Kdo jde na Slovensko, je ubožák. Varování lékařům z vysokých míst

01.12.2011 17:07

Lékař, který by šel vypomáhat na Slovensko, kde vygradovala místní obdoba naší akce Děkujeme odcházíme, je podle prezidenta Lékařské komory Milana Kubka morální ubožák. Slovenským lékařům prý nejde jen o platy, ale i o to, aby nebyl zprivatizován tamní systém veřejného zdravotnictví. To není pravda, oponuje mluvčí slovenského ministerstva zdravotnictví Katarína Zollerová. Odboráři teď už chtějí jen peníze, více než třicetiprocentní navýšení platů je jim málo, řekla pro ParlamentníListy.cz. Chtějí totiž procent hned čtyřicet pět.

Kdo jde na Slovensko, je ubožák. Varování lékařům z vysokých míst
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šéf České lékařské komory Milan Kubek

Na Slovensku dnes v nemocnicích chybí asi 1200 lékařů z celkového počtu šesti a půl tisíce po té, co s prvním prosincem vstoupila v platnost jejich výpověď podaná v obdobné akci, jakou byla u nás akce lékařů Děkujeme, odcházíme. V noci na dnešek zkrachovalo dosud poslední jednání mezi lékařskými odbory a vládou.

Prý nechtějí jen peníze 

Tak jako u nás zaštiťují slovenští své mzdové požadavky krom jiného i údajným bojem proti privatizací veřejného zdravotního systému. Nicméně pravdou je, že právě transformace nemocnic byla už zastavena, přesto odbory na dohodu s vládou nepřistoupily. Akutní nedostatek lékařů tak chce Slovensko řešit zahraniční výpomocí a o pomoc požádalo i Českou republiku.

Čtěte také: Odboráři, spojte se. Lékaři ze zemí V4 odejdou najednou

„Protestní akci slovenských lékařů není možno zužovat na mzdové požadavky. Oni také bojují proti tomu, aby došlo k úplné privatizaci systému veřejného zdravotnictví. Takže jejich požadavky jsou zcela oprávněné a já jim držím palce, aby vydrželi, aby se nenechali zastrašit," řekl pro ParlamentníListy.cz prezident Lékařské komory ČR Milan Kubek.

SLEDOVALI jsme téma Exodus lékařů

Český lékař na Slovensku? Morální ubožák

Podle Kubka je už teď jasné, že slovenská vláda má obrovskou mezinárodní ostudu. Všechny evropské lékařské organizace kolegy na Slovensku podporují. „Já věřím, že se mezi českými lékaři nenajde tolik morálních ubožáků, kteří by snad přijeli na Slovensko podrážet své kolegy," dodal Kubek.

Mluvčí slovenského ministerstva zdravotnictví odmítá, že tamní lékaři bojují za něco víc, než jsou peníze na mzdy. „Vláda i ministerstvo už udělalo množství ústupků. Dá se říci, že jsme splnili devadesát procent požadavků odborářů včetně zastavení transformace nemocnic," řekla ParlamentnímListům.cz Zollerová.

Nechtějí peníze? Požadují pětačtyřicetiprocentní růst

Ministerstvo zdravotnictví SR nabídlo lékařům už dříve třicetiprocentní navýšení platů pro příští rok, což představuje navýšení mzdových prostředků o čtyřicet milionů eur. To slovenští lékaři odmítli. V noci na dnešek jim bylo tedy nabídnuto ještě víc.

„Nabídli jsme odborářům další navýšení mzdových prostředků. Namísto námi původně navrhovaných 40 milionů eur ročně sedmdesát milionů eur na příští rok. Odboráři to odmítli a stále trvají na požadavku navýšit mzdy lékařů v průměru o sedm set eur," vysvětlila redakci Katarína Zollerová.

K věci: Tribuna lékařů a zdravotníků: Jsme připraveni podávat výpovědi společně

Po zajímavost dodejme, že průměrně berou slovenští lékaři podle tabulek OECD více než dvojnásobek průměrné mzdy v zemi, a to 1537 eur. Vláda jim původně nabídla přídavek pro příští rok 300 eur měsíčně. To odbory odmítly. Odmítly i následnou nabídku na více než třicetiprocentní nárůst a trvají na růstu mezd o 700 euro, což představuje nárůst mezd o 45 procent.

ČR možná vyšle uniformované lékaře

Slovenský deník SME v té souvislosti přinesl srovnání platů slovenských lékařů vůči zahraničí, které zpracovala nevládní organizace INEKO. Podle srovnání dostává na Slovensku lékař v průměru 2,2násobek průměrné mzdy v zemi, podobně jako ve Finsku či Velké Británii. Slovensko pak podle tabulek OECD vydalo v roce 2010 9,1 procenta hrubého domácího produktu, což je nejvíce ze zemí Visegrádské čtyřky, jejímž je Česko členem.

V pátek v devět hodin se má sejít česká vláda, která má posoudit již výše zmíněnou žádost Slovenska o výpomoc za chybějící slovenské lékaře. Ministr obrany Alexandr Vondra už avizoval, že armáda může vyslat až třicet vojenských doktorů. To se ale nelíbí předsedovi Lékařského odborového klubu Martinu Engelovi, který slovenským kolegům radil se svými zkušenostmi v akci Děkujeme odcházíme.

Související: Vláda bude řešit lékaře pro Slováky

Kdo je proti? Engel a ČSSD

Ten vyzval české lékaře vyzval, aby na Slovensko neodcházeli a nebyli stávkokazi. Záměr pomoci Slovensku vysláním českých vojenských lékařů odmítá podle serveru Novinky.cz i ČSSD.

Podle sociální demokracie jde o zneužití armády. „Plán ministra Vondry aktivně vstoupit do slovenské vnitropolitické situace tím, že vyslyší volání slovenské pravicové koaliční vlády a využije české armádní lékaře k tomu, aby de facto potlačil protesty slovenských zdravotníků, považuji za nepřijatelný," uvedl ve čtvrtek podle serveru stínový ministr obrany za ČSSD Jan Hamáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…