Každý má právo na eutanazii, myslí si expert. Heger vyhověl

16.11.2011 21:16

Čeští pacienti se nyní budou se moci rozhodnout, jestli chtějí přežívat na přístrojích, nebo zemřít. Změnu už chtěl před třemi lety prosadit bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek, ovšem neuspěl. Povedlo se to až Leoši Hegerovi.

Každý má právo na eutanazii, myslí si expert. Heger vyhověl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Leoš Heger

Pacient bude moci odmítnout resuscitaci či udržování na přístrojích. Bude to však muset udělat dopředu, když je toho ještě schopen, a u notáře. Výslovný souhlas s razítkem a úředně ověřeným podpisem se pak zařadí do pacientovy karty. Bude platit pět let.

Většina obyvatel pro

SLEDUJEME TÉMA ZDRAVOTNÍ REFORMA

Podle loňského průzkumu agentury SC&C totiž chtějí legalizovat smrt z rukou lékaře téměř dvě třetiny obyvatel. Osmadvacet procent občanů bylo proti eutanazii, zbylých osm procent nemělo jednoznačný názor. Heger tak občanům vyhověl.

"Právo na ukončení života je jedno ze základních práv člověka," řekl server Týden.cz, který o věci informuje, Tomáš Hříbek z Filozofického ústavu Akademie věd České republiky. V řadě zemí už podle něj praxe funguje. V Česku by byl ale s legalizací opatrnější. "Jsou tu špatné vztahy mezi lékaři a pacienty," vysvětlil na semináři poslankyně Gabriely Peckové ve sněmovně.

Čtěte také:

reklama

autor: joh

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…