Kalousek Železnému: Být Váš šéf na financích, vyhodím Vás

28.07.2010 23:18

Poté, co ministr financí Miroslav Kalousek přesvědčil své vládní kolegy o nutnosti ušetřit letos dalších 10,2 miliardy oproti plánovaným výdajům státního rozpočtu, přiznal v České televizi, že odsouhlasená čísla se ještě mohou měnit.

Kalousek Železnému: Být Váš šéf na financích, vyhodím Vás

„Dohoda zní tak, že do konce srpna předložím analýzu dopadů ve spolupráci s resorty. Tam, kde je to personálně nákladné, to lze ještě upravovat," konstatoval ministr financí, který vyšel vstříc zejména ministru vnitra Radku Johnovi a ministru školství Josefu Dobešovi. Ti se proti plánovanému zavázání 2,5% plánovaných výdajů svých resortů bouřili s tím, že by nebylo na vyplácení mezd v nich.
Finální dohoda o letošních škrtech vznikne během projednávání rozpočtu na příští rok.

Jak Johnovi, tak Dobešovi Kalousek nicméně vzkázal, že na mzdy učitelů, policistů i dalších státních zaměstnanců by bylo, pokud by se svými penězi ministři nakládali hospodárně.
„Neprotestuji proti zvyšování platů učitelů, ale musíme vědět, kolik učitelů máme, kolik jich potřebujeme a zda efektivnějším vynakládáním prostředků neprospějeme vzdělanosti více, než kdybychom do školství lili další peníze," vyjádřil se.


A co finanční úředníci?
Josef Dobeš šéfovi státní kasy oponoval, že pokud bude muset ušetřit „své" stanovené 3 miliardy, bez zásahu do platů učitelů s neobejde. Bez ochuzení učitelů lze podle něj na ministerstvu školství ušetřit jen 1,5 mld. „Mám v resortu 80% mandatorních výdajů, to se pak škrtá těžko," posteskl si Dobeš.

Ačkoliv konkrétní možnosti šetření v personálně náročných resortech bude Kalousek ještě do konce léta analyzovat, výjimečnou důležitost učitelů či policistů, které ve vládě zastupují právě ministři za VV, nevidí. „Kdybych přijal argumentaci svých kolegů, můžu říct, že mám několik tisíc finančních úředníků, na nichž závisí, zda stát vybere vůbec nějaké peníze. Já tu argumentaci chápu. Je logická, ale nemůžu jí přijmout."


Vyhodil bych Vás
V záplavě čísel a statistik moderátor Jakub Železný Kalouskovi naznačil, že prezentovat ministrům letošní šetření jako zavázání „jen" 2,5% v každém resortu je pro ministra financí pohodlnější, než sdělovat jednotlivým ministrům, kolik miliard přesně musí škrtnout. „Buďte rád, že nejste můj podřízený, okamžitě bych Vás vyhodil. Z hlediska manažerské obtížnosti je na každém ministerstvu stejně těžké ušetřit 2,5%. Z každé základny se snižuje jen 2,5%," zasmál se ministr financí.

Čtěte také:
Výdaje zmrazeny. Kalousek uspěl i s poraněným kolenem
Další podmínka VV: Nespokojení nepodpoří rozpočet

Železný kritizoval Bártu, že chodí do studia v rozhalence

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nep

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…