Kaplického chobotnice je znovu ve hře. Blíží se volby

19.07.2010 8:00

Až do nedávna to vypadalo, že Kaplického stavby Národní knihovny se metropole nedočká. Před komunálními volbami ale politici otáčí. Proti je zatím stále ODS.

Kaplického chobotnice je znovu ve hře. Blíží se volby

Ač se zdálo, že politici poslali projekt Kaplického knihovny k ledu, nyní to vypadá, že passé rozhodně není.

Představitelé ČSSD a TOP 09 totiž projekt zesnulého architekta podporují. "Rozhodně jako návrh do programu napíšu, že Praha vytvoří územní a plánovací podmínky proto, aby stát mohl tuto investici v lokalitě, kam byla plánována, realizovat," nastínil v Hospodářských novinách předseda pražské TOP 09 František Laudát.

Blob místo Paláce kultury

Pro stavbu takzvaného blobu se vyslovila také kandidátka na primátorku za Věci veřejné Markéta Reedová. "Mohl by se vystavět na místě chátrajícího Paláce kultury na Vyšehradě. Stále není vyřešeno, co s ním, měl by se odstranit," vysvětlila členka Véček v deníku.

A se stavbou "chobotnice" souhlasí například i pražský lídr ČSSD Jiří Dienstbier mladší. Proti stavbě Kaplického knihovny tak stojí již pouze občanští demokraté.

Kalousek chce diskuzi

Hlavním problémem plánované stavby zůstávají ale finance. Blob by totiž státní kasu mohl přijít na více než čtyři miliardy korun. Ty se zdají jako velká zátěž i ministru financí Miroslavu Kalouskovi.

"Pro příští dva roky nevidím prostor pro takovou investici," řekl HN rezolutně Kalousek. Dodal ale, že není proti tomu, aby se hledalo alternativní řešení.

Více čtěte:
Posmrtný triumf Kaplického. Ne v Praze, ale v Budějovicích

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …