Klaus od Gašparoviče vyznamenání nedostal. Prý zatím...

26.02.2013 13:58

Rozdělení Československa na konci roku 1992 podle českého prezidenta Václava Klause prospělo oběma zemím bývalé federace. Řekl to při oficiální návštěvě Slovenska, kam dnes zavítal na svou poslední zahraniční cestu ve funkci hlavy státu. Ze Slovenska ale Klaus bude odjíždět bez státního vyznamenání, na což pak slovenský prezident Ivan Gašparovič reagoval ve smyslu, že není všem dnům konec.

Klaus od Gašparoviče vyznamenání nedostal. Prý zatím...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus pronesl poslední novoroční projev ve svém funkčním období

Český prezident Václav Klaus na své poslední návštěvě Slovenska v prezidentském postu se svým protějškem Ivanem Gašparovičem kromě jiného probíral rozdělení bývalého Československa. Proto na brífinku dostal dotaz, zda toho nelituje.

"Jsem rád, že se podařilo vytvořit bez ohledu na rozpad našeho společného státu tak dobré, tak přátelské, tak pozitivní vztahy mezi našimi zeměmi. Je to jedna z našich deviz, které máme a které nikdo nezpochybňuje," řekl v reakci na to Klaus.

"Jsem přesvědčen, že rozdělení Československa oběma zemím prospělo. Možná více Slovensku než Česku," prohlásil také Klaus.

Podobně se vyjádřil i slovenský prezident. "Jsem přesvědčen, že vztahy by nebyly tak dobré při fungování společného státu, který jsme měli. Nebyly to vždy rovnocenné vztahy. Nyní takové jsou," uvedl Gašparovič.

Připomněl například čilou obchodní výměnu mezi Slovenskem a Českem. „To všechno souvisí s tím, že jsme se od sebe neodloučili. Právě cesty, které jsme nedokázali vytvořit v době společného státu, jsme dokázali vytvořit nyní. Nezáleží na tom, zda se jmenujeme Československo, nebo zda jsme Česká republika a Slovenská republika, když vztahy fungují a jsou dobré," dodal Gašparovič.

Havel vyznamenání dostal

Klaus ale na rozdíl od svého předchůdce Václava Havla nedostal na Slovensku na závěr svého prezidentského mandátu vysoké státní vyznamenání.

"My vnitřně (s Gašparovičem) cítíme, že bychom si možná takové vyznamenání zasloužili, ale nebudeme vám dělat nahrávku, abyste tuto věc zesměšňovali," reagoval ale Klaus na dotaz, zda toho nelituje. Dodal, že on i slovenský prezident jsou přesvědčeni, že pro československé vztahy udělali maximum, "možná více než leckdo jiný, zejména více než ten, který o tom téměř každodenně píše posměšné články".

"Ani jsem neuvažoval, že bychom se měli ocenit," reagoval Gašparovič. Nevyloučil ale, že se tak nestane. „Co se nestalo, může se ještě stát. Pan prezident Klaus je ještě stále prezidentem, já rovněž jsem ještě prezidentem," dodal Gašparovič.

Na pero neodvětili

Na společném brífinku také došlo na otázku, zda si oba prezidenti mezi sebou dali nějaké jiné hodnotné dary – třeba pero. „To od vás není zrovna férová otázka, tak na ní nebudeme reagovat,“ řekl ale na to Gašparovič.

Dosluhující český prezident neočekává, že vztahy mezi Bratislavou a Prahou se změní poté, co ho na Pražském hradě příští týden vystřídá vítěz první české přímé prezidentské volby Miloš Zeman.

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…