Knížáka by mohl nahradit Jiří Fajt

15.04.2010 21:16

Výběrová komise posuzující kandidáty na post ředitele Národní galerie v Praze doporučila ministrovi kultury ke jmenování kunsthistorika Jiřího Fajta.

Knížáka by mohl nahradit Jiří Fajt

Informaci přinesla ČTK s odkazem na dva nejmenované zdroje. Pro Fajta se mělo vyslovit 10 z 12 členů komise. Tento historik umění byl v 90. letech ředitelem Sbírky starého umění NG, později působil v zahraničí. Galerii opustil v roce 1999, kdy do jejího čela nastoupil právě Milan Knížák. Jiří Fajt patřil v posledních letech k jeho kritikům. V Česku se proslavil především spoluautorstvím na úspěšné výstavě o Karlu IV. a gotickém umění, která před čtyřmi lety bodovala v newyorském Metropolitním muzeu a poté na Pražském hradě.

Ministr rozhodne až po návratu z cest

Ministr kultury Václav Riedlbauch nebyl jednání komise přítomen, ve čtvrtek obdržel její výsledky. Mluvčí ministerstva Jan Cieslar uvedl, že úřad se zatím k výběrovému řízení nijak vyjadřovat nebude, ministr se musí se zprávou komise teprve seznámit a prostudovat plány jednotlivých kandidátů. Navíc v sobotu odjíždí na zahraniční cestu.

Návrhem komise se Riedlbauch ale řídit nemusí, dříve však uváděl, že hodlá Knížákova nástupce vybrat ještě do květnových parlamentních voleb.

Knížák se snaží křeslo obhájit

Do konkurzu se zapsalo celkem osm kandidátů, jeden byl pro nesplnění formálních požadavků vyřazen. Mezi přihlášenými byli ještě například současný ředitel Sbírky starého umění NG Vít Vlnas, ředitel Moravské galerie Brno Marek Pokorný, kurátor Richard Drury, galeristka Monika Burian a zjevně i současný ředitel Národní galerie Milan Knížák.

Čtěte také:
Život je divně zamíchanej, říká Knížák o svém odvolání

Foto: Kateřina Kašparová 

reklama

autor: jac

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…