John září: Kalouskův dluhopisový plán chválíme, byla to naše priorita

02.12.2010 14:01

Ministerstvo financí v příštím roce plánuje vydat pilotní emisi státních dluhopisů pro občany o objemu maximálně deset miliard korun. Věci veřejné si tim odškrtávají jednu položku ze svého programu. Jde totiž o prioritu Věcí veřejných, zdůraznil předseda strany Radek John.

John září: Kalouskův dluhopisový plán chválíme, byla to naše priorita

„Tento krok velmi vítáme, jedná se o programovou prioritu, kterou Věci veřejné při vyjednáváních důrazně prosazovaly," řekl k tomu předseda strany Věci veřejné Radek John.

Prodej dluhopisů občanům by měl garantovat větší fiskální odpovědnost politiků i občanů samotných. Státní dluhopisy jsou zároveň na základě zahraniční zkušenosti jedním ze způsobů, jak může veřejnost podpořit vládní reformy.

„Toto rozhodnutí ministra financí je také výsledkem úspěšné práce strany Věci veřejné. Státem garantovanou výhodnou investici, tedy státní dluhopisy, Věci veřejné nabídly občanům již ve svém volebním programu," přidal svůj názor i poslanec VV Michal Babák.

Prodej se sukuteční nejpozději v červenci

Nákup dluhopisů občany chce ministerstvo financí odstartovat nejpozději ve třetím kvartálu roku 2011, kdy vydá první emise. Do té doby „pojede" informativní kampaň. Minimální objem jedné objednávky bude 1000 korun.

Lidé si budou moci nakupovat dva druhy dluhopisů: krátkodobé, kde je splatnost jeden až dva roky a dlouhodobé s dobou splatnosti pět až šest let. "Nominální hodnota bude jedna koruna, přičemž minimální možný odběr bude 1000 kusů, to znamená jeden tisíc korun. Tuto hodnotu jsme zvolili proto, aby si lidé na konci roku mohli nechat vyplatit úroky cash přímo na dřevo nebo je rovnou překlopili do dalších dluhopisů a maximalizovali tak svůj zisk," vysvětlil k tomu ve čtvrtek ministr financí Miroslav Kalousek.

Dluhopisy budou moci nabízet banky, později je bude možné nakupovat prostřednictvím burzy a  systému Czech pointu.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…