Klaus k odposlechům telefonů: Společnost je nezdravá a nešťastná

20.06.2011 19:08

Prezidenta Václava Klause rozčarovaly informace, že policista odposlouchával jeho nejbližší spolupracovníky. Podle něj jsou tyto skandální skutečnosti důkazem, že česká společnost je nezdravá a nešťastná. Ničeho podobného se dožít nechtěl, řekl Klaus, který v neděli oslavil 70. narozeniny.

Klaus k odposlechům telefonů: Společnost je nezdravá a nešťastná

Prezident neváhal ve svém pondělním vystoupení před novináři použít i silná slova. Prý jde o skandál nebývalých rozměrů. Nadzvedly jej totiž praktiky detektiva, kterému soud povolil sledovat kromě podezřelých i telefony ústavních činitelů nebo Klausových nejbližších spolupracovníků.

SLEDUJEME téma: Nelegální sledování telefonů

„Je to skandální, je to neuvěřitelné. Čekal jsem, že se všeho dožiji, jen ne odposlouchávací a nahrávací společnosti. Doufal jsem, že budeme mít společnost svobodnou a v mnoha ohledech zdravou. Toto je důkaz nezdravé, nešťastné společnosti a vůči těmto lidem musí být tvrdě zasaženo a také bych si přál, aby nad nimi byla větší kontrola," řekl v pondělí novinářům Klaus s tím, že je vidět, že taková kontrola není.

Celou kauzu odstartoval deník MfD, když poukázal na to, že varnsdorfský policista Marian Hudec sháněl výpisy hovorů vlivných osobností včetně hradního kancléře Jířího Weigla a prezidentova tajemníka Ladislava Jakla.

Inspekce ministerstva vnitra kromě toho odhalila, že měl k dispozici hovory také například předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského, bezpečnostního ředitele ČEZ Daniela Rouse či lobbistky ČSSD Jany Mrencové. Na seznamu sledovaných osob je celkem 30 lidí.

Hudec údajně výpisy získal tak, že čísla těchto osob označil za podezřelá spolu s čísly lidí z případu, na kterém právě pracoval a který se týkal sňatkových podvodů. Do spisu soudu poté přidal i čísla lidí, kteří s případem nemají nic společného. Soud mobilním operátorům uložil, aby policistovi výpisy poskytly.

MfD policista Hudec uvedl, že však prý nevěděl, komu čísla patří. Vše ale nasvědčuje tomu, že mohl jednat na základě něčí objednávky.

Čtěte také:

reklama

autor: ahe, olb

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Samá Afrika. A 50 Kč za kilo! Jarní nákup zvedá Čechům tlak

11:11 Samá Afrika. A 50 Kč za kilo! Jarní nákup zvedá Čechům tlak

Květák bezmála za 70 korun. Česká skleníková rajčata – 80 korun za čtvrt kila. Různé saláty mezi 35 …