John ví: Další špína na VV hned příští týden. Ne náhodou...

22.05.2011 0:01

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Nerozpadáme se a máme tisíc nových čekatelů, vzkazuje předseda Véček Radek John. Z vlády prý odešel bez emocí a práce má pořád dost, teď zejména s volbou předsedy. Bude-li zvolen, pak jako šéf Věcí veřejných nepočítá ve svém týmu místopředsedů s Vítem Bártou. Příští týden pak ukáže, zda byla strana pod tlakem mediální kampaně, bude-li se někdo snažit mediální masírkou rozbít konferenci Véček.

John ví: Další špína na VV hned příští týden. Ne náhodou...

Co dělá Radek John obvykle o půlnoci?

Obvykle se vrací domů, protože schůzky jsou i večer a otevře si internet, podívá se na monitory a zuří nad všemi zkresleními a útoky. Tak v jednu ve dvě jde spát. Vstávám bohužel už ve tři čtvrtě na sedm.

Jak trávíte volný čas, pokud nějaký je?

Já jsem měl od voleb jeden týden dovolené. Jinak v podstatě ani o víkendech moc volného času nemám. Během nich jsem většinou v rozhlasových nebo televizních pořadech, takže správná otázka by spíš zněla: Jak bych trávil volný čas, kdybych měl čas.

Jak?

Já mám sklep v Mikulově, ve kterém jsem dva roky nebyl a kdyby ho nevětral soused, tak už je úplně zplesnivělý. Tak to by byl můj volný čas.

Čtěte také:
Tři scénáře, jak Véčka nezabijí Nečasovu vládu. Známe je
John utnul novou kauzu: To tvrdí ti dva, které vyhodili
Čekám víc profesionality, pustil se John do HN
Johnovu demisi přijal prezident Klaus bez průtahů

Prezident přijal vaší demisi, jaké jsou pocity po odchodu z vlády?

Abych pravdu řekl, já mám od té chvíle jiný charakter práce a jde o to stihnout tu práci, čili žádné emoce.

Co je ta jiná práce?

Já sjíždím celou republiku, před volbou předsedy, připravujeme konferenci, je potřeba do krajů jezdit a vlastně budovat krajskou strukturu Věcí veřejných, takže mám a budu mít spoustu práce i jiného typu. A pokud budu jako předseda potvrzen, pak mě čekají všechny K9, kam chodí všechny konfliktní věci z vlády.

Nechci vám malovat čerta na zeď, co by ale znamenalo, kdybyste nebyl jako předseda potvrzen?

U nás je to tak, že i kdyby byla zvolena Karolína Peake nebo Dáša Navrátilová, tak opět potvrzují, že by mě chtěly v týmu jako prvního místopředsedu, takže o práci je pořád postaráno.

Na poslední jednání jste šli (VV) s personálními požadavky. Z jednání bez nich, čím to?

Naše podmínky z dubnové K9, tedy na rekonstrukci vlády a ať se pracuje ne reformách platí. To znamená, že teď jsme plnili tu práci na reformách. Pět hodin jsme řešili zdravotnickou reformu, budeme ji za týden řešit zas. Teď jde o to, že jestli má ta vláda mít smysl, tak musí prokázat, že je schopná dohody nad reformami, že je schopna nějakých kompromisů ve smyslu nějakých sociálních pojistek, aby si to neodnesla střední třída. To znamená, personálie jsou také důležité, ale mohou počkat čtrnáct dní.

Jaké mají Věci veřejné zásadní témata do vlády?

My máme dva zásadní pilíře. První věc je, aby pokračoval boj proti korupci. A teď naposledy byla na vládě analýza toho, jak rozšířit testy spolehlivosti i na úředníky. A už se objevily signály, že ne všem se to líbí. Čili první věc, my budeme důsledně trvat na tom, aby to, na čem se shodla koalice v koaliční smlouvě, bylo opravdu dodržováno. Ono se zjistí, že protikorupční strategie stojí v úvodu nějaké peníze a teprve po tom ušetří ty miliardy.

Jaké úvodní náklady na boj proti korupci máte na mysli?

To bude například případ zákona o veřejných zakázkách. Tady když bude u zakázky nad milion povinnost vypsat výběrové řízení, tak se zvýší počet výběrových komisí, a to něco stojí. Čili v té první věci jde o to, aby ty resorty neoddalovali boj proti korupci z důvodu toho, že na to nemají peníze.

A ten druhý pilíř?

My jsme stranou pro střední vrstvy, o které se nikdo nestará. ODS a TOP 09 jsou stranami pro bohaté, pro podnikatele a pro velké firmy. Sociální demokracie ta pomáhá především sociálně slabším a střední vrstvy vždycky odnesou reformy. Takže pro nás teď bude hlavní věcí při jednání o reformách prosadit taková změkčení, aby střední vrstvy nenesly veškerou tíhu reforem.

Blíží se volba předsedy Véček, myslíte si, že mediální kampaň proti Véčkům - pokud připustíme, že to kampaň byla - je už za zenitem?

Já si myslím, že jednoznačně se potvrdí, že to byla kampaň , pokud mediální masáž přijde před konferencí Věcí veřejných. Protože jestli se někdo snaží, aby se Véčka rozpadla, tak se bude snažit rozbít volební konferenci. Hlasování na předsedu rozbít nejde, tam hlasuje šest tisíc lidí. Ale mohl by být pokus zveřejnit nějaké šílené manipulace, aby na konferenci vznikl nějaký problém. Tak uvidíme, ale já bych ještě příští týden očekával nějaké senzační odhalování neuvěřitelných věcí.

SLEDUJEME téma volba předsedy VV
Hlasování Véčkařů začalo. Kandidáti už mají své týmy
John: Budu dělat vše pro to, abychom dodělali práci, kterou jsme začali
Šiklová stírá Johnův dopis: Měl vědět dřív, kdo chodí do bordelu

Zatím jste předseda, jak se vyrovnáváte s tím, že přesto za lídra strany je označován Vít Bárta?

Bárta je především velmi silný, respektive nejsilnější vyjednavač Věcí veřejných. Díky němu jsme v "ká devítce" prosadili řadu věcí, které by byly bez Bárty mnohem hůře prosaditelné. Nicméně my jsme si řekli, že uděláme analýzu minulosti a že je třeba nové tváře. Takže například v mém týmu na místopředsedy, kdy jsme si řekli, že předseda si sám volí místopředsedy, Bárta nefiguruje. Tím neříkám, že by neměl dál vyjednávat reformy.

V novinách můžeme číst, že Véčka se pod tlakem afér zespodu rozpadají, jak je to?

Já jsem teď před volbou předsedy objížděl republiku a ve chvíli, kdy máte dvouhodinovou diskuzi, kdy všichni se můžou ptát na všechno, tak to končí velkým sjednocením Věcí veřejných. A jestli máme úbytek členů, tak také mám řadu nových členů, kteří se hlásí. Teď máme tisíc čekatelů. Takže opravdu úbytek není dramatický a určitě neovlivní akceschopnost strany. Mimochodem, my jsme po volbách zavedli síto proti kariéristům v touze dostat se do strany v podobě jednoleté čekací lhůtě. To je myslím nejdelší lhůta ze všech stran

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…