvacet let a hodně nám toho říkal. Je třeba si sehnat jeho politické projevy a začíst se do nich a pro lidi, kteří jsou třeba orientováni umělecky, tak do jeho dramatické tvorby,“ doporučuje bývalý politik a hudebník.

„To hlavní poselství, které nám tu po něm zbylo je dosažitelné, protože toho hodně sepsal, hodně o něm bylo natočeno, hodně nám toho řekl a je potřeba se s tím seznámit a nechat se tím trošku ovlivnit a to je asi nejvíc, co pro to můžeme udělat. To má ten hlavní smysl, protože o to mu nejvíc šlo,“ dodal Kocáb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …