Kníže mluvil, jak mu pusa narostla. A možná zavařil Nečasovi

08.01.2013 7:08

Trestní oznámení na Petra Nečase nemusí být až tak absurdní záležitostí, za jakou ji premiér v první reakci považuje. Advokát Václav Láska se v něm totiž může opřít o výroky předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga pro média, že se v případě exposlanců Šnajdra, Tluchoře a Fuksy jednalo o korupci a ministr Miroslav Kalousek jim měl zajistit patřičně teplá místečka.

Kníže mluvil, jak mu pusa narostla. A možná zavařil Nečasovi
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Předsedové pravicových stran - Karel Schwarzenberg a Petr Nečas

Premiér Petr Nečas přitahuje maléry jako magnet. Tentokrát se mu sice už po x-té nehroutí vláda, ale sám čelí trestnímu oznámení. To podal advokát Václav Láska jednak pro podezření z trestného činu přijetí úplatku na exposlance ODS Marka Šnajdra, Petra Tluchoře a Ivana Fuksu, ale také na předsedu vlády Nečase a případně další osoby pro trestný čin podplácení.

Advokát své trestní oznámení opírá o to, že zmíněná trojice získala výměnou za složení poslaneckých mandátů atraktivní posty a naopak vládě se po jejich odchodu podařilo prosadit daňový balíček. „Navodili vzdáním se mandátu takovou situaci, aby byly Poslaneckou sněmovnou schváleny takové zákony, které byly v rozporu s jejich nejlepším vědomím a svědomím a (dle jejich tvrzení) i v rozporu se zájmy lidu,“ konstatuje bývalý detektiv protikorupčního útvaru v podaném trestním oznámení.

Podle Nečase je trestní oznámení absurdní

Václav Láska je přesvědčen, že trio zákonodárců změnilo svůj názor až po nabídce lukrativních postů. A tvrdí, že tou nabídkou poslancům se premiér Petr Nečas dopustil trestného činu podplácení. To ale předseda vlády naprosto odmítá. „Trestní oznámení může podat kdokoli. Nicméně tuto věc považuji za naprosto absurdní,“ uvedl Petr Nečas pro ParlamentníListy.cz.

Na lehkou váhu však trestní oznámení brát nemůže. Jeho odůvodněnosti totiž nahrávají třeba i vyjádření 1. místopředsedy vlády Karla Schwarzenberga. Předseda TOP 09 v rozhovoru pro Lidové noviny přiznal, že byl o umístění bývalých poslanců Šnajdra, Fuksy a Tluchoře informován, a tento postup nazval „prachsprostým vydíráním“.

Schwarzenberg mluvil o domlouvání trafik v režii premiéra

Pro server Česká pozice dokonce na dotaz, zda mu jednání ministra financí a druhého muže TOP 09 Miroslava Kalouska, který dosadil Marka Šnajdra do dozorčí rady státního podniku Čepro a předtím Ivana Fuksu do Českého aeroholdingu, nepřipadá jako korupce, odpověděl, že to je přesně tak. Dodal, že v domlouvání trafik pro trojici občanských demokratů hrál roli přímo premiér a předseda ODS Petr Nečas a ministr financí dostal uplácení „rebelů“ z ODS za úkol.

Otázkou je, zda si 1. místopředseda vlády Karel Schwarzenberg uvědomoval, že svými výroky může premiérovi pořádně namydlit schody. „Já to nevnímám tak, že by pan Schwarzenberg svými vyjádřeními komukoli nahrál. Já si myslím, že pan Láska je svéprávná a poměrně vzdělaná osobnost, takže určitě nečekal se svým názorem na to, až mu jej kdokoli z politiků nakuká,“ říká pro ParlamentníListy.cz Petr Gazdík, předseda poslaneckého klubu TOP 09 a STAN.

Gazdík šéfa TOP 09 chválí, že mluví, jak mu ústa narostla

Považuje za věc každého občana České republiky, zda se rozhodne na někoho podat kvůli něčemu trestní oznámení. „A jestli to trestní oznámení je oprávněné, nebo není oprávněné, to ať posoudí policie,“ neláme si tím šéf Starostů hlavu a podotýká, že vládu Petra Nečase ohrožují úplně jiné věci než otevřenost jejích členů.

A nad výroky předsedy TOP 09 o korupci v souvislosti s trojicí bývalých poslanců ODS se nijak nepohoršuje. „Pan ministr Schwarzenberg mluví tak, jak mu ústa narostla. Je to jedna z vlastností, které si u něho vážím. Ať si říká, co chce a kdy chce, to je v pořádku,“ dodává pro ParlamentníListy.cz Petr Gazdík.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…