Kdo Klausovi donáší, na toho je hodný, píše Karel Hvížďala

16.05.2011 11:56

Publicista Karel Hvížďala neponechal suchost na české politické scéně, prezidentem republiky počínaje a poslancem Vítem Bártou (VV) konče. Nezapomíná ani na roli Radka Johna v celém dramatu a v neposlední řadě voličům připomíná, že si za současné dění můžeme tak trochu sami.

Kdo Klausovi donáší, na toho je hodný, píše Karel Hvížďala

Dnešní novinové články se stále dokola vrací k další aféře nejmenší vládní strany Věcí Veřejných. Výjimkou z tohoto pravidla není ani novinář a publicista Karel hvízdala, který uvažuje v širším kontextu o pokleslosti české politické scény v širším kontextu manipulací, které provádí např. prezident republiky Václav Klaus. Úvaha se objevila na blogu Aktuálně.cz 

Trh s pravidly nahrazen trhem s privilegii

Hvížďala poukazuje např. na fakt, že prezident republiky sice vystupuje jako muž, která nade vše ctí pravidla volného trhu, ale v reálné politice nabízí těm, kteří mu pomohou, jistá privilegia. Příkladem k tomu je právě probíhající vládní krize, kdy Vít Bárta na jedné straně údajně informuje prezidenta o všem, co se v koalici probírá a na straně druhé straně se pak holedbá tím, že má u prezidenta jeho slovo svou váhu. To alespoň ukazují zveřejněné nahrávky.

Sledujeme téma: Nahrávka VV

„To ovšem ukazuje na to, že prezident místo, aby dbal na to, že politika by měla být trhem s pravidly, podporuje trh s privilegii. Proto je mu trnem v oku i Ústavní soud, který dbá právě na pravidla. To je zásadní zjištění, na které bychom neměli zapomenout," píše Hvížďala.

Současný stav vyhovuje podle komentátora všem zúčastněným. Prezident posiluje svou pozici v rozhádané ODS, TOP09 posiluje na úkor ODS a Vít Bárta posiluje uvnitř vlastní partaje. A kam se z této rovnice vytratil volič, ptá se také Hvízdala?

Související: Klaus ostře: Vládní krizi rozpoutala MF Dnes. Média ničí politiku

„Jenže to, co tito pánové převádějí, je smrtelný koktejl české politiky: V okamžiku, kdy trh s privilegii zvítězil nad trhem s pravidly a kdy voliči jsou pro politiky nezajímaví a slova ztratila váhu, jsou vyprázdněná a slouží jen maskování skutečnosti, už nelze hovořit o politice," varuje komentátor

Můžeme si za to sami

K dovršení všeho zlého Hvížďala dodává, že takhle nefunguje standardní politická scéna, ale standardní scéna mafiánská. A jak známo, tu se nepodařilo v Itálii vymýtit či alespoň zásadně omezit policejně, ani soudně.

Psali jsme: Mafie a Titanik? Nováček ve sněmovně přiznává: Také jsem znechucen

„My občané se z toho, ale nemůžeme vyvinit. Chování nás všech tento stav pomáhá jen upevnit: Lidé po dvou totalitách zapomněli na to, že jsou občany s ius resistendi, právem odporu a politici se cítí být právě proto do smrti vyvolenými a nepotrestatelnými. Můžeme si za to do značné míry sami," uzavírá svůj komentář Karel Hvížďala.

Dále čtěte:

Jandák slyšel hlas lidu, hlas Boží. Ať už jdou do hajzlu všichni

Francouzský dopisovatel: Česká politika je opravdový hnus

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…