Kníže se pustil do Klause: Vypadáme zase jako šašci

08.12.2012 7:10

Prezident Václav Klaus je dobře známý svými antipatiemi vůči Evropské unii, jeho postoj k novému dodatku Lisabonské smlouvy přesto překvapil. Klaus se totiž rozhodl jako jediná hlava státu nepodepsat dodatek týkající se vzniku záchranných valů eurozóny, takzvaného Evropského stabilizačního mechanismu (ESM). Jeho krok nechápou ani přední čeští politici.

Kníže se pustil do Klause: Vypadáme zase jako šašci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

"Ty valy považuji za zrůdnost, hroznou věc a já je podepisovat rozhodně nebudu," citují Klause sobotní Lidové noviny. Jeho krok ale nechápe například ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. "Vypadáme zase jako šašci," postěžoval si. Nepříjemný pocit má z prezidentova rozhodnutí i premiér Petr Nečas, podle kterého je takovéto chování zbytečné. Záchranné valy eurozóny přitom fungují již od letošního listopadu a jak uvedl mluvčí Evropské komise Simon O'Connor, hlas naší republiky nemá v tomto případě žádnou váhu. "Česká republika nemusí ratifikovat smlouvu o ESM," uvedl.

Záchranné valy jsou pro země, které mají problémy z eurem. Nastřádané finance pak mají pomoci zmírnit dopad přechodu na evropskou měnu, nebo přicházející krizi. To se ale zatím netýká České republiky, u které je přechod na tuto měnu v nedohlednu. V momentě, kdy by ale euro užívala, musela by během dvanácti let do projektu vložit čtyřicet miliard korun. Kromě toho by musela ručit za půjčky ve výši dvě stě padesáti miliard korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…