Jeden z nejvlivnějších véčkařů hrozí odchodem. Kvůli Bártovi?

17.03.2011 20:05

AKTUALIZOVÁNO Strana Věci veřejné v poslední době nezažívá zcela příznivé období - a to jak navenek, tak zřejmě i uvnitř. Objevují se stížnosti na autoritářské řízení strany, sem tam navíc uniknou do médií informace, jež měly zůstat jen za zavřenými dveřmi. Druhý muž Věcí veřejných Jaroslav Škárka pohrozii údajněí odchodem z poslaneckého klubu. Stejně tak se v kuloárech hovoří o dalších dvou mužích - Josefu Novotném a Stanislavu Humlovi.

Jeden z nejvlivnějších véčkařů hrozí odchodem. Kvůli Bártovi?

Ani jeden z nich to však potvrdit nechtěl. Přesto dva z jmenovaných mužů připustili, že by o odchodu uvažovali jako o posledním řešení, pokud by nastaly určité okolnosti.

"Například pokud půjde strana výrazně více doleva, nebo také například to, že nebude respektovat žádné dohody v rámci koalice a stane se tak vlastně vnitřní opozicí," uvedl pro ParlamentníListy.cz Jaroslav Škárka. Podle něj je potřeba uvnitř strany zlepšovat demokratizaci jednání a zapojit do toho i kraje.

O nedemokratičnosti řízení Věcí veřejných se spekuluje především v souvislosti s vlivným ministrem dopravy Vítem Bártou. Dohadům napomohl i rok starý dopis jeho manželky, místopředsedkyně sněmovny Kateřiny Klasnové. O výrazně manažerském způsobu vedení strany hovořil v minulosti i poslanec Stanislav Huml (zvolen za VV).

Ministr Bárta rovněž v médiích často tlumočí připomínky VV vůči návrhům pravicovějších subjektů vládní koalice, ať už jde o otázky zdravotnictví, DPH či důchodové reformy. A je to i tah VV na střed politického spektra, co vadí Škárkovi.

Čtěte také: 
Černé ovce v koalici. Poslancům VV vadí i menší zdražení
Důchodová reforma rozkládá Véčka, přiznal Huml


"Věci veřejné mají velký potenciál, ale musí stále pracovat na nápravě chyb, o kterých víme," řekl Škárka a přiznal, že by v případě, kdy nebude vidět žádnou snahu o zlepšení, vystoupil z poslaneckého klubu strany. "Zůstal bych pak jako nezařazený. Ovšem chci zdůraznit, že to nemám na programu nejbližších dnů," shrnul formálně druhý muž strany a výkonný místopředseda.

Podle Josefa Novotného, druhého muže, o kterém se začalo spekulovat, že by eventuálně také mohl o ukončení působnosti ve straně uvažovat, situace není tak vyhrocená, jak se občas může zdát.

"Víte, je to zřejmě spíš chyba komunikace. Já nějaké výraznější nezdravé napětí ve straně necítím - i když samozřejmě k názorovým střetům dochází - tak, jako všude. Některým lidem vadí ředitelský a manažerský způsob vedení strany. Problémy jsou i v tom, že se stesky lidí z krajů a oblastí přenášejí do vysoké politiky. Nechápou, že věci nemohou jít mnohdy tak rychle, jak bychom si všichni přáli. Ovšem otázky typu, proč už není někdo zavřený, proč už někdo určité věci nerozklíčoval a proč některé úlevy, které strana navrhovala, nejsou dosud ani v žádném jednání, ty sílí," přiznal pro ParlamentníListy.cz Novotný.

Čtěte také:
Kristýna Kočí a já na tenise? Zlé hrátky bulváru, brání se Drobil
Ty musíš být úplnej de..., řval prý John na ministra Dobeše


Podle nejmenovaného zdroje deníku Právo nespokojenost části poslanců Věcí veřejných stále roste. Vyostřila se zejména při vyjednávání o důchodové reformě. "Něco se domluví, pak se Bárta sejde s Klausem a všechno je jinak. Z klubu se stal debatní kroužek, kde se řeší zbytečnosti. Pokud se něco nezmění, tak hrozí rozkol," doplnil zdroj deníku.

Právě Věci veřejné kvůli obavám z přeběhlictví přitom se svými poslanci uzavřely před volbami smlouvu o poslušnosti. Za porušení kontraktu, který právníci označují za protiústavní, hrozí poslanci VV sedmimiliónová pokuta.


Večerní tiskové prohlášení:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …