Justice u Vaškůje chybovala, tvrdil Pospíšil. Nejvyšší soud mu dal za pravdu

07.12.2011 16:35

Soudy ve Zlíně a Olomouci chybovaly v daňové kauze podnikatele Romana Vaškůje a jeho komplice Stanislava Nedbálka. Vrátily státním zástupcům k došetření obžalobu pro krácení daní s celkovou škodou asi 157 milionů korun, aniž k tomu měly pádné důvody. Nejvyšší soud dal za pravdu stížnosti ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS), podle níž justice porušila zákon ve prospěch obžalovaných.

Justice u Vaškůje chybovala, tvrdil Pospíšil. Nejvyšší soud mu dal za pravdu
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Rozhodnutí o vrácení obžaloby zůstává v platnosti. Nejvyšší soud zároveň nijak nepředjímá celkový výsledek řízení. "Nyní je na státním zástupci, jak bude dál postupovat, aniž by Nejvyšší soud vyvíjel nějakou aktivitu a předjímal další možné rozhodnutí," řekl předseda senátu František Púry.

Krácení daní

K tématu Rakousko povolilo stíhání Vaškůje

Obžaloba se týká podezřelých obchodů, které se v roce 2004 točily kolem akciové společnosti Discovery Travel. Vaškůj byl generálním ředitelem, Nedbálek předsedou představenstva. Společnost nakupovala letecký petrolej. Měl být použit pro leteckou přepravu, a tak byl osvobozen od spotřební daně z minerálních olejů. Velkou část petroleje ale firma využila jiným způsobem. Z celkem 18 milionů litrů leteckého petroleje směřovalo na leteckou přepravu jen asi 2,6 milionu litrů.

Související Chycený Vaškůj opět zmizel

Zlínská pobočka Krajského soudu v Brně vrátila loni v září obžalobu státnímu zástupci k došetření. Krajský soud uvedl devět dílčích důvodů. Vrchní soud v Olomouci uznal jako oprávněné tři z nich. Jde například o požadavky na překlad alespoň části technické letecké dokumentace z angličtiny do češtiny a písmoznaleckou expertizu. Podle ministerstva spravedlnosti to ale jako důvod pro vrácení věci k došetření nestačí, což dnes potvrdil i Nejvyšší soud. Všechny nedostatky bylo podle NS možné doplnit v řízení před soudem.

Čtěte také:
Čunkova kauza se vrací na počátek. Soud zrušil rozsudek pro Vaškůje
Zadržený Vaškůj chce v Rakousku požádat o politický azyl
Ve Vídni byl zatčen podnikatel Vaškůj

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…