Klaus vyznamenal 21 lidí. Tři veteráni mají propůjčen Řád Bílého lva

28.10.2011 21:32

Prezident Václav Klaus vyznamenal dnes při příležitosti výročí vzniku samostatného československého státu 21 osobností. Nejvyšší státní vyznamenání, Řád Bílého lva, propůjčil veteránům druhé světové války Mikuláši Končickému, Janu Velíkovi a Václavu Djačukovi. Řád vojenské skupiny dostali za zásluhy o obranu státu a bojovou činnost.

Klaus vyznamenal 21 lidí. Tři veteráni mají propůjčen Řád Bílého lva
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Mezi oceněnými jsou rovněž anglista a překladatel Martin Hilský, jenž převedl do češtiny Shakespearovo dílo, legenda skoku na lyžích Jiří Raška, kreslíř a karikaturista Vladimír Renčín, zakladatel Černého divadla Jiří Srnec a klavírista a skladatel, jazzman Emil Viklický. Obdrželi Medaili za zásluhy. 

Mediale pro utonulého 16letého hrdinu

Medaili za hrdinství Klaus udělil in memoriam Davidu Sukačovi, mladíkovi, jenž loni pomohl kamarádovi tonoucímu v řece Ostravici v Ostravě-Hrabové. Chlapec se zachránil, tehdy šestnáctiletého Sukače ale strhl vodní vír a sám utonul. 

Oceněné válečné veterány spojuje účast v bojích na východní frontě. Podobný měli osud i po nástupu socialismu. Končický byl v roce 1970 propuštěn z armády kvůli odmítavému postoji k okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy. Velík a Djačuk byli propuštěni z armády už po nástupu socialismu. Velík po roce 1968 vrátil všechna sovětská vyznamenání. 

Řád Tomáše Garrigua Masaryka Klaus propůjčil sedmi lidem za zásluhy o rozvoj demokracie a lidských práv. Převzali je jedna ze zakladatelek Mezinárodního sdružení Terezínská iniciativa Dagmar Lieblová, předseda Svazu Pomocných technických praporů Vladimír Lopaťuk, protikomunističtí odbojáři Karel Páral, Ladislav Suchmomel, František Suchý a Marie Škarecká a řádová sestra Anna Magdalena Schwarzová, jež zažila perzekuce za nacismu i za socialismu. 

Medaili za zásluhy dostala desítka osobností. K dalším oceněným patří světově uznávaný kardiochirurg Jan Černý, podnikatel, zakladatel a ředitel firmy na inovativní nemocniční lůžka Zbyněk Frolík a manažer a vysokoškolský učitel Jan Kruliš-Randa, jenž v emigraci spolupracoval s protikomunistickým exilem. Medaili obdrželi rovněž americký klimatolog a geolog českého původu Jiří Kukla a kněz, vědec a politik, exministr školství Petr Piťha. 

Kruliš-Randa a Renčín se ze zdravotních důvodů nemohli dnešní slavnosti ve Vladislavském sálu Pražského hradu zúčastnit. Ocenění za ně, stejně jako za zesnulého Sukače, převzali jejich příbuzní.

Udílení vyznamenání sledoval i Havel 

Při zhruba hodinovém ceremoniálu zazněly česká hymna i husitský chorál. Klaus vešel do sálu za fanfár ze Smetanovy Libuše, potom pronesl projev. V historickém sále mu naslouchali politici - například zákonodárci, ministři, představitelé církví a řada dalších lidí. Slavnost sledoval rovněž exprezident Václav Havel s manželkou Dagmar. Stejně jako loni nepřišel premiér Petr Nečas (ODS). Zatímco před rokem byl na evropském summitu v Bruselu, nyní je na služební návštěvě Spojených států. 

Loni Klaus vyznamenal 22 osobností. Mezi oceněnými byli exředitel Národní galerie Milan Knížák, hokejista Jaromír Jágr, herečka Hana Maciuchová, básník Karel Šiktanc a bývalá programová ředitelka karlovarského filmového festivalu Eva Zaoralová. 


Související:


Kompletní projev prezidenta Václava Klause ČTĚTE ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …