Jandák v jižních Čechách vede. Lidovci i zelení jsou pod 5 procenty

26.04.2010 17:11

Podle exkluzivního průzkumu agentur SC&C a STEM pro Český rozhlas by volby v Jihočeském kraji vyhrála ČSSD. Do parlamentu by se dostalo pět stran. Lidovci i zelení skončili pod pětiprocentní hranicí.

Jandák v jižních Čechách vede. Lidovci i zelení jsou pod 5 procenty

V Jihočeském kraji by volby vyhrála sociální demokracie s 24,5 procenty hlasů. V závěsu za ní se umístila ODS s 22,5 procenty. TOP 09 získala 14 procent, komunisté 12, 5 procenta. Poslední stranou, která by se podle průzkumů do sněmovny dostala, jsou Věci veřejné s 11 procenty. Vyplývá to z průzkumu agentur SC&C a STEM pro Český rozhlas.

K volbám se dostaví nejspíše 75 procent obyvatel Jihočeského kraje. Je to podobný údaj, jako v Plzeňském kraji. Svou volbou si je jisto 90 procent dotázaných lidí.

Důvodem, proč se zúčastnit voleb, je pro 44 procent lidí zvyk, tedy to, že k volbám chodí vždy. Na druhém místě si umístily sympatie s konkrétní stranou či hnutím s 24 procenty. Téměř šestina lidí chodí k volbám proto, aby zabránila vítězství jiné strany.

Pokud lidé k volbám nejdou, nejčastějším důvodem je to, že si nemohou vybrat, koho by zvolili. Odpovědělo tak 35 procent dotázaných lidí v Jihočeském kraji. 23 procent respondentů k volbám nechodí, protože je nezajímají.

Předvolební diskuse Českého rozhlasu se tak v úterý 27. dubna zúčastní: Vítězslav Jandák (ČSSD), Jan Bauer (ODS), Vlasta Parkanová (TOP 09), Vojtěch Filip (KSČM), Viktor Paggio (VV).
Související:
ODS dala Jandákovi ironickou cenu. Hýčkám si ji, směje se Jandák
Jandák: Vemte si mý prachy, pane Moravče, mě to neživí


Foto: Hans Štembera; Grafika: Český rozhlas

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …