Karikaturista Mareš: Nečase ještě nemám v ruce jako Paroubka

07.07.2010 6:01

Kreslíř Štěpán Mareš, který se zaměřuje na české politiky, se nového premiéra Petra Nečase teprve učí. "Chvíli jsem bezradně koukal," přiznal ParlamentnímListům.cz.

Karikaturista Mareš: Nečase ještě nemám v ruce jako Paroubka

Petra a Jiří Paroubkovi se dokonce se známým kreslířem a karikaturistou Štěpánem Marešem kvůli jeho kresbám soudí a spor možná skončí až ve Štrasburku. To nový premiér Petr Nečas, který šéfuje ODS, může být zatím v klidu. Mareš se jej teprve učí správně nakreslit a ještě jej nemá v ruce.

Související:
Paroubek se soudí rád. Ale zbytečně


Asi před měsícem se jej prvně pokoušel nakreslit. "Chvíli jsem bezradně koukal. Obličej má na malé ploše a má vystouplé uši," byly věci, kterých se Mareš mohl pro začátek chytit.

"Není to ale tak hrozné. Nečas se kreslí určitě líp než Mirek Topolánek," přiznal posléze ParlamentnímListům.cz Mareš a odmítl tak myšlenku, že by se "nevýrazný" Nečas špatně karikoval.

Podle něj se karikatura každého politika vyvíjí, podobně jako se podoba jednotlivých politiků během let proměňuje.

Paroubek skončil, ale zůstal Škromach a Jandák

"Třeba Paroubek před čtyřmi lety, to bude i u toho Nečase," dodal kreslíř s tím, že kreslí karikatury ručně podle fotografií.

Povzdechl si, že ve vedení ČSSD skončil Jiří Paroubek, který byl právě pro politickou satiru a karikaturu vděčné téma. Mareš jej rád kreslil, přiznal. "Ale Bohuslav Sobotka je taky vděčný objekt. Ale zůstali tam i jiní. Škromach nebo Jandák. To je pro kreslíře požehnání," usmál se Mareš.

Svatou trojicí karikatury ale nazývá tři jiné politiky - Václava Havla, Miloše Zemana a Václava Klause. Jen ten posledně jmenovaný ve vysoké politice od devadesátých let zůstává.

Paroubek Sobotka Jandák karikatura Mareš



Související:
Čelím výhrůžkám, že mě rozsekají a rozřežou, stěžuje si kreslíř Mareš

Kresba: Štěpán Mareš

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…