Kalousku, těš se. Češi vzali polské maso a benzín útokem

10.12.2011 8:38

REPORTÁŽ Chalupki kousek od Bohumína, kdysi místo, kde se pomaličku posouvaly dlouhé řady kamionů, dnes hraniční přechod, který označuje už jen cedulka se státními znaky Polska a České republiky. Průjezd z Česka do Polska je hladký a bez problémů. Po stojících kamionech ani stopy.

Kalousku, těš se. Češi vzali polské maso a benzín útokem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Euro

Když na první světelné křižovatce redaktorka ParlamentníchListů.cz odbočuje doleva, do centra Chalupek, vidí čerpací stanici, u které se přece jenom čeká. Na palivo. Nafta zde stojí 5,63 zlotých, benzin 95 oktanů 5,44 zlotých, silnější 98 oktanů 5,59 zlotých.

Z dvanácti stojanů tři nefungují, řidiči proto trpělivě čekají, až se jim uvolní ten jejich. Zajímavé, že nefungují vždy ty uprostřed... a tak nelze ani předjet. Ze čtrnácti osobních automobilů, které se štosují do řad, jsou jen dva polské, všichni ostatní jsou podle státní poznávací značky automobilu Češi. A z Moravskoslezského kraje.

Čtěte také:


Tři koruny lze ušetřit na litru nafty

"Z Ostravy Poruby to mám po dálnici na přechod do Chalupek nějakých 22 kilometrů, takže jsem zde ani ne za 20 minut. Litr nafty tu stojí necelých 32 korun a když si spočítám, že u nás nejde koupit litr pod 35 korun, tak to je při plné nádrži pěkná úspora. Dnes jsem vzal 35 litrů, tak si to spočítejte krát tři. Ale zdražují samozřejmě i Poláci, zhruba před měsícem jsem čerpal ještě za necelých 30 korun. No a samozřejmě tady v Chalupkách počítají s českými řidiči, máme to sem opravdu kousek. Dál ve vnitrozemí Polska je nafta ještě levnější," uvedl pro ParlamentníListy.cz řidič modrého Fordu Jan Slanina. Podle jeho slov není problém platit na polské straně platební kartou, takže s výměnou korun na zloté si hlavu neláme.

Dále čtěte: Češi a Poláci se spojují. Chtějí pomoci podnikatelům


"Nejezdím ale zbůhdarma sem či tam, cesty za nákupy si plánuji. Pokud potřebuji něco ze stavebního materiálu, jezdím zásadně do Castoramy v Polském Těšíně, kde koupíte kvalitní zboží daleko levněji než u nás. A samozřejmě, když tam jedu, naftu nakupuji tam. Zásadně však nejezdím na nákupy do Polska o víkendu. To je všude hlava na hlavě a zaparkovat i u velkých obchoďáků bývá problém," řekl Slanina.

Hned naproti čerpací stanice je kantor - směnárna. Euro zde vykupují za 4,40 zlotých, prodávají za 4,55 zlotých. V tom vyběhne mladý muž a u výkupní tabulky změní čísla. Euro zřejmě právě podražilo. Vykupuje se za 4,37 Zl.

SLEDUJEME téma: vládní reformy 
SLEDUJEME téma: DPH  


V příhraničí se platí jedině českou měnou

V Chalupkách však ani zloté ani eura nepotřebujete. Kousek dál směrem do centra je tržiště. "Jezdím nakupovat přes týden, já ty víkendové davy totiž nesnáším," říká naší redaktorce Irena Novotná z Ostravy. Podle ní je nejideálnější pondělí nebo středa a vždy dopoledne, kdy je u polských prodejců pusto prázdno.

"Tady je všechno levnější, vždyť se podívejte," ukazuje na stánky, kde se prodejci ani nenamáhají uvádět ceny ve zlotých. Vše je hezky v českých korunách. Jen nápisy označující zboží jsou napsány na cedulkách v obou jazycích. "Kdybyste tady vytáhla polské peníze, asi byste prodavačky pěkně poděsila. Tady se vždy nakupovalo za české koruny," směje se Novotná. Je už v důchodu a tak si může hospodařit se svým časem po svém. "To víte, důchod není vysoký, a tak každá koruna, kterou ušetřím je dobrá."

Dvoulitrový pomerančový džus zde lze pořídit za dvacet korun. Patnáctikilový pytel brambor přijde na 40 korun, patnáct kilo cibule na 45 korun. Tradiční polské bonbóny krovky stojí devadesát korun za kilogram, kilogram královského sýra podobnému ementálu přijde na 130 korun. Půl kilogramu očištěných vlašských ořechů koupíte za sto korun.

"Nakupuji tady cukroví, kilo sedmdesát přijde na 180 korun. Všem nám chutná a já ušetřím spoustu času," říká ParlamentnímListům.cz Marie Vyležichová, která přiznává, že původně přijela také pro benzin: "To víte, nemáme to sem z Ostravy daleko a pokud něco ušetříme, vyplatí se to. Vždy něco přiberu a vždy je to o něco levnější než u nás. Já mám ráda vaječné nudle, tyhle ve čtvrtkilogramovém balení přijdou na 10 korun a jsou od domácích k nerozeznání, tak proč je nevzít?"

Více zpráv z Moravskoslezského kraje čtěte ZDE


Žádaným artiklem je polské kuřecí maso

Zvláštní kapitolou, na kterou redakci upozornilo hned několik kupujících, je prý polské maso. Prý je hezčí a levnější. U stánku s chladícím pultem si proto nechávám ukázat kuřecí prsa vykrojené do tvaru motýla. Vypadají opravdu lákavě... Kilogram stojí 85 korun. Když to přepočítáme na české ceny v obchodech jen o pár kilometrů dál, nechce se to věřit. Že by byla úspora skutečně kolem 40 korun na kilogramu? V nabídce jsou ještě kuřecí stehna za 32 korun, kuřecí křídla také za 32, drůbeží droby za 16 korun a vepřové za 65 korun.

Kupujeme tradiční polské karamelové bonbóny "krowky". Prodavačka bez problému vydává ze stokoruny české drobné. Redaktorka vyjíždí zpět směr Ostrava. U nedaleké čerpací stanice stojí opět kolem deseti aut, a polské registrační značky?  Jedna jediná...

Z Chalupek je necelých pět kilometrů do Bohumína, necelých 15 kilometrů do centra Ostravy. To je skutečně na levnější nákupy potravin a benzinu jen kousek.

Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE

Psali jsme:

Vyšší DPH je jen látání děr v rozpočtu

Od nového roku se zvýší DPH ze spodní desetiprocentní sazby na 14, takže se dá očekávat, že lidé začnou nakupovat v zahraničí zboží denní spotřeby ještě daleko více. Původním záměrem zvýšit DPH bylo použít vybrané miliardy na rozjezd důchodové reformy. Záměr ministra financí Miroslava Kalouska však zpochybňuje kromě opozice i sociolog Jan Keller. 

„Budeme platit při každém nákupu stále více, aniž by vybrané peníze šly na záchranu základního pilíře penzijního systému. Do něj navrtá tato vláda právě takové díry, jaké krize navrtává do rozpočtu," podotýká pro ParlamentníListy.cz Keller, že to premiér Nečas a ministr financí Kalousek ještě neví, ale další vývoj ekonomiky je opět krutě zaskočí. Přitom sám Kalousek již uvedl, že krize bude "hustá" a nevyloučil ani další zvyšování daní, především pak DPH.

„Pokládám za mnohem pravděpodobnější než nepravděpodobné, že budeme v příštím roce čelit problémům a výzvám, které jsme si dvacet let neuměli představit. Bude to fakt docela hustý," řekl nedávno Kalousek. 

Dále čtěte:


Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …