Jandákovy drastické škrty. Zavřel by zbytečná ministerstva i ČTK

23.11.2011 16:06

Stínový ministr kultury Vítězslav Jandák je znechucen přebujelostí české administrativy. A tvrdí, že naše malá země by se klidně obešla například bez ministerstva pro místní rozvoj, či kultury, které sám v minulosti řídil. Domnívá se, že šetřit se může jinak, než brát lidem stravenky. Také mu vadí, že Poslanecká sněmovna přijímá zákony, kterým nerozumí ani sami poslanci. Dolní komoru přirovnává k brigádě socialistické práce, která toho dělá hodně, ale k ničemu.

Jandákovy drastické škrty. Zavřel by zbytečná ministerstva i ČTK
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr kultury a exposlanec ČSSD Vítězslav Jandák

Podle poslance ČSSD je jedním z největších problémů země přebujelá administrativa. „Nedávno jsem byl v Maďarsku. Mají osm ministerstev. A stačí jim. Naprosto nechápu, na co potřebujeme třeba ministerstvo pro místní rozvoj, když máme kraje s hejtmany," řekl pro ParlamentníListy.cz Jandák.

Zákon o smrkání

Bývalý herec však neútočí jen mimo svůj resort. „Vím, že mi to budou mnozí vyčítat, ale klidně bychom se obešli i bez ministerstva kultury. Divadla si stejně financují města a kraje, pod ministerstvo vlastně spadá jen Národní divadlo a Státní opera, tedy dvě instituce. Církve by klidně mohly fungovat pod Úřadem vlády. Zvýšilo by to i jejich prestiž," tvrdí poslanec Jandák.

Další úspory by Jandák hledal v jednokomorovém parlamentu. „Vím, že jako sociální demokrat bych to říkat neměl, ale dvě komory jsou zbytečný luxus. Ve sněmovně fungujeme jako brigáda socialistické práce, přijímáme takové množství zákonů, že jim nikdo nerozumí, ani sami poslanci, děláme hodně, ale k ničemu. Jako věřící člověk si myslím, že bychom měli mít nějaké desatero a podle toho se řídit a ne neustále něco dolaďovat. Za chvíli budeme přijímat zákon, kdy budeme smrkat a nebudeme se divit," sdělil Jandák své stanovisko pro ParlamentníListy.cz.

ČT se zlepšuje

Sám Jandák přišel před časem s myšlenkou, že ušetřit by se dalo i na České televizi sloučením s rozhlasem. „Náš desetimilionový trh takový luxus nepotřebuje. Ten model funguje v Rakousku a teď začal fungovat i na Slovensku. Hovořil jsem s ředitelkou na Slovensku před několika dny a přestože z toho měli všichni velký strach, jde to dobře. Je ale pravda, že veřejnoprávní televize a rozhlas na Slovensku byly v obrovské finanční krizi, což není náš případ. Jinak musím říct, že se mi zdá, že ČT se zlepšuje. Například došlo ke změně politického zpravodajství, které už není černobílé, ale začíná být barevné," vysvětluje Jandák, který si nemyslí, že zrušení Večerníčku na prvním programu a jeho přesunutí na ČT2 by bylo problémem.

„Já bych řekl, že najet z vědomostní soutěže taxík na zprávy je celkem fajn. Protože přechod z romantického světa dětí na brutální svět politiky je šok. Ale televizor má jeden skvělý vynález a to je vypínač, je to nejlepší zařízení na tomto vynálezu. Nedávno jsem mluvil s přáteli, je to šťastná rodina a televizi doma vůbec nemají.

Nejhorší je ČTK

Sám Jandák ale přiznává, že na televizi kouká často. „Je to profesionální deformace. Pravda je, že v neděli je třeba v poledne politická debata možná trochu nevhodná. Ale zavedl to myslím Vovka Železný. Je pravda, že když člověk viděl třeba Otu Černého, tak dostal větší chuť k jídlu než u Miroslava Moravce," žertuje Jandák.

Z veřejnoprávních médií je pro něj naprosto nejšílenější Česká tisková kancelář. „Tu bych prodal a státu nechal jen archív. Je pro mě naprosto nepřijatelné, že se nikdo nemůže zúčastnit rady. Nemohou tam ani zákonodárci. Je to naprosto nekontrolovatelná instituce," zlobí se poslanec.


Čtěte také:

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…