Jandák beze strachu promlouvá o ČSSD. Dienstbiere a Zaorálku, raději nečtěte

25.04.2013 10:36

ROZHOVOR Exministr kultury, herec, ale hlavně poslanec za ČSSD Vítězslav Jandák byl stažen ze stínové vlády ČSSD, kde působil jako ministr kultury. Co na to říká a jak vidí celou situaci kolem ČSSD, ale třeba i ÚSTRu či prezidenta Zemana, se jej zeptaly ParlamentníListy.cz.

Jandák beze strachu promlouvá o ČSSD. Dienstbiere a Zaorálku, raději nečtěte
Foto: Archiv Z. Škromacha
Popisek: Vítězslav Jandák se starostou Č. Krumlova Daliborem Cardou

Anketa

Kdo byl nejlepší premiér?

15%
20%
58%
3%
hlasovalo: 2548 lidí

Pane poslanče, jak vnímáte to, že jste byl „sesazen“ ze stínové vlády coby ministr kultury?

Nijak tragicky. Víte, já si ze všeho beru to lepší. Vše beru s nadhledem a říkám si, že politika přináší pohlazení i facky. Tohle bylo takové „pohlazení“ starého muže. A stejně, co nadělám. Je to něčí rozhodnutí a já ho respektuji. Víte, v politice se dá brát tragicky snad jedině revoluce.

Proč se ale stínová vláda podle Vás změnila. Kdo za tím stojí?

Tak patrně to je trend od Luboše Zaorálka a ostravské organizace, kdy si myslím, že chtějí mít ve vládě své dva ministry. Skončil třeba i Zdeněk Škromach… Ale ono je to ve výsledku jedno. Za nás Jihočechy je tam zase Jirka Zimola, s kterým máme velmi korektní vztahy. Takže já si nestěžuji. A pak víme, že každý dobrý skutek musí být vždy po zásluze potrestán, takže asi tak. Ale fakt o nic nejde, pokud nejde o život.

No, a kdyby byly volby a ČSSD vyhrála, není Vám líto, že byste nebyl patrně první, kdo by byl osloven pro post ministra kultury?

Víte, všechno je v životě relativní a v politice především. Co my víme, co bude. Jak říkám, nač se bát zítřků, třeba nepřijdou. To, že volby budou, to víme, ale možná budou i dřív, jak se tak dívám na boje mezi ODS a TOP 09.

Jak ty šarvátky vnímáte?

Se zaujetím jak to dopadne. Protože ony volby mohou být opravdu, ale opravdu velice rychle, nemusí být příští rok. Je jasné, že TOP 09 nějak směřuje a samozřejmě se chce stát lídrem pravice. A důvod si najde, a sice ten, že ji ODS podráží v jejích reformách… Faktem je, že pro mnoho pravičáků je v současné době TOPka jedinou alternativou.

Jak vidíte současnou politickou situaci v ČR?

No jak - s nadšením. Vždyť je to všechno báječný, skvělý, úžasný (smích). Snad jedině hlupák by mohl říct, že je vše v pořádku a jede se vesele dál. Ale jak se říká a zpívá v jedné písničce: Už tu máme, co jsme chtěli… A dál pokračovat nebudu. (smích).

Jistě sledujete kauzu ÚSTR a odvolání Daniela Hermana. Co si o tom myslíte?

Já tomu nerozumím! Opravdu nerozumím, proč se někdo začal šťourat do ÚSTRu, nechápu to. Opět, a to bez urážky, v této souvislosti stále častěji padají dvě jména – Zaorálek a Dienstbier.

Připadá mi to zvláštní, proč někdo musel řešit věci v ÚSTRu. Čeho se kdo bojí, proč bylo nutné odvolávat pana Hermana? Nevím. Opravdu nechápu!

Myslíte si, že tato kauza může ČSSD v následujících volbách hodně ublížit?

Samozřejmě, že může. A velmi. Víte, ono se vždy sčítá, odečítá, klady i zápory. A zúčtování vždy přijde. Ale když si někdo myslí, že to dělá dobře, a že tohle je třeba dobře, tak je to jeho názor, já to respektuji. Je třeba vidět důsledky a následky.

Co si myslíte o krocích prezidenta Miloše Zemana. Jak on si podle Vás počíná?

Bravurně, výborně. Ostatně, viděli jsme to v Rakousku, na Slovensku… Když to porovnáme s neúspěšným kandidátem na prezidenta Schwarzenbergem, musíme si říct, že zase jednou měl život pravdu.

A co kauza jmenování velvyslanců?

Nechápu ty roztržky ze strany ministra zahraničí. Vždyť systém je takový, že ministr navrhuje a prezident jmenuje a kontrasignaci dává premiér. Je dobré, že Miloš Zeman začne jednat s premiérem Nečasem a je to logické. Pan Schwarzenberg si totiž trochu plete zahraniční politiku. On je jistě správce resortu, vede resort, ale že by zodpovídal za zahraniční politiku, to potěš pánbůh.

Co říkáte na nápad jmenovat Livii Klausovou velvyslankyní na Slovensku?

Vynikající nápad. Má k té zemi vztah, má zkušenosti, 10 let byla s manželem vlastně v nejvyšší politice. Ona rozhodně nepotřebuje žádnou diplomatickou akademii, máte-li talent, nepotřebujete školu, pan ministr zahraničí ji taky nemá. Navíc paní Klausová je skvělá ekonomka a my potřebujeme vyjednávat vztahy především na bázi ekonomické. A paní Livia má pro to ty nejlepší předpoklady.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…